In vizor

Peste 7 milioane de lei pentru „distrugerea” levigatului de la groapa de gunoi a Clujului

Serviciile de eliminare a levigatului rezultat de la depozitul de deșeuri de la Pata Rât a intrat în etapa licitației. Consiliul Judeţean Cluj a lansat licitaţia publică pentru serviciile de colectare, transport și eliminare concentrat rezultat în urma procesului de epurare prin osmoză inversă a levigatului rezultat la Depozitul de deșeuri Pata Rât.

Contractul este în valoare de 7.380.000 lei din fonduri bugetare, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 26.10.2020. Durata de execuţie a contractului este estimată la 12 luni. 

Potrivit detaliilor cuprinse în caietul de sarcini, concentratul se va prelua de la stația de epurare a levigatului din vecinătatea depozitului de deșeuri de la Pata Rât. 

„Preluarea concentratului se va face zilnic, volumul maxim preluat va fi de 50 mc zilnic. Cantitatea de concentrat produsă în urma funcționării stației de epurare este de maxim 50 mc/zi”, se arată în documentația aferentă anunțului. 

Colectarea, transportul și eliminarea concentratului se va realiza pe toată perioada de funcționare a stației de epurare a levigatului de la depozitul de deșeuri Pata Rât. Transportul concentratului de la locul colectării până la destinația finală se va face cu respectarea strictă a normelor de igienă şi de securitate, în scopul protejării personalului şi a populației şi în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1.061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României. 

Orice operator economic are dreptul de a solicita clarificari sau informații suplimentare, semnate cu semnatura electronică extinsă, numai prin intermediul SEAP, într-un termen de cel mult 16 zile înainte de data limită de depunere a ofertelor, se mai arată în anunţul licitaţiei. 

Staţia de osmoză inversă de la Pata Rât a fost pusă în funcțiune în primăvara anului 2018. Instalaţia are rolul de a neutraliza levigatul care se scurge din rampa de gunoi a Clujului. 

Consiliul Județean Cluj a cedat societății Process Engineering amplasamentul pe care au fost realizate cele două bazine de decantare și neutralizare, respectiv stația de epurare a levigatului provenit din depozitul de deșeuri de la Pata Rât, în urmă cu aproape 3 ani, mai exact în decembrie 2017. Contractul încheiat atunci de administrația județeană cu Process Engineering era în valoare de 3 milioane de lei, fără TVA. 

Levigatul de la Pata Rât, acea zeamă care se scurge permanent din muntele de gunoi, a ajuns deja celebru.

Pentru purificarea levigatului este folosită stația de osmoză inversă, amplasată în imediata apropiere a rampei de gunoi. Deși a fost montată în ianuarie 2018, abia în mai 2018 a început să funcționeze. Cca 20.000 metri cubi de levigat au fost tratați până în februarie 2019 în stația de osmoză inversă. 

Stația are capacitatea să trateze 165 mc de levigat pe zi. Uneori funcționează la capacitate maximă, alteori mai puțin. Totul depinde de volumul de levigat. 

Depozitul neconform de la Pata-Rât este vechea rampă de deșeuri municipale deschisă acum 70 de ani de către Statul român.

Prin negocierile de aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat că va construi 8 Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor – SMID, închizând astfel rampele vechi, publice sau private.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *