In vizor

Piața produselor de semnalizare rutieră din Cluj, în vizorul Consiliului Concurenței. Autoritatea investighează procedurile de achiziție publică și privată a serviciilor de marcaje rutiere

Piața produselor de semnalizare rutieră din județul Cluj, precum și din alte județe ale țării, a intrat în atenția Consiliului Concurenței, care a obținut indicii referitoare la faptul că practica anticoncurențială ar putea viza mai multe proceduri de achiziție publică, inclusiv pentru serviciile de marcaje rutiere și chiar proceduri de achiziție privată a mijloacelor de semnalizare rutieră, precum și la posibila implicare a companiei Girod Semnalizare Rutieră SRL în practica anticoncurențială investigată. 

Astfel, autoritatea a extins investigația pe piața produselor de semnalizare rutieră și a efectuat o inspecție la sediul companiei Girod Semnalizare Rutieră SRL.

”Cercetările sunt întreprinse la nivelul întregii țări, inclusiv a județului Cluj. Inspectorii din cadrul CC au ridicat o serie de documente care se analizează, iar informațiile sunt prelucrate.

Rezultatele investigațiilor vor depinde de conlucrarea tuturor părților implicate. Raportul final va fi trimis companiilor implicate, iar în urma audierilor va fi făcută publică și concluzia finală, în care plenul Consiliului Concurenței va preciza dacă în acest caz sunt persoane al căror grad de vinovăție poate fi confirmat”, au susținut reprezentanții Consiliului Concurenței pentru Ziar de Cluj.

Astfel, după cum afirmă reprezentanții CC, procedura este una laborioasă, iar amenzile se aplică pe cifra de afaceri, nu se aplică pe venit ori pe profit.

Din cauza cuantumului mare al amenzilor practicate, inspectorii Consiliului Concurenței trebuie să analizeze cu atenție modul în care gestionează aceste cazuri. 

Reamintim că autoritatea de concurență a declanșat, în anul 2017, o investigație privind o posibilă înțelegere pe piața comercializării produselor de semnalizare și siguranța rutieră în cadrul unor licitații publice organizate, în perioada 2014 – 2016, de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA, în prezent Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România.

Ziar de Cluj a reflectat situația dezastruoasă a modului incompetent în care au fost realizate marcajele în municipiul Cluj-Napoca, precum și amplasarea stâlpișorilor de protecție.

CITEȘTE ȘI: Stalpisorii separatori de sensuri cad „secerati” la Cluj

Stalpii cu pricina au fost furnizati la Cluj in cadrul contractului „Elemente de semnalizare rutiera si mobilier urban”, in valoare de 2.027.700 de lei.

Pe langa „stalpisori metalici de protectie” au fost, de altfel, furnizate diverse elemente de semnalizare rutiera si mobilier urban, cum ar fi indicatoare rutiere cu folie reflectorizanta prismatica, placute stradale cu denumirea strazii, parapeti din beton, gardulete metalice sau stalpisori ornamentali din fonta.

Primul lot, estimat la 1,1 milioane de lei, a fost castigat de SC Girod Semnalizare Rutiera SRL.

Societatea a furnizat indicatoare rutiere cu folie reflectorizanta, placute stradale cu denumirea strazii, numere postale, indicatoare stradale cu denumirea strazii, indicatoare cu adresa postala pentru a fi montate pe calcanul blocurilor, pentru 777.000 de lei

Societatea din comuna timiseana Ghiroda a mai avut astfel de contracte cu Primaria clujeana si in 2007 si in 2010.

CITEȘTE ȘI: Contract cu aceleasi firme pe semnalizare rutiera si mobilier urban la Cluj

În luna mai a anului 2017, Consiliul Concurenței declanșa o investigație privind o posibilă înțelegere pe piața comercializării produselor de semnalizare și siguranță rutieră în cadrul unei licitații publice organizate în perioada 2014-2016 de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România.

Investigaţia viza o posibilă împărţire a pieţei în cadrul a trei proceduri de achiziţie publică organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA pentru atribuirea acordurilor cadru de furnizare a  indicatoarelor rutiere şi a mijloacelor de semnalizare rutieră pe reţeaua de drumuri naţionale din administrare, necesare celor 7 structuri regionale administrative din subordinea sa, respectiv: DRDP Timişoara, DRDP Cluj, DRDP Iaşi, DRDP Constanţa, DRDP Bucureşti, DRDP Craiova şi DRDP Braşov.

Conform unui comunicat al Consiliului Concurenței, Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei. 

Până la acest moment, reprezentanții S.C. GIROD SEMNALIZARE RUTIERA S.R.L. Cluj nu și-au exprimat punctul de vedere în cazul extinderii investigațiilor anunțate de către Consiliul Concurenței.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *