In vizor

PLÂNGERE PENALĂ PENTRU URBANISMUL DE CUMETRIE practicat în primăria cu ”ISOBoc”: Vor da cu ”suspinatul”: Corina Ciuban, directorul direcției de urbanism, Dan Ionuț Anca, inspector al direcției de urbanism, Ramona Rușescu, șef al serviciului de autorizări și Daniel Pop, arhitectul șef al municipiului

O înțelegere între vecini a scos la iveală, conform media9.ro, nereguli suspectate ca fiind abuz în serviciu, neglijență în serviciu și fals intelectual. Este vorba despre autorizarea construirii unei case cu piscină pe strada Liviu Rusu, din Făget. Vecinii au făcut plângere împotriva Corinei Ciuban, directorul direcției de urbanism, a lui Dan Ionuț Anca, inspector al direcției de urbanism, Ramonei Rușescu, șef al serviciului de autorizări, și a lui Daniel Pop, arhitectul șef al municipiului.

Proprietarul casei cu piscină este un cunoscut om de afaceri, iar vecinii bănuiesc că acesta a fost favorizat. De fapt, nu doar bănuiesc. Ei au comandat o expertiză extra-judiciară, care le dă dreptate.

Nicolae Mirișan, membru al Ordinului arhitecților din România și al Registrului urbaniștilor din România, autorizat ca expert tehnic judiciar în specializarea ”arhitectură”, a evaluat situația de pe strada Liviu Rusu și a ajuns la următoarea concluzie:

  • „Autorizația de construire nr. 1860 din 2017, eliberată de Primăria Cluj-Napoca pentru CONSTRUIRE LOCUINȚĂ UNIFAMILIALĂ CU REGIM FINAL DE ÎNĂLȚIME S+P+E, ÎMPREJMUIRE ȘI AMENAJĂRI EXTERIOARE la adresa (…) pe parcela înscrisă în C.F. 302940 Cluj-Napoca, NU a fost emisă cu respectarea tuturor reglementărilor urbanistice comunicate prin certificatul de urbanism nr. 1781/2017″.

Concret, Mirișan arată că locuința are trei niveluri supraterane în locul celor două admise și precizate în certificatul de urbanism, că procentul de ocupare a terenului și coeficientul de utilizare s-au calculat greșit, exceptându-se suprafața piscinei, care urma să fie acoperită, și excluzându-se suprafața demisolului, care în proiect apare ca subsol, că amplasarea clădirii față de aliniament a fost făcută greșit. Toate construcțiile de pe parcelă se vor amplasa în fâșia adiacentă aliniamentului cu adâncimea de 30 de metri (…), scrie în certificatul de urbanism, însă construcțiile sunt ”cu mult în afara fâșiei”, potrivit lui Mirișan.

  • Piscina apare ca acoperită în toate documentele, inclusiv la recepție. În urma plângerilor făcute de vecini, nu a fost evidențiată în extrasul de carte funciară și a fost lăsată descoperită, dar specialistul a găsit ”stâlpi decorativi”, amplasați perimetral piscinei și un ”dus exterior”, respectiv grinzi longitudinale și transversale care alcătuiesc o structură de acoperire.

În ciuda problemelor depistate de expert, vecinii care au contestat proiectul, un cetățean american și soția sa, spun că au fost ignorați de Primărie și de reprezentanții Poliției, pe vremea când șef era Mircea Rus, fratele șefei departamentului juridic din Primăria clujeană. Că au bătut mereu la porți închise.

Așteptăm cu un interes deosebit ce OSĂ zică Boc și după acest proces. Că cu ”procurorii” Clujului (mai ales cei DNA care dormitează în sediul pus la dispoziție și renovat de câte ori e nevoie chiar de către edilul șef și care mai au câte un soțior angajați la ptima de osânză), ne-am lămurit: execută numai ce li se spune să execute. După cum se vede și din document, în pofida evidenței, procurorul de caz s-a și repezit, slugarnic, cu clasarea.

Exit mobile version