In vizor

Peste 7 milioane de lei pentru „distrugerea” levigatului de la groapa de gunoi a Clujului

Scris de 92

Serviciile de eliminare a levigatului rezultat de la depozitul de deșeuri de la Pata Rât a intrat în etapa licitației. Consiliul Judeţean Cluj a lansat licitaţia publică pentru serviciile de colectare, transport și eliminare concentrat rezultat în urma procesului de epurare prin osmoză inversă a levigatului rezultat la Depozitul de deșeuri Pata Rât.

Contractul este în valoare de 7.380.000 lei din fonduri bugetare, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 26.10.2020. Durata de execuţie a contractului este estimată la 12 luni. 

Potrivit detaliilor cuprinse în caietul de sarcini, concentratul se va prelua de la stația de epurare a levigatului din vecinătatea depozitului de deșeuri de la Pata Rât. 

„Preluarea concentratului se va face zilnic, volumul maxim preluat va fi de 50 mc zilnic. Cantitatea de concentrat produsă în urma funcționării stației de epurare este de maxim 50 mc/zi”, se arată în documentația aferentă anunțului. 

Colectarea, transportul și eliminarea concentratului se va realiza pe toată perioada de funcționare a stației de epurare a levigatului de la depozitul de deșeuri Pata Rât. Transportul concentratului de la locul colectării până la destinația finală se va face cu respectarea strictă a normelor de igienă şi de securitate, în scopul protejării personalului şi a populației şi în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1.061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României. 

Orice operator economic are dreptul de a solicita clarificari sau informații suplimentare, semnate cu semnatura electronică extinsă, numai prin intermediul SEAP, într-un termen de cel mult 16 zile înainte de data limită de depunere a ofertelor, se mai arată în anunţul licitaţiei. 

Staţia de osmoză inversă de la Pata Rât a fost pusă în funcțiune în primăvara anului 2018. Instalaţia are rolul de a neutraliza levigatul care se scurge din rampa de gunoi a Clujului. 

Consiliul Județean Cluj a cedat societății Process Engineering amplasamentul pe care au fost realizate cele două bazine de decantare și neutralizare, respectiv stația de epurare a levigatului provenit din depozitul de deșeuri de la Pata Rât, în urmă cu aproape 3 ani, mai exact în decembrie 2017. Contractul încheiat atunci de administrația județeană cu Process Engineering era în valoare de 3 milioane de lei, fără TVA. 

Levigatul de la Pata Rât, acea zeamă care se scurge permanent din muntele de gunoi, a ajuns deja celebru.

Pentru purificarea levigatului este folosită stația de osmoză inversă, amplasată în imediata apropiere a rampei de gunoi. Deși a fost montată în ianuarie 2018, abia în mai 2018 a început să funcționeze. Cca 20.000 metri cubi de levigat au fost tratați până în februarie 2019 în stația de osmoză inversă. 

Stația are capacitatea să trateze 165 mc de levigat pe zi. Uneori funcționează la capacitate maximă, alteori mai puțin. Totul depinde de volumul de levigat. 

Depozitul neconform de la Pata-Rât este vechea rampă de deșeuri municipale deschisă acum 70 de ani de către Statul român.

Prin negocierile de aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat că va construi 8 Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor – SMID, închizând astfel rampele vechi, publice sau private.

 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 5 hours In vizor
    Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
  • Acum 8 hours In vizor
    NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
  • Acum 8 hours In vizor
    În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
  • Acum 9 hours Rautacisme
    Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă. Să-și ia și președintele CJ Cluj un sistem de identificare a impostorilor în pită. A banilor publici, firește
  • Acum 10 hours Politica
    Guvernul le vâră pe gât sindicatelor OUG cu creșterile propuse pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ciucă bagă și un șantaj emoțional: ”E momentul ca dascălii și elevii să nu mai stea departe de școală”
  • Acum 15 hours Politica
    Guvernul se reunește joi în ședință pentru a aproba OUG prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, deși negocierile au eșuat iar greva continuă
  • Acum 1 day Politica
    Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
  • Acum 1 day Politica
    Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
  • Acum 1 day In vizor
    ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
  • Acum 1 day In vizor
    UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
  • Acum 1 day In vizor
    Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
  • Acum 1 day In vizor
    Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
  • Acum 1 day Sanatate
    CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE