Bogdan Pivariu s-a lăudat cu faptul că în timpul mandatului lui proiectele imobiliare nu au mai fost aprobate pe bandă rulantă, la fel ca și în mandatului fostului primar, Horia Șulea. Doar că se pare că tot prieteniile primează ca și criterii atunci când se aprobă unele proiecte, sau cel puțin așa susține un dezvoltator imobiliar.
L.G. susține că încă din 2020 a depus prima cerere în vederea începerii construirii unui imobil de locuințe colective cu regim de înălțime P+E+M. Dosarul său a tot fost tărăgănat, astfel că abia în februarie 2024 proiectul a intrat pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Florești unde a fost respins pe motiv că „nu este oportun”.
Iată care a fost traseul proiectului imobiliar, după cum relatează chiar dezvoltatorul:
- În anul 2020, mai exact la data de 23.09.2020, subsemnatul am depus la Primăria Florești, județul Cluj, o cerere înregistrată la acestă instituție în scopul elaborării PUZ pentru Construire imobil de locuințe colective cu regim de înălțime P+E+M, împrejmuire și amenajare teren, racorduri și branșamente la utilități, alipire parcele.
- La data de 9.04.2021, dupa 6 luni, se emite certificatul de urbanism care este semnat la data de 12.04.2021, iar la data de 17.09.2021 se emite avizul de oportunitate, favorabil subsemnatului.
- La data de 9.04.2022 se prelungește certificatul de urbanism pâna la data de 9.04.2023, acesta se semnează la data de 5.05.2023, se depune documentatia PUZ in data de 14 .03.2023 iar ulterior după aproape 1 an, la data de 22.02.2024 se emite raportul compartimentului de urbanism, iar la data de 26.02.2024 se emite proiect de hotărâre pentru sedinta extraordinara din 29 februarie 2024, inițiator fiind primarul Comunei Florești- Pirvariu Bogdan Nicolae, toată documentația prezentată punctual asupra fiind în favoarea subsemnatului, în contextul îndeplinirii și completării tuturor condițiilor și cerințelor solicitate de către departamentele din cadrul primăriei Florești.
La data de 29.02.2024 se respinge documentația în scopul elaborării PUZ –ÎN ȘEDINȚĂ EXTRAORDINARĂ, cu AVIZ NEFAVORABIL al Comisiei de specialitate nr. 4.
„Membrii Comisiei de specialitate nr. 4 – Comisia pentru activități de amenajare a teritoriului, protecția mediului și turism al Consiliului local al Comunei Florești, județul Cluj au refuzat avizarea proiectului, într-o modalitate superficială și nemotivată, în contextul în care motivarea avizării nefavorabile se limitează la sintagma !! nu este oportun!!, fără nicio altă precizare lămuritoare. Este evident că lipsa motivării este rezultatul relei credințe, precum și a unui abuz al membrilor comisiei, având în vedere faptul că subsemnatul am așteptat peste 3 ani, elaborarea unui PUZ pentru lucrarea de mai sus și toată documentația depusă anterior a fost avizată favorabil de celelate comisii/ departamente. În aceeași manieră au procedat mai apoi și cei 18 membri prezenți din totalul de 19 consilieri ai Consiliului Local al Comunei Florești întruniți (atenție) în ședință extraordinară, din data de 29.02.2024, respingând documentația pentru eleborarea PLAN URBANISTIC ZONAL PENTRU CONSTRUIRE IMOBIL DE LOCUINȚE COLECTIVE CU REGIM DE ÎNĂLȚIME P+E+M, ÎMPREJMUIRE, AMENAJARE TEREN, RACORDURI ȘI BRANSAMENTE LA UTILITAȚI”, potrivit lui L.G.
Omul de afaceri susține că în urma deciziei Consiliului Local de a respinge acest proiect i-a adus un prejudiciu de 1,4 milioane de euro. Acesta crede că singurul motiv pentru care proiectul său a fost respins este prietenia pe care o are cu fostul primar Horia Șulea.
„Consider că refuzul nemotivat și respingerea documentației reprezinta un abuz grav al celor mentionați mai sus, prin care am fost prejudiciat. În urma acțiunii membrilor comisiei de specialiate și ai Consiliului Local subsemnatul am suferit un prejudiciu estimat la 1.426.590 euro. În susținerea afirmațiilor mele arăt faptul că este de notorietate pe raza comunei Florești și la nivelul Primariei, relația apropiată de prietenie a subsemnatului cu fostul primar al comunei, domnul Șulea, pe care l-am susținut în permanență în demersurile sale politice, implicându-mă activ în campaniile acestuia. În același sens am arătat faptul că mă voi implica și în prezenta campanie electorală a acestuia pentru următoarele alegeri la Primăria Florești, supârând în acest fel pe cei aflati în prezent la conducere. De altfel, în toata acesta perioadă (ani) cât am așteptat documentația am primit informații (neoficiale) că proiectul meu va fi respins, având în vedere susținerea fostului primar, dar am sperat că îndeplinind în totalitate cerințele legale, aceste supozitii sa ramâna la stadiu de zvonuri. Pseudomotivarea refuzului și respingerii mi-a confirmat temerea, cum că voi suporta consecințele pentru susținerile mele în materie politică. Aceste acțiuni sunt rezultatul relei credințe a membrilor, care deși conștienți de faptul că nu există niciun motiv legal, de a acționa într-o astfel de manieră, au ales totuși contrar legii să comită un abuz incalificabil. Faptul că elaborarea unui Puz pentru proiectul înaintat de subsemnatul a fost analizat în sedință extraordinară, pe repede înainte, întăresc convingerile subsemnatului asupra faptului că sunt victima unui abuz, a unui complot, în contextul viziunilor mele politice”, susține omul de afaceri.
Plângere la DNA pentru abuz în serviciu
Nemulțumit de decizia comisiei de ubanism și a consilierilor locali, omul de afaceri L.G a decis să facă plângere la DNA Cluj pentru abuz în serviciu și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate.
Plângerea a fost formulată împotriva Membrilor Comisiei de specialitate nr. 4 – Comisia pentru activități de amenajare a teritoriului, protecția mediului și turism al Consiliului local al Comunei Florești și împotriva celor 18 consilieri locali prezenți la ședința extraordinar.
Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu pentru că au avizat nefavorabil proiectul și au refuzat aprobarea documentației.
De asemenea, L.G îl consideră pe primarul Bogdan Pivariu principalul vinovat pentru respingerea proiectului. Acesta susține că primarul le-ar fi solicitat consilierilor locali să voteze pentru respingerea acestui proiect.
„Responsabil pentru soluția dată de către consiliul local și de către comisia de specialitate îl consider pe Pivariu Bogdan, actualul primar al comunei Florești, care sub acoperirea emiterii proiectului de hotărâre favorabil subsemnatului a instingat și solicitat consilierilor locali ca proiectul să nu fie soluționat favorabil”, susține desvoltatorul imobiliar.
Am căutat înregistrarea ședintei extraordinare a Consiliului Local din 29 februarie pentru a vedea dacă au existat discuții pe marginea acestui subiect. Însă pentru că ședința a avut loc în online, iar camerele celor mai mulți consilieri locali au fost închise, nu am putut vedea nimic. Este suspect însă că votul pentru acest proiect a durat foarte mult, deci este evident că o oarecare consultare a existat, însă departe de ochii cetățenilor. Este incredibil cum aceste ședințe care sunt publice au loc cu camerele și microfoanele închise astfel că lipsa de trasparență este evidentă.