Sanatate

Petele pigmentare

Expunerea la soare in timpul verii le-a lasat unora dintre noi amintiri nu tocmai placute: pete pigmentare pe fata, maini, decolteu, gambe. Asemenea pete nu apar doar in cazul celor care au stat pe plaja zile in sir. La persoanele cu pielea foarte deschisa la culoare, petele pigmentare apar si dupa ce au mers pe strada in plin soare. De asemenea, alte persoane se pot intoarce de la mare cu asa-numitele efelide, pistrui de culoare maro deschis, care apar in timpul lunilor de vara, pentru ca iarna sa dispara.

Aceste pete sunt datorate unui exces de melamnina. In functie de cantitatea de pigment (melanina) din piele suntem mai mult sau mai putin protejati de razele soarelui. Melanina este o substanta colorata care absoarbe lumina si ne protejeaza de arsuri. De aceea, persoanele blonde, cu ten deschis, care au mai putina melanina in piele, se ard intodeauna, foarte rar se bronzeaza.

Pata in sine inseamna doar modificarea culorii, fara modificarea structurii pielii. Doar se vede, nu se poate palpa. Este o suprafata de piele neteda, normala. Unele dintre aceste pete dispar pe parcursul anotimpului rece, altele, dimpotriva, persista.

Petele pigmentare apar la persoanele in varsta, dar si in cazul unor boli de piele. Petele care apar o data cu inaintarea in varsta fac parte din fenomenul de imbatranire a pielii. Petele de batranete sau cheratozele sunt zone de piele hiperpigmentate, cu aspect rugos. In urma tratamentului recomandat in unele boli dermatologice (lichenul plan, posoriazisul), pielea ramane patata. Este posibil ca aceste pete sa dispara in timp. Daca nu dispar, cel mai bun tratament este laserul cu lumina intens pulsata. Pete pigmentare apar de asemenea in unele boli genetice.

Daca petele au aparut si vrem sa scapam neaparat de ele, singura solutie este depigmentarea. In acest scop, pe piata produselor dermato-cosmetice exista cremele depigmentante. Se poate recurge si la peeling pentru indepartarea petelor hiperpigmentate. Peeling-ul presupune indepartarea unui strat de piele, mai mic sau mai mare, in functie de tipul de peeling pe care il facem: superficial, mediu sau profound. In general se recomanda peeling-urile medii. Dupa un  astfel de peeling, pielea este aproape o rana.

Este interzisa expunerea la lumina dupa peeling, pentru ca creste riscul de a aparea alte pete. Acesta este si motivul pentru care peeling-ul nu se face in timpul verii. Femeile care isi fac peeling nu au voie sa iasa din casa. Si in casa exista lumina naturala, de aceea crema de fotoprotectie nu are voie sa lipseasca. Riscurile sunt mai mari in cazul peeling-urilor profunde, dupa care persoana respectiva poate sa capete mai multe pete sau cicatrice.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *