In vizor

Planul anual de acțiune privind serviciile sociale administrate de Primărie debutează cu o dezbatere publică sub deviza „Nu deținem date” și un slogan politic: „Nimeni nu este lăsat în urmă…”

În condițiile epidemiologice cauzate de pandemia de coronavirus, precum și în lipsa unei finanțări susținute din partea autorităților locale, asociațiile și fundațiile implicate în diverse proiecte umanitare au semnalat Primăriei încă din vara acestui an imposibilitatea derulării proiectelor cu caracter social, în condițiile în care nivelul scăzut al subvențiilor care se acordă de la bugetul local a rămas neschimbat din anul 2009. Blocată în acțiuni cu caracter electoral, administrația locală a reușit să formuleze până în prezent un slogan: „Nimeni nu va fi lăsat în urmă…” și să propună spre dezbatere publică planul anual de acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2021. 

Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică privind aprobarea Planului anual de acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2021.
 
Din păcate, după cum arată informațiile publicate de autoritățile locale, Direcția de Asistență Socicală și Medicală (DASM), din subordinea Primăriei Cluj-Napoca, deține prea puține informații în privința capacității financiare a centrelor sociale ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Cluj, aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj. 

Astfel, deși supune dezbaterii un „plan de acțiune” cu caracter social pentru 2021, Primăria Cluj-Napoca, prin DASM Cluj, nu cunoaște situația financiară a diverselor centre din subordinea unei alte structuri bugetare, DGASPC Cluj, astfel încât să propună o strategie coerentă și funcțională de sprijin social pentru persoanele defavorizate. 

În anul 2020 au fost finanțate un număr de 13 ONG uri cu suma de 492 mii lei pentru activități socio medicale, socio-educative, activități pentru prevenția suicidului etc. 

Acum, Primăria estimează pentru anul 2021 o finanțare nerambursabilă acordată activităților non profit de interes general pentru proiecte sociale în sumă de 500 mii lei. 

În același timp în care autoritățile locale se pregătesc să sprijine ONG urile implicate în acțiuni cu carcater umanitar, Primăria nu deține date concrete în privința situației financiare a centrelor aflate în subordinea centrelor sociale din cadrul DGASPC Cluj, aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj. 

Pentru conformitate, Planul de acțiune privind serviciile sociale supus dezbaterii publice în perioada 4-18 decembrie 2020 poate fi consultat aici.

În schimb, după cum putem afla din referatul de aprobare al proiectului de hotărâre, sub sloganul „Nimeni nu va fi lăsat în urmă”, Primăria lansează un plan anual de acțiune privind serviciile sociale pentru anul 2021, care „este în acord cu politica europeană, națională și locală de incluziune socială și combatere a sărăciei, prin care se creează un sistem performant și eficient de furnizare a serviciilor sociale bazat pe o abordare integrată…”.

Dacă lipsa de informații privind capacitatea financiară a unor centre private este parțial explicabilă, colaborarea dintre instituțiile statului ori structurile cu caracter social, precum DASM Cluj (Primărie) și DGASPC Cluj (Consiliul Județean Cluj), ridică semne de îndoială în privința planului „integrat” de combatere a sărăciei și sprijinire a persoanelor defavorizate prin serviciile sociale derulate din bani publici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version