Politica

Peter Eckstein-Kovacs: Rasismul lui Viktor Orban îmi dă fiori. UDMR să se delimiteze de el

Declarațiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad sunt rasiste. O spune răspicat la RFI avocatul Peter Eckstein-Kovacs, fost membru UDMR și o voce critică la adresa actualei conduceri a formațiunii maghiare din Parlamentul României, notează RFI. 

Viktor Orban a vorbit în week-end la Școala de Vară din localitatea harghiteană Băile Tușnad despre puritatea rasei maghiare și a criticat sprijinul oferit de UE Ucrainei în războiul cu Rusia.

Peter Eckstein-Kovacs spune că rasismul lui Viktor Orban îi dă fiori: ”Ceea ce reprezintă o noutate absolută pentru mine cel puțin este chestia rasială, ceea ce îmi produce frisoane și cred că nu numai mie, cu rase pure și cu rase impure în Europa (…). E rasism, rasism pur, ceea ce până acum nu a fost exhibat cel puțin de premierul Ungariei”.

Fostul membru UDMR crede că formațiunea ar trebui să spună clar dacă se delimitează sau nu de discursul rasist al lui Viktor Orban:

”UDMR-ul s-a cam lipit de FIDESZ și de partidul de guvernământ din Ungaria și aici, cum să zic, iarba nu-i mai place, dar tace (…). Partidele politice și presa trebuie să-i întrebe pe liderii UDMR, până când răspund: vă asimilați aceste valori, vă asimilați acest rasism? Uitați, se vorbește de puritatea rasei și nu a sărit imamul de la Constanța, dar nici cei de la Constantinopol. Au sărit, în schimb, evreii din Ungaria, adică prim-rabinul Ungariei și Federația Comunităților Evreiești din Ungaria sunt pe undeva panicate, zic domnule, asta am trăit-o în al Doilea Război Mondial, când vorbeam de rase superioare, de rase inferioare. Adică UDMR-ul trebuie întrebat până când se delimitează de aceste excese vizibile de pe Lună, cum ar zice domnul prim-ministru Orban”.

Peter Eckstein-Kovacs, despre discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad