Jos palaria

Peste 100 de orfani ucraineni au ajuns la Cluj! Vor plerca în Israel. Se caută donații pentru ei 

Între 130 – 140 de copii orfani de origine evreiască din orașul ucrainean Jîtomîr, au ajuns miercuri, 2 martie 2022, în Cluj-Napoca.

După o călătorie obositoare de 3 zile cu autocarul, ei au pătruns în țară prin Punctul de Trecere a Frontierei din Siret, iar acum sunt în Cluj, unde au fost cazați la Grand Hotel Italia. Peste câteva zile copiii vor pleca în Israel.

Ei au între 4 și 16 ani și sunt însoțiți de directoarea centrului unde au crescut până acum și câțiva adulți. Pe lângă Jandarmeria Română care i-a escortat pe copii din vama Siret până la Cluj, micuții refugiați sunt ajutați de Asociația Chabad din Cluj, care le oferă mâncare specific evreiască și jucării, de omul de afaceri Nitzan Gross și de proprietarul hotelului, Simion Pruneanu.

Cei din Asociație au scris, pe pagina de Facebook, că:

”100-150 copii veniți din orfelinatele din Ucraina au ajuns în Cluj, fiind în grija celor de la Chabad Cluj Napoca.

Facem, astfel, apel la toti cei care pot dona următoarele:

– jucării copii pentru toate varstele cuprinse 3-14 ani

– cărți de colorat

– alte obiecte similare

Adresa la care se poate livra este

Chabad Cluj Napoca

Strada Alexandru Borza 33, Cluj Napoca, 400488

Persoana contact

Rabbi DovBer Orgad

+40785305790”

Cei de la asociație nu mai au nevoie de jucării, pentru că s-au adunat prea multe. Acum se caută obiecte de unică folosință, saltele, pături dar și donații în bani.

Telefonul oferit pentru contact este al rabinului Rani Dov Ber Orgad, șeful Asociației Chabad Cluj-Napoca, dar acesta este foarte ocupat. Acum de relația cu publicul se ocupă o studentă la medicină din Elveția, Naomi Kurland. Aceasta poate fi contactată pe Whatsapp, la numărul: 0041788817253 (numărul este al studentei).

Avem cam 130 – 140 de copii, care sunt cazați la Grand Hotel Italia. Aceștia au venit cu tot cu personalul de la orfelinatul din Jitomyr (Ucraina). Planul este să plece spre Israel, dar nu se știe când vor pleca. Cel mai probabil sâmbătă, dar nu se știe. Avem de organizat un avion și autorizații pentru că mulți copii nu au acte cu ei. Cel mai mic are 4 ani, iar cel mai mare 17. De toate lucrurile se ocupă rabinul”, a spus Naomi Kurland.