In vizor

Plângere penală împotriva conducerii ASF: ”Putem vorbi despre o neglijență crasă în serviciu”

Fundația Pentru Apărerea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului va depune plângere penală împotriva conducerii ASF.

  • ”Euroins este a treia companie de asigurări care ajunge în faliment după City Insurance și Astra, iar conducerea ASF este mereu incapabilă să prevină astfel de situații. Falimentul City Insurance a avut ca și consecințe o triplare prețului polițelor RCA și probabil că și recentul faliment al Euroins va avea același tip de efect. În ciuda acestor situații, responsabilii ASF care ar fi putut opri aceste companii înainte ca valoarea daunelor să depășească veniturile, fac declarații post dezastru și susțin cu nonșalanță că și-au făcut treaba. Așadar putem vorbi despre o neglijență crasă în serviciu”, afirmă FACIAS într-un comunicat de presă.

ASF ar fi putut preveni întregul dezastru, dacă ar fi acționat cu fermitate, atunci când au sesizat primele nereguli.

”ASF a constatat încă din sept 2020 ca Euroins nu deținea fonduri proprii eligibile care sa acopere SCR și MCR precum și ca a constituit  necorespunzător rezerva de prime, rezerva de daune avizate și rezerva de daune neavizate.

De asemenea , în dec 2021 a constatat ca Euroins nu are constituite rezerve regim național și solvabilitate 2 și ca nu deține fonduri proprii necesare acoperirii SCR, aspectul ultim făcând obiectul unei constatări si în martie 2022.

ASF s-a mulțumit doar sa constate și sa dea amenzi, însă nu a intervenit la timp pentru a stopa activitatea acestei societăți,  deși finalul era previzibil, un plan de redresare nefiind realizabil”, se afirmă în comunicatul FACIAS.