In vizor

Peste 1200 de copii clujeni NU au fost acceptați în creșele de stat

Problema lipsei locurilor în creșele clujene este în acest an și mai gravă decât în anii precedenți deoarece pentru a fi respectate măsurile de distanțare socială, numărul locurilor din creșe s-a redus la jumătate. 

Astfel au fost depuse 1408 cereri pentru cele 143 de locuri rămase libere. Părinții sunt extrem de îngrijorați și nu știu ce vor face cu cei mici. Locurile în crețele private sunt de asemenea limitate, iar costurile nu sunt accesibile tuturor familiilor. Primăria a oferit soluția decontării unei sume de bani pentru a angaja o bonă, doar că nu se găsesc pentru a le putea angaja. Părinții care nu au bunici care să poată sta cu cei mici vor fi nevoiți să renunțe la locul de muncă dacă nu vor putea să-și desfășoare activitatea profesională de acasă.

Vezi AICI rezultatele înscrierilor la creșă

În condițiile pandemiei, numărul maxim de locuri – de 1232 de locuri – se înjumătățește la cca 720 de locuri. Din aceste 700 de locuri, aproximativ 500 de locuri sunt alocate copiilor deja înscriși, astfel încât cu adevărat disponibile sunt doar cca 140 de locuri pentru acest început de an școlar, în condițiile în care dosarele înregistrate sunt peste 1000. 

Altfel spus, se menține deficitul de 1000 de locuri în creșele de stat clujene, în condițiile în care Primăria Cluj-Napoca depune eforturi pentru deschiderea de noi locații, cu doar 90 de locuri pe an. 

„Pe perioadă de COVID, noi lucrăm acum la jumătate din capacitatea creșelor, ceea ce înseamnă că ne putem permite undeva la 700 de copii. Din care, peste 500 rămân de pe un an pe altul, copii care nu împlinesc vârsta de 3 ani până la 31 August, și care nu pot frecventa grădinițele, sunt acoperiți de lege, mai rămân un an în creșă, și pe acea diferență, până la jumătate din capacitate, revin acele 100 și de locuri”, a declarat Mihaela Duma, directorul Centrului Bugetar de Administrare Creșe.

În acest an cel mai mic punctaj cu care s-a intrat la creșă a fost 22 de puncte. Un copil poate obține 22 de puncte doar dacă mai are un frtae sau soră, dacă are un părinte care este înscris la o formă de învățământ sau în caz de handicap. 

Primarul Emil Boc continuă să se laudde cu cele 90 de locuri în creșe pe care le inaugurează în fiecare an. Evident acestea sunt insuficiente. Desigur că aceasta este o situație deosebită, fiind vorba de pandemia de coronavirus, însă păroblema lipsei locurilor din creșă datează deja de câțiva ani. Situația este cauzată și de faptul că în loalitățile limitrofe lispsesc creșele, astfel că toți părinții sunt nevoiți să se îndrepte spre creșele din Cluj-Napoca.

”Restul rămân pe liste de așteptare, vedem ce se întâmplă. Dacă se lucrează pe Ordin, dacă se ridică restricțiile, începând cu luna septembrie și în funcție de asta, rămânem pe structura asta ori deblocăm posturile și ne acoperim capacitatea normală pe care o avem pe cele 16 unități.  Cifrele sunt valabile pentru perioada actuală, în funcție de ce modificări apar, poate chiar și de luna viitoare sau de săptămâna viitoare, întrucât este un program informatic de înscriere și noi putem să vacantăm în continuare în funcție de ce ne permit restricțiile ori nu ne permit, diferența de locuri”, a conchis Mihaela Duma. 

Situația de repetă și în cazul locurilor de la grădiniță. Ziar de Cluj a atras atenția asupra discriminărilor din regulamentul de admitere. Copiii care împlinesc trei ani până la data de 31 august au prioritate la înscrierea la grădiniță.

Citește și:

Copiii născuți după 31 august sunt DISCRIMINAȚI la înscrierea în GRĂDINIȚE: ”Copilul meu nu are aceleași drepturi cu cel născut până în 31 august”

Sute de părinți clujeni vor fi nevoiți să găsească o soluție pentru copiii lor care nu vor fi primiți la creșe sau grădinițe în acest an. Guvernul ar trebui să ia în calcul reluarea unui sprijin financiar pentru ca acești părinți să poată sta acasă cu cei mici. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *