In vizor

Piețele din spațiile închise au fost deschise în batjocură și în bătaia vântului

Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, acuza, în urmă cu o săptămână, dezinformarea privind închiderea piețelor, susținând că primarii au găsit soluții: piețele amenajate în spații închise au fost deschise. Astfel, tarabele de afară au fost transferate în interior, iar ferestrele pieței alimentare din cartierul Ghoergheni au fost îndepărtate, în batjocură față de producătorii locali, nevoiți să-și comercializeze produsele românești în bătaia vântului. 

CITEȘTE ȘIMinistrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, după închiderea piețelor: Există foarte multă dezinformare. Primarii au găsit soluţii, piețele din spații închise au fost deschise

Potrivit Hotărârii nr. 52 a CNSU, activitatea pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor a fost suspendată începând din 9 noiembrie pentru a preveni infectarea cu Covid-19.

Producătorii agricoli au cotestat și criticat această măsură, considerând că astfel sunt favorizate supermarketurile şi multinaţionalele, iar agricultorii români nu vor mai avea unde să îşi vândă produsele agricole. 

În multe cazuri, măsura luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență potrivit Hotărârii nr 52, a fost anulată prin „soluțiile” identificate de primari: activitatea unor piețe care funcționau în spații închise „continuă” sub cerul liber, chiar dacă vremea este specifică lunii noiembrie, cu temperaturi tot mai reduse.

În alte cazuri, „soluțiile” la care au recurs pirmarii au constat în demontarea geamurilor.

Spre exemplu, după modelul aplicat în Piața Zorilor, unde geamurile au fost îndepărtate, iar comercianții nevoiți să rămână în firg și curent, și în Piața Hermes s-a aplicat același scenariu. 

CITEȘTE ȘIBate vântul prin Piața Zorilor, după ce a fost vandalizată de autorități!

Dacă până recent, aici, tarabele au fost amenajate afară, fără a fi utilizate de producătorii locali pentru comerț…

CITEȘTE ȘIPiața a devenit un depozit, tarabele cu produse românești sunt pustii 

…odată cu scăderea temperaturii, tarabele au fost mutate în interior, context în care ferestrele pieței amenajate au fost vandalizate. 

Astfel, piețele amenajate în spații închise au fost vandalizate chiar cu mâna autorităților – pentru a permite comerțul în interior – urmând ca ulterior, după cele 30 de zile în care hotărârea rămâne valabilă, halele vandalizate să necesite reparații din bani publici. 

Din nefericire, prea puțini producători locali își permit să stea în bătaia vântului, comercializându-și produsele la limita de îngheț. 

În Piața Hermes sunt 30 de producători

În urma soluțiilor aplicate de primărie, doar câțiva producători locali și-au făcut curaj să-și comercializeze produsele.

Astfel, piața funcționează la cote de avarie, condiție în care cumpărătorii se orientează spre hypermarketuri și marile lanțuri de magazine, rămase deschise și neafectate de măsurile Guvernului PNL-ist. 

Recent, producătorii români care au fost evacuați din piețe au protestat în fața Guvernului:

„Deschideţi pieţele!” şi „Vrem să muncim, nu să murim!” şi : „Supermarketurile-n câştig, ţăranii evacuaţi în frig!”, „Vrem soluţii concrete, nu ţărani evacuaţi din pieţe!”, „Pieţele pentru producătorii români!”, „Susţineţi ţăranii! Sprijinul tău e sămânţa acţiunii noastre”, „Agricultura familială la scară mică – ţărănească” – au fost doar câteva dintre mesajele producătorilor locali către Guvernul PNL-ist. 

După un an marcat de o secetă cumplită, guvernanții au scos producătorii locali din piețe ori i-au lăsat să comercializeze produsele românești în hale cu geamuri demontate în batjocură, în bătaia vântului. 

Potrivit ministrului Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate – cca 1,2 milioane hectare la nivel național – vor fi acordate abia din luna februarie 2021, cel mai probabil din noul buget. 

CITEȘTE ȘIDespăgubirile pentru culturile de primăvară calamitate, acordate abia din februarie 2021

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *