Din oras

“Pescarul” gunoaielor din Canalul Morii

Scris de 630

Zoli are 25 de ani si la minus 3 grade, dezghetat, indura destoinic frigul in mijlocul apei. E “pescar” eco. Sade tantos fix in mijlocul Canalului Morii, care curge agale, in centrul Clujului, paralel cu strada Cardinal Iuliu Hossu. E unul din muncitorii companiei care se ocupa de curatenia in jumate din Cluj-Napoca si care trebuie sa se asigure ca aduna urmele lasate de clujeni in apa.

E putin trecut de ora cand la Cluj-Napoca, apa pentru cafea din ibrice se dezmorteste. Pe un frig de ingheata apele statatoare, Zoli are de curatat albia Canalului Morii, intre strada Vasile Alecsandri si strada Sindicatelor.

“Nu mi-i frig. Is imblanite astea”, si-si scoate o jumatate de picior afara din apa. “Apai vin de dimineata, si ma apuc de mai in sus sa curat. Nu-i mare lucru”, si-si deschide sacul sa culeaga o punga albastra incalcita in jurul “nadei” – o creanga infipta in mal.

Imbracat cu o salopeta din musama captusita in interior si niste cizme lungi, “pescarul” Zoli, de la Brantner, isi pregateste ustensilele ca sa poata prinde gunoaiele aruncate de clujeni in apa.

Zi de zi, la ora 8 dimineata iese “pe balta”, pentru 800 de lei. A fost asistat social cativa ani pentru ca nu a reusit sa se angajeze cu un contract, insa de indata ce a gasit un “job ok” n-a mai stat pe ganduri.

“Nu te gandi ca mi-i greu. Zona asta nici nu-i asa dificila, ca-i in centru si oamenii nu prea arunca prostii in apa, dar sa vezi ce-i mai incolo, la iesirea din oras, acolo-i groaznic. Zilnic pescuiesc toate prostiile: cauciucuri, mingi, sticle, PET-uri, hartii, pungi, plase”, striga din mijlocul apei.

Nada” din centrul Clujului, de langa Facultatea de Psihologie, e mai frumos dischisita decat insusi bradul de Craciun, cu PET-uri. Inarmat cu o pereche de manusi rosii, in mai putin de 10 minute, Zoli aduna un sac intreg de plastic, pe o portiune de 20 de metri.

Se scuza ca nu poate sta la taclale si o ia in aval, inspre strada Sindicatelor. La urma urmei, din cei 800 de lei castigati poate sa-si permita sa cumpere cadouri de Craciun si nu vrea  sa primeasca mai putini bani pentru ca nu a curatat bine albia Canalului Morii, tocmai in decembrie.

“Ar fi culmea”, zice si se intoarce la “pescuit”.ULTIMA ORĂ

 • Acum 18 mins Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 2 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 2 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 3 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 4 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 5 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 14 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 19 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 20 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 20 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 20 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
 • Acum 22 hours Din oras
  Profesorii clujeni protestează la Prefectură: “Suntem profund dezamăgiţi de lipsa de răspuns din partea Executivului”
 • Acum 23 hours In vizor
  VEŞTI BUNE: Boc ne promite că s-ar putea să-l vedem pe Şurubaru depunând efort la remontarea stăvilarului anti-gunoi de pe Someş pentru banii de city manager pe care-i primeşte. Sperăm la măcar o fotografie în care să indice cu degetul
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE