Vocea ta

Peste 700 de clujeni au semnat petiția: „D-le Boc, Clujul se îneacă în gunoi! Vrem acum colectare selectivă reală!”

Până în acest moment, peste 700 de clujeni au semnat petiția adresată primarului municipiului Cluj-Napoca: „D-le Boc, Clujul se îneacă în gunoi! Vrem acum colectare selectivă reală!” Campania a fost inițiată, în urmă cu 9 zile, de către Körösfőy Sandor – militant pentru protecţia mediului, fost coordonator al proiectului „Let’s Do it, Romania!”, de cartare şi igienizare a mormanelor de gunoi.  Körösfőy Sandor a supervizat la Cluj-Napoca acest amplu proiect de mediu pe bază de voluntariat, iar acum a ales să inițieze petiția-scrisoare deschisă adresată primarului Emil Boc, îngrijorat de impactul emisiilor depozitelor de deșeuri asupra sănătății clujenilor, cerând începerea imediată a colectării selective a deșeurilor, direct de la cetățeni:

„Domnule Primar,

Mă îngrijorează impactul emisiilor depozitelor de deșeuri asupra sănătății mele și a celor din jur. Cerem începerea imediată a colectării selective a deșeurilor, direct de la cetățeni.

Nu a fost și nu este o soluție să așteptăm finalizarea noului depozit județean de deșeuri menajere, adunând în continuare deșeurile în amestec și stocându-le în depozite temporare. În alte comunități din România, s-a redus cantitatea de deșeuri transportate la rampe cu peste 60%. Dacă se poate la Târgu Lăpuș, suntem siguri că se poate și la Cluj!

Singura soluție viabilă pentru a preveni dezastre ecologice precum cel de la Pata Rât, este colectarea selectivă de la cetățean și reducerea cantității de deșeuri depozitată!

Vă cerem, d-le primar, să puneți imediat la dispoziția cetățenilor mijloacele și informațiile necesare pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

De ce este important?

Clujul e al doilea oraș din țară, atât ca dezvoltare economică, cât și ca număr de locuitori. Orașul produce anual peste 200.000 tone de gunoi. Cu toate acestea, Clujul nu are o groapă de gunoi autorizată și funcțională. Una este în închidere, alta este în construcție, iar deșeurile ajung în două depozite temporare.

Când noua groapă de gunoi va fi gata, ea se va umple cu deșeurile din depozitele temporare, iar noi ne vom găsi în aceeași situație de acum.

Acum, la Pata Rât sunt peste 1.500.000 de tone de deșeuri, în 160.000 de metri pătrați. Depozitele de deșeuri de la Pata Rât se confruntă continuu cu una din cele două probleme: 

Autoaprindere – din cauza gazului metan format la descompunerea deșeurilor 

Scurgerile de levigat – din cauza precipitațiilor și a apei folosite pentru stingerea incendiilor.

Dacă plouă avem probleme cu levigatul, dacă nu plouă rampele de gunoi se aprind!

Singura soluție este reducerea cantității de deșeuri care ajunge în depozite. Acest lucru se poate face foarte simplu prin reciclare. Nu mai este timp de așteptat! Fiecare zi de întârziere duce la creșterea cantității de deșeuri din depozitele temporare, crescând astfel riscul de autoaprindere și contaminare a solului și a apei cu levigat.

Clujul trebuie să înceapă să colecteze selectiv”, consideră autorul textului petiției. 

Care sunt opiniile clujenilor?

„Colectez selectiv gunoiul de mai bine de 2 ani și de fiecare dată când văd gunoierii aruncându-le toate în același camion fac crize de nervi!”, a scris Mihai C. pe pagina petiției. 

„Eu colectez selectiv și îmi încarc mașina pentru a le duce personal la un centru în care știu că nu se amestecă. Mi se pare obligatoriu să avem grijă de gunoaiele noastre fără să fie un chin!”, a comentat Nicoleta P.

„E o chestiune de bun-simț”, consideră Marian P. 

Cei care doresc să semneze această petiție, menită a sensibiliza și responsabiliza autoritățile, o pot face aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *