Diete

Picnicul sau masa in aer liber

Picnicul este o masa comuna, cu rude sau prieteni, in aer liber, la iarba verde, pe timpul calduros, de obicei cu contributia fiecarui participant. Pe langa faptul ca este un moment de evadare in mijlocul naturii, picnicul sau petrecerea la iarba verde este o ocazie extrem de placuta de socializare, de a te bucura de compania grupului de prieteni.

Usor de organizat, aceasta activitate nu este presanta. Cand mergem la iarba verde nu exista o singura gazda, ci fiecare participant poate juca acest rol. In plus, felurile de mancare nu trebuie servite „la timp “sau intr-un aranjament sofisticat – ceea ce se potriveste cu atmosfera degajata in care trebuie sa se desfasoare un picnic. Mancarea servita la o masa la iarba verde nu necesita preparare laborioasa si atenta. Dimpotriva, totul trebuie facut cat mai simplu si fara prea mult efort.
Istorie culturala

Originea popularului cuvant englez “picnic” vine din frantuzescul “pique-nique”. El este mentionat pentru prima oara in 1692 in Origines de la Langue Française de Ménage. Acest cuvant descrie un grup de oameni care cineaza in restaurant si isi aduc vinul de acasa. Cu timpul piqnic-nique capata noi valente, insemnand o masa in grup, la care fiecare contribuie cu cate ceva. In 1748 apare pentru prima oara cuvantul englez “picnic” care semnifica masa in natura, asezonata cu joc de carti, alcool si conversatie.
Intre picnicul propriu-zis si masa in aer liber exista o diferenta majora: cina si pranzul in aer liber erau frecvente inainte de secolul al XVII-lea, din cauza lipsei unei camere destinate exclusiv luarii meselor principale, precum si datorita placerii de a manca intr-un loc racoros, inconjurat de verdeata gradinii in timpul verii.

Adevaratul picnic ia nastere in stransa legatura cu vanatoarea, pentru ca in zilele rezervate acesteia se obisnuia sa se ia pauze din cand in cand pentru a manca sau a bea ceva, adesea pe o fata de masa asternuta direct pe pamant. Pe langa bucuria unei legaturi puternice cu natura, mesenii aveau libertate mai mare decat in jurul mesei, unde eticheta impunea constrangeri severe in privinta comportamentului.

Rupt de legatura originara cu vanatoarea, “le dejeuner sur l’herbe” din secolul al XIX-lea apare ca o placere urbana sofisticata, obicei al gentilomilor, artistilor si intelectualilor dornici sa evadeze din haosul atmosferei citadine.
Pregatiri

Dupa ce va anuntati prietenii, primul lucru la care trebuie sa va ganditi atunci cand organizati un picnic este felul in care veti alege, ambala si transporta mancarea. Alimentele trebuie sa fie pastrate proaspete si nealterate si, foarte important, nu trebuie sa se amestece.

Pe langa echipamentul pentru gratar, ar trebui sa puneti intr-un cos vase si pahare adecvate care sa nu se sparga, tacamuri, cutit, tirbuson, alimente, condimente, bauturi, stergare, servetele, scobitori, tepuse etc. Nu uitati de sacii de gunoi, pentru a strange dupa petrecere resturile si a nu lasa zona murdara.

Pregatirea focului e una simpla, cautati cateva pietre pe care le asezati in forma de cerc si adunati crengi uscate, asezati crengile; cele verzi gasite prin padure, pe care veti pune slanina la prajit, va trebui sa le ascutiti la un capat, cu un cutit.

Daca plecati la picnic cu cei mici, nu uitati sa le luati si lor mancarea adecvata in functie de varsta, caruciorul si jucariile si vasele de mancare pe care le prefera.

Daca va luati si animalutele de companie, nu uitati sa le luati vasul de apa si mancare. Pentru ca e vara, nu trebuie sa uitati nici de lotiunea de protectie solara, de palarie si de ochelarii de soare, de o lanterna, un spray de corp contra tantarilor, un aparat foto, eventual un radio si un pachet de carti de joc…

Ce mancam la iarba verde?

Mancarea pentru picnic trebuie sa fie usoara, variata si usor de impachetat. Cand mergeti la picnic, nu e cazul sa luati cu dvs. ciorbe, mancaruri grele cu sosuri sau uleiuri sau care sunt dificil de transportat. Mancarea usoara, care se poate consuma rece, este cea mai indicata pentru o astfel de activitate.

Pentru ca sunt extrem de usor de pregatit si servit, sandvisurile reprezinta felurile de mancare de baza ale oricarei mese la iarba verde. Pentru prepararea acestora optati pentru baghetele frantuzesti. Taiati baghetele pe lung, ungeti fiecare parte cu unt, apoi asezati sunca, salam sau orice alt fel de mezeluri care va sunt pe plac. Puneti si felii de cascaval sau branza, dar nu uitati nici de legume. Pentru sanvisuri, recomandate sunt frunzele de salata.

Fireste ca nu puteti veni cu supa, aduceti cateva feluri de salata, friptura rece, cartofi sau paste, orez sau legume la cuptor, iar la final, un desert care sa faca picnicul memorabil: o tarta cu fructe de padure, o spuma de capsuni, un compot clasic, dulceata de cirese negre, serbet de trandafiri sau de capsuni, o budinca de vanilie, o placinta cu branza dulce sau, pur si simplu, un bol de fructe felurite.

In meniul pentru masa la iarba verde puteti include si snitele de porc sau copane de pui. Daca vreti ca picnicul sa ramana simplu si sa nu mai stati sa pregatiti mancarea acolo, puteti praji carnea de pui cu o seara inainte, iar in ziua picnicului nu veti avea altceva de facut decat sa puneti carnea in caserole usor de transportat. Daca in timpul picnicului intentionati sa faceti si gratar, va fi nevoie de pregatirea prealabila a carnii.

La masa de picnic nu uitati sa va aprovizionati cu suficienta apa de baut, cu racoritoare, ceaiuri, sucuri si cafea. Consumati mai putin bauturi alcoolice tari, de pilda berea sau vinurile usoare.

.ro
Foto: whats4family.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version