Din oras

Piața Cipariu, un șantier continuu de 24 de ani. Mai așteptăm încă 24 de ani ca să avem o piață cum trebuie?

Greco-catolicii mai au nevoie de 30 milioane lei ca să termine catedrala, or ei dispun anual abia de 2-3 milioane lei.

Pe lângă șantierul Catedralei Greco-Catolice, care arată ca și cum nu s-ar mai încheia vreodată, Primăria vrea să spargă și ea Piața Cipariu ca să facă un parking subteran. Dacă ne gândim în ce ritm construiește Primăria parkinguri, sunt șanse să mai așteptăm vreo 20-25 de ani până când toate construcțiile din piață să fie gata.

Construirea Catedralei Greco-Catolice din Piața Cipariu pare o poveste fără sfârșit. Ani la rând, piața a avut aspectul unui șantier plin de praf, cu utilaje și materiale de construcție peste tot. Peisajul s-a mai curățat când catedrala a început să prindă contur și ulterior când a fost amenajată parcarea cu plată lângă catedrala în construcție. Dacă planul Primăriei de a construi un parking subteran în Piața Cipariu se va concretiza, zona va fi iar spartă și se va transforma într-un șantier și mai mare. 

Construirea Catedralei Greco-Catolice a început în 1992, dar lipsa banilor și proiectul grandios au încetinit extrem de mult ritmul de lucru. Greco-catolicii și-au dorit la acea vreme o catedrală cum nu a avut Clujul vreodată, dar pe parcurs au mai redus din înălțime, au modificat formula arhitecturală pentru că au realizat că este imposibil de realizat un proiect de o asemenea anvergură.

Catedrala a ajuns în stadiul 70%

Cu bani de la bugetul local și cel județean, sponsorizări și fonduri proprii, în ultimii ani lucrările s-au derulat într-un ritm mai alert astfel că construcția a început să capete o formă clară. Până acum s-a făcut 70% din investiție, dar drumul până la capăt este lung și anevoios din cauza lipsei banilor. Ca să ajungă cu construcția la final, cu tot cu finisaje, Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla mai are nevoie de 30 de milioane lei, iar fără finisaje ar fi suficienți 15 milioane lei. Problema este că banii de care dispun greco-catolicii anual nu trec de 2-3 milioane lei. La un calcul simplu reiese că mai trebuie să treacă aproximativ 15 ani ca să încheie lucrările la catedrală.

Turnurile și cupolele, făcute anul acesta

În 2016, Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a avut de cheltuit 2 milioane lei, bani care sunt din fonduri proprii, de la finanțatori externi, de la Culte, din bugetul local și județean. Cu acești bani au reușit să facă turnurile, cupolele, terasele și urmează ferestrele de sub cupolă. “Anul acesta s-au finalizat cele două turnuri (mai exact cel din stânga pentru că cel din dreapta era aproape gata încă de anul trecut), s-au pus cele două cupole metalice pe turnuri, s-a realizat termo și hidroizolația la cupola centrală, iar acum se montează învelitoarea de cupru. S-au făcut și cele două terase, una dintre ele s-a placat deja cu piatră”, afirmă Cristian Teglaș, economist în cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

20 de ferestre sub cupolă

Săptămâna viitoare urmează să se lucreze la montarea a 20 de ferestre rotunde sub cupolă. „Încercăm să venim de sus în jos cu gata, acesta fiind conceptul nostru. Este foarte complicat ca după ce finisezi jos să lucrezi deasupra pentru că există riscul să distrugi, plus că toate schelele sunt puse de jos în sus și e mai ușor să le demontezi.

Urmează ca de săptămâna viitoare să montăm o parte din tâmplărie și să realizăm închiderile la cele 20 de ferestre rotunde de sus, de sub cupolă și geamurile lungi de sus ca să nu plouă în biserică”, adaugă Cristian Teglaș.

Dacă am avrea 5-6 milioane lei pe an…

Catedrala va fi îmbrăcată în piatră albă de Viștea ca să fie în consonanță cu celelalte clădiri: Turnul Croitorilor, Catedrala Ortodoxă. „Dacă ne gândim de când s-a turnat fundația și până astăzi, stadiul lucrărilor a ajuns la 70%. Dacă am avea 5-6 milioane lei pe an…Sperăm să venim curând cu închiderea (ferestre) și partea de finisare exterioară (biserica va fi îmbrăcată în piatră albă de Viștea ca să fie în consonanță cu celelalte clădiri din jur) și finisajele la cele două balcoane, inclusiv parapeții și turnurile. Ca să finalizăm totul am avea nevoie de 30 milioane lei. Fără finisaje ne-ar trebui undeva în jur la 15 milioane lei”, declară CristianTeglaș.

Parking subteran sub actuala parcare

Recent, conducerea Primăriei Cluj-Napoca a anunțat că are în plan construirea unui parking subteran în Piața Cipariu, sub actuala parcare cu plată. Deocamdată a fost scos la licitație un studiu de prefezabilitate care să arate dacă zona se pretează sau nu pentru un parking subteran și dacă structura catedralei va fi sau nu afectată. Studiul de prefezabilitate va arăta și dacă este convenabil din punct de vedere financiar un parking subteran în locul parcării supraterane care dispune de 100 de locuri.

Să presupunem că parkingul subteran poate fi realizat și încep lucrările. Ne întrebăm în câți ani va termina Primăria investiția, mai ales că are antecedente în ceea ce privește parkingurile? De exemplu, parkingul de pe strada Fabricii a fost construit în trei ani, iar parkingul de pe Negoiu-Mehedinți este abia în stadiul 40% deși lucrările au început acum trei ani. Toate aceste perioade lungi se datorează obiceiului administrației publice locale de a lucra cu firme falimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *