Cooltura

Piesa anului la Teatrul Național Cluj! „Nu mai ține linia ocupată”, un carusel dramatic ce te lipește cu sufletul de scaun

Scris de 449

Ajungi la teatru într-o seară înghețată de iarnă. Se joacă o nouă premieră inspirată din cazul Alexandrei Măceșanu. „Nu mai ține linia ocupată”, de Alexandra Felseghi. Un text nou, după o poveste tragică arhicunoscută, scris la cald, probabil necorectat la rece. Numele tinerei regizoare Adina Lazăr nu îți spune nimic. Nu s-a consacrat încă, în mintea ta, ca alți regizori al căror nume îți creează din start așteptări pozitive. Distribuția promite, dar și actorii buni sunt buni, când au ce să joace. Spectacolul e lung, o oră și 45 de minute. Te așezi pe scaunul incomod, începi să te foiești, să îți cauți poziția. Sala e plină, în condiții de pandemie. Zumzet, apoi…

Se ridică cortina. Scena austeră, luminile stridente încep să înăbușe forfota ușoară din sală. Ochii se ciulesc la auzul primelor replici, urechile încordate nu mai percep altceva decât vorbele tăioase de pe scenă. Se instalează, în Sala Mare a Naționalui clujean, un dramatism sticlos, dens, unul care te îngheață și te lipește de scaun, care te face să respiri cu grijă, ca nu cumva sunetul respirației tale să altereze puritatea dramei care vine, curată, dinspre scenă.

Piesa dă viață, în paralel, traumelor unor personaje, cu o poveste la început disparată, care apoi însă se întretaie. Te obligă să trăiești drama fetei traficată sexual de un pește care o manipulează sub pretextul unei iubiri toxice, singura pe care victima de o viață a abuzurilor o poate cunoaște, și drama părinților victimei al cărei viitor a ars într-un butoi. Cele două povești se întâlnesc pe scenă, se joacă și separat, sunt sfâșiate prin corul care strigă naiv nedreptatea lumii. Spectacolul este creat din cadre cinematografice, trecerea de la focusul exclusiv pe victimă la cel pe abuzatori, apoi la cor, apoi la interacțiunea victimă-abuzator, realizându-se într-o clipită, natural, fără ruperi de ritm. Cadre diferite se succedă ca într-un film care te țintuiește de scaun, ca într-un carusel al groazei.

Pentru că groaza, teroarea și abuzul monstruos nasc personaje pe o scenă care nu este similară vieții, ci care întruchipează viața reală. Vedem, în fața noastră, cum oamenii sunt boxați cu mănușile „iubirii”, cum victimelor le este indusă acceptarea unei sorți pentru care sunt manipulate să-și asume vinovăția, vedem cum nevoia de iubire ne transformă în victimele celor care „se sacrifică” să ne dea otravă cu dulceață, pe care o plătim scump, vedem cum, imediat după ce acceptăm „iubirea” unor neoameni, primim în plexul inimii întreaga lor dezumanizare.

După aproape două ore de transfigurare, de trăire cu sufletul la gură a realității teatralizate, singurul gest firesc e cel de a te ridica din scaun și de a-i aplauda sincer pe actorii care au trăit în fața ta ceea ce, în anii trecuți, victimele care au inspirat spectacolul au trăit aievea, la momentul acela neștiute și neînțelese de nimeni.

„Nu mai ține linia ocupată” e un spectacol care merită aplaudat la patru mâini, dar fără zâmbete pe buze. După încheierea aplauzelor, ar trebui ținut un lung moment de reculegere. „Nu mai ține” rămâne scris pe butoaiele peste care se coboară cortina, o cortină care delimitează un monument teatral in memoriam victimelor nerăzbunate de instituțiile unei societăți abrutizate.

Spectacolul mai poate fi urmărit în 9 și în 27 ianuarie. E o felie de sensibilitate care nu trebuie ratată, fiind un moment rar în care viața și scena se contopesc organic atât de profund încât o distincție între cele două nu mai poate fi făcută.

Foto: Nicu Cherciu, Teatrul Național ClujULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Rautacisme
  Emiluț, reacție de curtea din dos a grădiniței la declarațiile lui Drulă: ”Trebuie ţinut departe de Cluj”
 • Acum 8 hours Politica
  Drulă s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent și paralel cu proiectele mari de infrastructură. Cum va da Boc de gard metroul și centura metropolitană?
 • Acum 9 hours Rautacisme
  Clujul devine și mai ”smart” prin amplasarea a 4 toalete inteligente „în zonele turistice intens frecventate și în spațiile de agrement” din Piața 1 Mai, str. Bucium, Piața Mărăști și Parcul Detunata
 • Acum 10 hours Politica
  ”DOSARUL CU ȘINĂ” PRIMEȘTE O LOVITURĂ: Documentele financiar-contabile nu vor mai trebui arhivate 50 de ani, ci doar 5 ani. Legea a fost promulgată
 • Acum 11 hours Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 11 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 12 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 12 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 13 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 14 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 15 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 17 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 1 day General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE