Sex

Pilula contraceptiva

Cand o femeie se hotaraste sa apeleze la “pilula”, trebuie sa fie investigata in directia bolilor preexistente, inclusiv in familie, cu accent pe factorii de risc cardiovasculari. De asemenea, trebuie masurata corect tensiunea arteriala, dar fara ca aceste investigatii sa devina bariere.

 

Daca femeia ia pentru prima data pilule contraceptive sau daca schimba preparatul, sangerarile intempesive sunt obisnuite si nu sunt un motiv de alarma (nu necesita intreruperea utilizarii pilulei). Daca sangerarea persista, trebuie cautate mai intai alte motive (boli ginecologice) care ar putea provoca pierderile de sange, iar apoi luate masuri de remediere.

 

Unele din preparate aduc riscuri mai crescute decat altele in ce priveste instalarea unor complicatii. Riscul pentru cancerul de san este individualizat si trebuie discutat si analizat cu fiecare consumatoare in parte de catre ginecolog sau medicul de planning familial.

 

Exista cateva situatii in care pilula contraceptiva este interzisa: dislipidemie (lipide crescute in sange), fumatul masiv (2 pachete/zi), diabetul complicat, hipertensiunea arteriala moderata/severa, obezitate, migrena asociata cu defecte neurologice. In cazul folosirii antibioticelor, concomitent trebuie tinut cont de faptul ca acestea perturba actiunea pilulei; daca se administreaza pe termen scurt, e utila “regula celor 7 zile”; in cazul utilizarii lor pe termen lung, trebuie sa se foloseasca si alte metode contraceptive in primele trei saptamani ale tratamentului antibiotic.

 

Nu trebuie echivalate ciclurile fara pilula, normale, cu cele cu pilula, pentru ca altfel se produc confuzii. Sangerarile din ciclurile cu pilula sunt anovulatorii, iar omiterea unei pilule de la mijlocul foliei nu are semnificatii. Primele sapte pilule din folie trebuie luate toate, fara a omite vreuna, pentru ca altfel nu se inhiba complet functia ovariana. De la a 8-a la a 21-a pilula se pot omite maximum 3 fara risc. Daca s-au omis mai multe, sunt necesare masuri contraceptive suplimentare,
Este recomandat ca, atunci cand o femeie se hotaraste sa recurga la pilula, sa apeleze la un sfat specializat, pentru ca tipul de medicatie ales sa poata fi individualizat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version