Din oras

Pictură pe asfalt, pe Piezișă, de 10.000 de euro. Păi, nu are Boc destule picturi pe asfalt denumite piste pentru biciclete?

Consilierii locali vor aproba proiectul ”Asphalt Art Initiative”, finanțat prin grantul Bloomberg Philanthropies și contribuția municipiului Cluj-Napoca, în valoare de 45.760 de lei. Un fel de ”Asfalt Tango” prin care se azvârleniște bani pentru o poleială denumită realizarea unei picturi (artă pe asfalt) pe strada Piezișă din campusul studențesc Hasdeu, să aibă ceva activitate de raportat și tocătorii de frunză de la Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei.

OSĂ se organizeze și un concurs cu premii, cu eveniment inaugural, după ce pictura va fi finalizată.

”Obiectul proiectului este întărirea colaborării dintre actorii sociali implicați în viața comunității, prin artă. Proiectul constă în realizarea unei picturi stradale iar pentru desemnarea celui/celor care vor implementa acest proiect va fi lansat un concurs de idei. Concursul de idei va stabili niște criterii clare și o temă pe care concurenții o vor respecta în pregătirea proiectelor lor. În urma acestui concurs de idei, un juriu va decide câștigătorul ce va realiza pictura stradală. Strada pilot pentru intervenție este strada Piezișă, o strada intens circulată de către studenții aflați în campusul universitar adiacent. Totodată, în cadrul proiectului, după realizarea picturii, va fi organizat un eveniment comunitar și educativ pe strada pilot, implicând tinerii și actorii interesați din oraș”, arată Primăria, în cadrul proiectului de hotărâre aflat pe masa Consiliului Local la ședința din 7 septembrie.

Municipiul Cluj-Napoca, prin grija non-administrației locale, geme de ”picturi” pe asfalt (un fel de picturi administrative, din păcate nepremiate cu ștampila de vot pentru bătaie de joc și lipsă de respect față de banii cetățenilor), denumite pompos: ”linii dedicate CTP”, ”piste pentru biciclete” (uneori chiar și ”sens giratoriu”, toate de-o coerență zdrobitoare prin modul în care încep de nicăieri și se conectează niciunde, doar încurcând circulația. Cel care va picta o pistă pentru biciclete pe Piezișă,sau un sens giratoriu la intersecția cu Clinicilor, sau cu Hașdeu, va câștiga Marele Premiu al Ziar de Cluj.