De cartier

Piața Ion Meșter din Mănăștur, un muzeu viu al anilor '90

Piața Ion Meșter din Mănăștur este un muzeu viu al anilor ’90. Dacă nu ați mai trecut prin zonă de vreo 20 și ceva de ani, veți avea surpriza reîntâlnirii cu locul în care poate, în copilărie, vă plimbați de mână cu bunica.

Halele interioare și exterioare, magazinele, cupola pieței, micii negustori par a fi rămas prinși într-o capsulă a timpului care i-a conservat perfect, timpul refuzând a trece peste Ion Meșter.

În exteriorul pieței, ne întâmpină și astăzi decorul pereților verzi-spălăciți, vechiul magazin de covoare-perdele și cărucioarele celor care strâng cartoane pentru a-și câștiga pâinea:

La intrare, pe stânga, sunt aceleași dughene postdecembriste cu nimicuri, iar pe dreapta tarabele pline de fructe, legume și flori. Cupola și tarabele ar necesita o modernizare demnă de Clujul care „le oferă locuitorilor cea mai bună calitate a vieții”, dar produsele sunt de calitate:

La o altă intrare, încă există firmamentul dughenei de „MUZICĂ, CASETE, CD, DVD”:

În piață se intră pe lângă garajele ruginite, cu afișe scorojite de acum 20 de ani:

Nici ghena de gunoi nu a beneficiat de renovările ”smart” de care Clujul se bucură în Centru:

Punctul tehnic oferă încă servicii de telefonie fixă și o chiuvetă câmpenească:

La intrarea spre magazinele de la etaj, cei osteniți se pot odihni pe o băncuță rurală:

SC Administrarea Piețelor și Oboarelor SA, societatea care gospodărește Piața Ion Meșter,  a fost înființată în anul 1991 și are ca obiect de activitate „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. Are trei administratori: Chicinas Ionel, Nistor Dorel și Goia Ioan Valer.

Potrivit Gazeta de Cluj, SC Administrarea Piețelor și Oboarelor SA este o „firmă înființată de liberalul Horia Uioreanu (fostul șef al CJ Cluj, condamnat pentru corupție), fostul consilier local liberal Romulus Zamfir, fostul viceprimar PNȚCD Mircea Gavrila sau fostul consilier local țărănist Ionel Chicinaș”.

„Încă din 1997 piața Ion Meșter își întâmpină clienții cu produse direct de la producători”, putem citi pe pagina de Facebook a Pieței Agroalimentare Ion Meșter.

În anul 2020, firma care administrează piața a avut o cifră de afaceri de 357 114 euro, un profit net de 2 849 euro și datorii de 158 933 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *