Pe majoritatea dintre noi, si in special femeile, ne preocupa furnicaturile, senzatiile de intepatura, crampele si umflaturile ce apar in mod regulat la nivelul membrelor inferioare. Toate aceste semne indica adesea o insuficienta venoasa, cunoscuta sub numele foarte sugestiv de “picioare grele”.
Daca aceste manifestari sunt din ce in ce mai grave, asociate cu stari febrile sau tulburari mai importante, trebuie sa consultam de urgenta medicul de familie sau medicul specialist flebolog. Chair daca sunt izolate, senzatiile de ingreunare si de umflare nu trebuie tratate suprficial, deoarece pot fi incomode, se pot agrava, iar picioarele pot capata un aspect inestetic.
Agenti care ii determina aparitia
Exista o multitudine de factori responsabili pentru umflaturile de pe picioare si pentru senzatia de ingreunare:
– Ereditatea, ca si in cazul majoritatii fenomenelor fiziologice.
– Influenta hormonilor feminini poate modifica sistemul venos in egala masura. Astfel, cum la unele femei simptomele premenstruale se pot manifesta prin iritabilitate, anxietate, dureri de cap, sau chiar balonari in zona abdominala, la altele apar edeme la nivelul gleznelor sau gambelor, cauzate de un dezechilibru al secretiei de hormoni ovarieni.
– La fel, in timpul sarcinii, fatul poate “bloca” circulatia sangvina. In plus, in timpul menopauzei, caracterizata de un deficit enocrin, se accentueaza sau se face simtita problema picioarelor grele.
– Rolul caldurii este de la sine inteles. La o temperatura mai mare de 26° C, se intensifica senzatiile de perturbare ce apar la nivelul membrelor inferioare.
– Mersul pe jos, statul in picioare sau in pozitia asezat, pentru o perioada indelungata, accentueaza aceste tulburari.
– Cum corpul ni se sprijina in totalitate pe picioare, si excesul de greutate agraveaza, fara doar si poate, aceste manifestari;
– Alti factori – precum sedentarismul, fumatul, stresul, surmenajul, umiditatea, efortul fizic intens, imbracamintea prea stramta, tocurile inalte etc. – sunt si ei foarte importanti in mentinerea sau declansarea tuturor acestor dereglari.
Cum se explica senzatia de picioare grele si umflate?
Explicatia fiziologica pentru picioarele grele si umflate este “mecanica” si corespunde unor tulburari circulatorii si, mai exact, venoase ale membrelor inferioare.
Intr-adevar, daca luam in considerare anatomia umana, organismul depune un efort hidrodinamic intens pentru a pulsa sangele venos din membrele inferioare spre inima. Daca apare un obstacol oricat de mic, se creeaza o hipertensiune venoasa din cauza eforturilor depuse pentru a pompa sangele venos in traseul asecedent. Peretii vaselor sangvine dilatindu-se, sangele bogat in dioxid de carbon ce provine din tesuturi are tendinta sa stagneze pe parcursul traseului ascendent, producand astfel o umflare a membrelor inferioare si deci senzatia de picioaregrele. Pot aparea edeme, deoarece peretii devin permeabili.
Aparitia unei astfel de staze venoase este determinata atat de contextul circulator care obliga sangele sa completeze un circuit “dus-intors” pentru a elimina reziduurile tesuturilor (in special respiratorii), cat si de structura in sine a acestui sistem. Astfel, slabirea si permeabilitatea peretilor vasculari, ca si disfuctionalitatea valvulelor (sistemul de “inchidere” care nu permite circulatia sangelui venos plin de toxine decat intr-un sens, blocand revenirea lui in tesuturi) sunt primele semne de slabiciune legate de aceste fenomene.
Tratamentul tulburarilor circulatorii
Tratamentul in sine are ca scop principal facilitatrea irigarii tesuturilor pentru a nu se a junge la scleroza vaselor sanguine si are patru tipuri de actiuni diferite:
– o actiune venetonica pentru stimularea, tonificarea si activarea circulatiei in traseul ascendent;
– o actiune venoprotectoare pentru a spori rezistenta vaselor capilare;
– o actiune sedativa pentru a diminua senzatia de apasare, uneori neplacuta si dureroasa;
– o actiune decongestionanta pentru a combate retinerea apei, deranjanta si inestetica.
Masuri de prevenire
Anumite activitati zilnice pot intr-adevar atenua sau chiar trata tulburarile circulatorii daca acestea sunt luate in serios destul de devreme. Iata cateva care au efecte notabile:
– Sunt intezise baile prea fierbinti care duc la cantractia venelor. Sa dobandim obiceiul sa facem dusuri scotiene la picioare. Alternanta de apa calduta cu apa rece, de la varful degetelor pana in partea superioara a coapselor, stimuleaza circulatia.
– Sa evitam imbracamintea prea stramta, tocurile inalte si cizmele care ne strang gambele.
– Sa incepem sa purtam colanti sau ciorapi medicinali (disponibili in farmacii), care la fiecare miscare maseaza delicat piciorul datorita structurii lor de fibre specifice care activeaza circulatia venoasa.
– Sa evitam statul in picioare sau in pozitia asezat pentru mult timp. La munca, sa facem pauze regulate pentru a ne “dezmorti” picioarele.
– Daca stam in pozitia asezat, sa nu adoptam prea des pozitia “picior peste picior” care ingreuneaza circulatia sangvina.
– Ori de cate ori avem ocazia, sa stam cu picioarele asezate mai sus decat restul corpului, pentru a facilita circulatia sangvina de-a lingul traseului ascendent.
– In timpul noptii, sa inaltam capatul saltelei asezand dedesubt o perna, astfel incat calcaiele sa se afle intr-o pozitie usor mai ridicata decat bazinul.
– Sa invatam sa ne relaxam, pentru ca stresul si surmenajul intretin tulburarile vasculare, recurgand la tai chichuan, tehnnici de meditatie etc. care sa activeze circulatia sangelui in traseul ascendent.