Din oras

Peste 30.000 de clujeni nu si-au primit cardul de sanatate. Medicii de familie refuza sa le distribuie

Scris de 530

Cardurile de sanatate vor fi obligatorii de la 1 februarie, insa exista si asigurati care nu le-au primit inca. Desi initial s-a anuntat ca vor fi redistribuite la nivelul Caselor Nationale de Sanatate (CAS), sarcina a fost “pasata” catre medicii de familie, iar acestia nu accepta sa se implice in acest proces, invocand birocratia si faptul ca nu este de datoria lor sa faca acest lucru. 

La nivel national, numarul de carduri de sanatate care nu au fost inca distribuite se ridica la aproximativ un milion. Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au remis recent un comunicat de presa in care precizeaza ca nu accepta sa se implice in distributia acestora la nivelul caselor de asigurari judetene si nici in actiunile de distribuire ulterioare. 

“Asa cum am argumentat in numeroase randuri si cum se poate observa in documentele incarcate pe pagina de web a SNMF, distribuirea cardului trebuie sa fie finalizata de catre CNAS. Cardul de asigurat este proiectul  acestei institutii, nu al medicilor de familie. Cardul reprezinta un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS). Cardul de asigurat trebuie sa fie distribuit de asigurator catre asigurat, el constituind o legatura directa intre acestia, care nu poate include terti. In acest sens reiteram necesitatea existentei unui contract intre asigurat si asigurator, contract care sa contina obligatiile si drepturile fiecarei parti contractuale!”, se arata aici. 

De asemenea, liderii asociatiilor semnatare afirma ca distribuirea cardului de sanatate nu este activitate medicala si nu este in concordanta cu curriculumul de pregatire in medicina familiei.

“Datele medicale ale pacientilor se vor afla in curand in dosarul electronic de sanatate. De aceea, consideram ca inscriptionarea cardurilor este o activitate birocratica, cronofaga si inutila. Nu vom inlocui consultatiile cu inscriptionarea cardului, asa cum am precizat de nenumarate ori ca nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, in defavoarea actului medical”, se mai arata aici. 

In judetul Cluj au mai ramas 33.457 de carduri nedistribuite, din cele aproximativ 450.000 cate erau in total. 

“Sunt mai putin de 10%. Asteptam sa se ia o decizie in acest sens. Oricum, data de 1 februarie nu este una in care oamenii sunt obligati sa isi valideze cardul, aceasta operatiune se face la prima vizita la medic, atunci cand pacientul are nevoie de servicii medicale”, a precizat Crina Grozav, purtator de cuvant al CAS Cluj. 

Atitudinea medicilor de familie fata de aceasta noua sarcina atribuita de Ministerul Sanatatii este ferma si la Cluj. 

“Mi se pare corecta pozitia SNMF si FNPMF. Datoria noastra este sa consultam si sa tratam pacienti, insa, de-a lungul anilor am primit tot felul de sarcini birocratice pe care ar trebui sa le faca un functionar”, a precizat Emiliana Costiug, vicepresedinte al Asociatiei Medicilor de Familie (AMF) din Cluj. 

Solutia propusa de medicul clujean ar fi un contract intre CAS si asigurati care sa prevada clar drepturile si obligatiile fiecarei parti. 

“Am fost primii care au aplicat reteta electronica, desi sistemul nu functioneaza ca la carte, insa nu trebuie sa ne lasam la o parte datoria de medici pentru ca sa dam informatii despre carduri, sa completam borderouri, sa ne deplasam intre cabinete si CAS si sa asiguram conditii de depozitare pentru acestea. Normal ar fi ca fiecare CAS sa aiba un ghiseu de relatii cu publicul unde sa se dea informatii si sa se distribuie aceste carduri”, a apreciat Emiliana Costiug. 

Decontarea serviciilor medicale se va face de la 1 februarie doar in baza cardului de sanatate. Pana atunci se folosesc in paralel cele două sisteme – al consultatiei pe baza de adeverinta si a celei pe baza de card. Dupa aceasta data, decontarea serviciilor medicale se va face doar cu card de sanatate. In cazul pierderii, furtului sau deteriorarii acestuia, contravaloarea unuia nou se plateste de catre asigurat, dupa cum au transmis autoritatile.

Foto: med-farm.roULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 14 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 18 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 19 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 19 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 21 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 22 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 23 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 23 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 23 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 23 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE