Uncategorized

Peste 100 de inscrisi la concursul "Fugi cu Donath"

Fugi cu Donath” este prima cursa cu obstacole organizata in Romania, care va avea loc in 25 mai in padurea Hoia din Cluj-Napoca. Pana acum s-au inscris peste 100 de participant la cursa de aproximativ 5 kilometri, distanta pe care a parcurs-o si legendarul cioban Donath, cand a dus vestea asediului turcilor in oras.

Partea frumoasa a evenimentului, pe langa cursa in sine, va fi faptul ca acest eveniment va fi una dintre rarele ocazii in care statuia lui Donath, aflata pe un teren privat in apropierea Muzeului Etnografic, va fi accesibila curiosilor.

Cea mai cunoscuta varianta a legendei spune ca Donath isi pastea oile pe dealul Hoia, cand intr-o noapte a observat ca turcii sapau dealul pentru a devia cursul Somesului pentru a lasa orasul fara apa potabila, ca sa-l poata cuceri mai usor. Asemeni eroului de la Marathon, Donath fugit fara oprire pana in oras. Dupa ce i-a avertizat pe clujeni de pericol a murit, de emotie si oboseala. Clujenii in semn de recunostinta, pentru ca datorita lui au reusit sa ii alunge pe turci, i-au ridicat o statuie ciobanului salvator. Au pus-o in apropierea locului unde turcii au “taiat” dealul, numita si astazi Taietura Turcului. Se mai spune ca de atunci Donath coboara in fiecare noapte de pe deal pana la Somes sa vada daca totul este in regula in oras.
Pentru ca “Fugi cu Donath” este nu doar o competitie interesanta, organizata in premiera in Romania, ci si un eveniment menit sa reinvie legenda si sa aduca in atentia publica degradarea monumentului pretios, Ziar de Cluj isi da Jos Palaria! In fata organizatorilor – Asociatia Runsilvania si  Clubul Ecologic Transilvania.

Foto:qbox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *