Reportaj

Piața IRA din Mărăști, „raiul” producătorilor locali cu marfă de calitate. Clienții sunt însă o raritate

Zeci de producători locali, marfă de calitate, prețuri mici, curățenie – așa arată Piața Agroalimentară IRA din capătul străzii Dâmbovița. Lipsesc însă clienții. Și cum fără clienți nu poate să meargă deloc un business, este clar că investiția Primăriei Cluj-Napoca în această piață a fost prost gândită. Dacă până anul trecut mai erau cât de cât clienți, de când a fost desființată stația de autobuz de lângă piață, clienții sunt păsări rare.

Când intri în Piața Agroalimentară IRA rămâi plăcut surprins de mirosul de fructe și legume proaspete și de curățenie. Ești cu atât mai încântat când vezi mulți producători locali. Aproape toți cei care își expun marfa pe tarabe sunt din Apahida, Câmpia Turzii, Frata, Jucu, Mănăstireni. Se vede pe mâinile lor că sunt oameni munciți, care trag greu până să ajungă cu cartofii, roșiile, ceapa și conopida la piață. Au însă un mare of – nu au clienți. Și se vede că e pustiu printre tarabe. Abia dacă se zărește câte un client, doi în toată piața.

piata ira

Producătorii cred că de vină sunt și supermarketurile și aprozarele care vând orice.

„Îi împânzit orașul cu legume din magazinele alea mari și aprozare. Până și verdețuri din alea bagă și atunci noi aici ce facem? Condițiile bune îs că nu ne strâmtorește nimeni aici”, spune Ion Berar, producător local din Jucu.

piata ira

Clienții oricum erau puțini de la bun început, dar au început să devină păsări rare, din toamnă, când Primăria a desființat stația de autobuz din apropierea pieței. Acum, oamenii evită să ajungă la piață și din cauza Parcului IRA, aflat la doi pași de piață și care a devenit cuib de boschetari și de gunoaie.

„Dacă ar veni lumea…foarte puțină lume…Nu este stație de autobuz, nu este nimic aici. Stația s-a mutat și nu mai vine lumea pe aici prin parc, le e groază că sunt aici prin parc boschetari fel de fel. Veneau mai mulți oameni mai demult că era stația aici. În toamnă mai ales veneau. Acum se vede că sunt doi clienți în toată piața”, afirmă un producător local din Câmpia Turzii.

piata ira

Clienții au făcut o petiție la Primărie pentru reînființarea stației de autobuz, dar nu le-au fost luate în seamă doleanțele. Oamenii s-au resemnat și vin la piață mai mult din inerție și pentru clienții puțini pe care îi au.

„Sunt așa puțini clienți pentru că a fost o stație de autobuz aici, până în toamnă, și nu știu de ce a desființat-o, dar s-au depus foarte multe cereri. Și clienții au depus pe site-ul Primăriei. Atunci când era stație mai veneau clienți, mai veneau bătrânei, câte o tanti cu plăsuța. Tot coborau din autobuz și jumătate veneau la piață. Acum am înțeles că prin parc sunt foarte mulți boschetari și câini. E plin parcul de tot felul. Chiar vânzători din piață au mers sus să cumpere ceva și au pățit-o, au fost atacați de  boschetari”, declară o producătoare din Câmpia Turzii.

piata ira

Femeia adaugă că are clienți puțini, dar cel puțin sunt fideli. Pentru ei vine zilnic cu marfa la piață.

piata ira

Pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca scrie că Piața Agroalimentară IRA „oferă legume și fructe proaspete atât indigene cât și din import, citrice, flori, lapte și produse lactate de la 105 producători agricoli, 44 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate.Taxa pentru comercianți 3 lei/masă/zi”. Descrierea de pe site nu corespunde însă cu realitatea. Numărul de producători este poate de cel mult 30-40, care ocupă cam jumătate din hală. Restul meselor și tarabelor sunt goale. Așteaptă degeaba să fie umplute cu legume și fructe proaspete. Producătorii nu mai vin dacă nu au clienți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *