De cartier

Pista de biciclete din spatele Gării, un obstacol atât pentru bicicliști, cât și pentru pietoni!

Bicicliștii care circulă pe strada Fabricii de Chibrituri, în spatele Gării, trebuie să facă slalom printre mașinile parcate nesimțit chiar pe pista de biciclete. Marcajul este șters, stâlpișorii au fost rupți și doar un indicator este singura dovadă că în această zonă există cu adevărat o pistă pentru biciclete. 

Îndată ce ieși din pasajul subteran din spatele Gării trebuie să fii atent nu doar la mașinile care circulă în viteză, ci și la bicicliști, fiindcă, în mod normal, pe acolo a fost „improvizată” o pistă de biciclete care se întinde pe cel mult o sută de metri. Însă, în afară de indicator, alte semne că pe acolo au dreptul să circule regulamentar bicicliștii nu există. Marcajul a fost de mult șters, spălat de ploaie, stâlpișorii care ar trebui să delimiteze pista de carosabil au fost culcați la pământ de șoferii plini de zel, care nu au avut loc de parcare. 

pista biciclete

„Circul des pe aici și știu că este pistă de biciclete, eu lucrez în zonă, știu drumul ca în palmă! Dar sunt mulți care nu știu că aici este pistă de bicicletă! Și atunci suntem și noi în pericol, și pietonii care mai ajung din greșeală pe pistă!”, a spus Vasile Muntean.

Pe jumătate din cei o sută de metri, există stâlpișori. Pe cealaltă jumătate, însă, nu este nimic altceva decât un marcaj șters, așa că șoferii parchează în voie, iar clujenii care circulă cu bicicleta sunt nevoiți să meargă pe partea carosabilă, unde mașinile circulă în viteză. 

„Domnule primar, chiar avem nevoie să ne ajutați cu eliberarea pistei de biciclete din spatele gării. Suntem vreo 50 de angajați de la ICPIAF care venim la servici cu bicicletele de primăvara până în toamnă și majoritatea trecem prin spatele gării. Nemaivorbind despre câțiva părinți din zonă care își duc dimineața copiii la școală pe bicicletă. Gândiți-vă, domnule primar, că pe acea porțiune de drum circulă multe mașini de mare tonaj din cauza autoturismelor parcare pe pista de biciclete și noi ne punem viețile în pericol”, a scris un clujean pe o platformă de sesizări. 

pista bicicleta

Trasarea pistei de biciclete de pe strada Fabricii de Chibrituri a făcut parte din proiectul european „Rețea de self service de închiriere de biciclete”. Lucrările au fost realizate în anul 2015. Doi ani mai târziu, această pistă este aproape inexistentă. 

pista bicicleta

Radu Mititean, directorul executiv al Clubului de Cicloturism „Napoca”, a făcut o declarație în moment când a fost anunțată trasarea noilor piste de biciclete, declarație care, în timp, s-a dovedit corectă: 

„Este esențial să vedem planurile de trasare. Temerea noastră este că vor fi trasate aiurea, ca majoritatea celor existente. Odată realizate, nu vor mai putea fi corectate timp de cinci ani, fiind vorba de finanțate europeană. Bănuim că acesta este motivul pentru care Primăria le ține la secret: sunt făcute prost calitativ și apoi vor veni cu șantajul, că nu le mai pot modifica”, a declarat Radu Mititean în urmă cu doi ani pentru Ziar de Cluj. 

Temerile lui s-au dovedit a fi adevărate, fiindcă se poate observa că reprezentanții locali nu au mai făcut niciun demers în modernizarea pistei din această zonă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *