Anul santierelor a fost si anul parcarilor neregulamentare si al blocajelor din trafic datorate nu doar constructorilor indolenti, ci si soferilor nepasatori. Nu a contat ca trotuarele nu erau finalizate sau ca asfaltul turnat pe pista de biciclete de abia se usca, soferii au parcat si parcheaza acolo unde le este mai la indemana. Prin urmare, totalul sanctiunilor din 2015 a fost, conform declaratiei lui Emil Boc, de 17.500, iar in luna ianuarie a acestui an au fost deja date amenzi de peste 9.000 de lei doar pentru parcarile din statiile CTP. In plus, primarul a declarat ca Politia Locala are putini oameni pe teren care sa se ocupe de acest aspect.
In 2015 au fost aplicate 17.500 de sanctiuni pentru stationare neregulamentara, iar in primele zile din ianuarie 2016 au fost date amenzi de aproape 9.400 de lei, a informat primarul Emil Boc saptamana trecuta in cadrul emisiunii Stiri de Cluj.
”In 2015 au fost aplicate 17.500 sanctiuni pentru oprire stationare nereglmentata conform codului rutier. In 2015 pana in mai au fost ridicate aproximativ 1.000 de masini. De la inceputul anului, doar in statiile CTP din oras au fost date amenzi in valoare de 9.385 de lei si 178 puncte de penalizare la permisul auto”, a declarat acesta.
Pentru ca ridicarea masinilor nu mai este posibila din cauza faptului ca Hotararea Consiliului Local 149/2009, care reglementa ridicarea si blocarea rotilor in Cluj-Napoca, a fost anulata printr-o hotarare a Curtii de Apel Cluj, soferii isi acorda mai multa libertate in materie de parcari. Ei nu mai sunt speriati de posbilitatea ridicarii masinilor parcate neregulamentar, astfel ca doar in primele doua saptamani ale anului s-au dat amenzi de peste 9.000 de lei.
Aceste cifre corespund doar numarului de parcari neregulamentare din statiile CTP.
”Numai in statile de la RATUC am apucat sa-i prindem si sa le dam amenzi”, a mai adaugat Emil Boc.
In plus, Boc sustine ca Politia Locala are dificultati in a da amenzi din cauza numarului redus de politisti rutieri. Astfel, din numarul aproximativ de 15 oameni care au aceasta responsabilitate, unii trebuie sa participe la diverse manifestari, altii sunt concendiu si doar 4-8 oameni raman sa acopere cartierele orasului.
”Din nefericire, avem un numar limitat de politisti locali, avem 10-15 oameni care sunt in tot orasul si care vin sa faca permanente, sa fie la activitatie care se aproba ca manifestari publice, au zile de concediu fiecare, hai cate 4-8 oameni care sunt in oras. De unde sa acopere toate cartierele? Tot centrul? Sa puna amenda la ala de pe Napoca, la ala de pe Avram Iancu, la ala de pe Memorandumului, la ala de pe Horea?”, a declarat primarul.