Anchete

Platile nelegale catre firmele de casa, o adevarata moda in Primaria Cluj-Napoca

Rapoartele Curtii de Conturi din ultimii cinci ani dezvaluie faptul ca aproape ca nu exista lucrare de anvergura in municipiu unde sa nu existe o neregula privind platile efectuate. In 2011 auditorii Curtii de Conturi au descoperit mai multe plati efectuate ilegal de angajatii Primariei.

Spre exemplu la contestatul parking din cartierul Manastur, firma sibiana s-a ales cu o suma frumusica, pe care ulterior a trebuit sa o returneze.

“Au fost acceptate la plata si decontate nelegal catre SC CON-A SA Selimbar situatii de lucrari pentru obiectivul de investitii “Parking suprateran str. Primaverii” in care au fost inscrise articole de lucrari executate la preturi mai mari decat cele din oferta adjudecata, precum si cote de cheltuieli aferente manoperei mai mari decat cele legale, fiind cauzata o paguba efectva bugetului local in suma de 140.767 de lei”,se arata in raportul Curtii de Conturi din 2011.

Directorul Tehnic Virgil Porutiu si seful de serviciu Liana Hent s-au facut vinovati pentru efectuarea platilor mai mari, cei doi fiind cei care au certificat situatiile de lucrari si facturile.

Acestia au explicat Curtii de Conturi ca la mijloc a fost o eroare de introducere a datelor in calculator.

“Ca urmare a nenumaratelor solicitari, scrise sau verbale, a cetatenilor cartierului Manastur, de a fi regandit proiectul si tehnologia de executare a lucrarii astfel incat sa fie pastrata o suprafata cat mai mare din spatiul verde existent a fost elaborata o alta varianta a parkingului, implicit un nou proiect ehnic si alte liste de cantitati. Acceptarea la plata a situatiilor de lucrari la care au fost inscrise articole executate la preturi mai mari decat cele din oferta adjudecata s-a facut dintr-o eroare de introducere in programul calculatorului a ofertei adjudecate pentru intocmirea noii oferte in baza noului proiect si a noilor liste de cantitati, respectiv oferta rezultata in urma negocierii”, se arata in explicatia transmisa de Primarie.

S-a recuperat de la firma 151.562 de lei, din care peste 10.000 de lei reprezinta penalitati.

Alte plati nelegale s-au facut la investitiile de reabilitare termica si de drumuri.

Au fost acceptate si decontate catre contractantii de lucrari pentru reabilitarea termica a locuintelor, pentru investitiile la drumuri si de reabilitare cladiri, situatii de lucrari in care au fost cuprinse cote de cheltuieli aferente manoperei mai mari decat cele legale, fiind cauzata bugetului local o paguba de 77.106 lei de catre Diferit SRL, SC Boccardo SRL, SC Canion Impex, SC Concefa SA, SC Impera 2000 SRL, SC Conimet Impex SRL, SC Samid Construct, Construdava SRL, International FBS SRL, Instaco Prodcom.

Nici reabilitarea ansamblului statuar Matei Corvin nu a scapat de plata unor lucrari care nu s-au mai facut.

“A fost acceptata la plata si decontata nelegal suma de 42.712 lei, reprezentand lucrari neexecutate aferente obiectivului de investitie “Consolidarea si restaurarea monumentului Matei Corvin din municipiul Cluj-Napoca”. Astfel s-au decontat suplimentar 20 de metri cubi de cadre din lemn, cioplirea a 30 de metri patrati de piatra – lucrare neefectuata si 100 de metri patrati de patinare suprafete de bronz – lucrare neexecutata de catre Concefa SA. De asemenea s-au mai decontat nelegal in beneficiul PFA Oprea Ovidiu Cosma 548 de lei pentru servicii dirigentie de santier”, se arata in raport.

Chiar daca in urma controalelor Curtii de Conturi sumele cu care bugetul local a fost pagubit se recupereaza de la firmele respective, aceste “incidente” dovedesc incompetenta si lipsa de responsabilitate cu care angajatii municipalitatii gestioneaza banii publici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *