FOTOGRAFILA

Pietonii, categorie pe cale de dispariție în Cluj: Argeș, strada trotuarelor improvizate

Pietonul este participantul la trafic cel mai vulnerabil și cel mai expus unui accident rutier grav. În Cluj-Napoca, orașul trotuarelor improvizate, pietonii reprezintă o categorie pe cale de dispariție, tocmai pentru că sunt lipsiți de această cale, de trotuar. Strada Argeș, din imediata apropiere a Pieței Mihai Viteazul, este emblematică în acest sens: calea pietonilor este marcată prin stâlpișori, altfel trotuarul este prea îngust pentru a permite trecerea a două persoane concomitent.

În măsura în care administrația locală este preocupată doar de fluidizarea traficului, de benzile dedicate pentru transportul public, de pistele inexistente încă pentru bicicliști, de promovarea trotinetelor apoi de descurajarea acestui tip alternativ de transport, ei bine, pietonii par să nu-și mai afle locul într-un oraș fără căpătâi, fără cap și fără coadă, transformat prin concursul autorităților și absența măsurilor potrivite și oportune, într-un cimitir de mașini. 

Trotuarele fie sunt burdușite de autoturisme parcate, fie sunt prea înguste pentru a fi utilizate. 

Altfel spus, banda dedicată pietonilor tinde să dispară de la o zi la alta. Iar asta în timp ce administrația a rămas cantonată exclusiv în sfera tehnologiei înalte și a aplicațiilor. Pietonii nu-și mai au locul în acest oraș cu o reclamă imensă, dar cu condiții tot mai precare. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *