Din oras

Pistele de biciclete nefinalizate de primarie, vandalizate de soferii nesimtiti

Lucrarile pentru trasarea si construirea celor 59 de kilometri de piste de biciclete incluse in proiectul european „Bike-Sharing” sunt in intarziere, ceea ce starneste nemultumirea iubitorilor mersului pe bicicleta din Cluj-Napoca. In mai multe zone din oras, insa, au fost semnalate acte de vandalism din partea soferilor care trec cu masinile peste stalpisorii de plastic montati pe marginea pistelor.

In total, 105 strazi trebuie dotate cu piste speciale, insumand aproximativ 59 de kilometri. Lucrarile realizate pana in prezent sunt din pacate distruse de nesimtirea multor soferi. In cartierul Marasti, cetatenii reclama faptul ca pe intreaga lungime a unei strazi cu sens unic staplisorii de protectie au fost culcati la pamant de catre soferi, in sensul invers de circulatie. Locuitorii din zona solicita primariei inlocuirea materialului de plastic din care sunt confectionati in prezent stalpisorii cu material metalic.


 

“De vreo 2 zile aproape toti stalpisorii ce delimiteaza banda de biciclete de pe strada Barbu Patriciu (fosta Petrila) sunt pusi la pamant. Tocmai au fost montati de vreo 2-3 saptamani. Interesant e ca pe o portiune sunt culcati in sensul opus sensului unic de circulatie a masinilor. Deci tind sa cred ca cineva s-a distrat la betie sau s-a plictisit in timpul liber, mai ales ca nu se vede pe stalpisori urma de cauciuc. Sunt perfect curati, fara zgarieturi. Acesta este un  scurt tronson din strada, mai incolo situatia e aceeasi. De ce nu se instaleaza stalpisori de metal pentru a se evita situatii de genul acesta?! Totusi sunt banii nostri, a contribuabililor, iar acum acesti bani tocmai au fost aruncati la gunoi. Cine plateste paguba?” a declarat Florin, un riveran al strazii Barbu Patriciu.

In celalat capat al orasului, situatia este asemanatoare. In cartierul Manastur, in zona podului de pe Calea Floresti, stalpisorii galbeni de plastic, care delimiteaza pista de biciclete, sunt culcati unul cate unul la pamant de soferi. Pe breteaua de la Podul N cu acces dinspre Floresti spre strada Bucium, pista de biciclete este folosita de soferii cu tupeu. Nici aici stalpisorii nu au rezistat prea mult in picioare. Un exemplu a fost surprins in aceasta dupa-amiaza, cand un WV Pasat cu numere de Cluj circula nestingherit pe pista de biciclete.

“Lucrarile nu au fost inca receptionate de primarie, prin urmare toate cheltuielile pentru intretinerea pistelor de biciclete pana la receptionare sunt facute de catre constructor. S-au primit sesizari, insa pentru a-i trage la raspundere pe cei vinovati trebuie ca acestia sa fie prinsi in flagrant”, au declarat reprezentantii biroului mass media din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Proiectul european Bike-Sharing a fost aprobat in 2011 si are o valoare totala de 17,6 milioane de lei, din care 13,4 suma nerambursabila, la care s-au adaugat, ulterior, lucrari suplimentare de 1,5 milioane de lei.  Initial, termenul de finalizare a fost august 2013, insa proiectul a suferit o serie de amanari. Viacor Engineering este firma care a castigat licitatia pentru executia lucrarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *