In vizor

Personalul din centrele de vaccinare NU este plătit de TREI LUNI

Scris de 265

Personalul medical din centrele de vaccinare nu au mai primit bani pentru activitatea lor, de aproape trei luni. Această întârziere nu este o premieră. Anterior, a existat o altă întârziere a plăților, ultimii banii fiind virați în iunie. De atunci, personalul medical care activează în centrele de vaccinare nu a mai primit alți bani, adunânu-se alte luni de întârzieri. 

Situația ne-a fost semnalată de un cadru medical care lucrează într-un centru de vaccinare și susține că lipsa banilor îi afectează foarte tare, mai ales că unii dintre ei au muncit și 12 ore pe zi.

„În județul Cluj, salariile din centrele de vaccinare NU SUNT PLĂTITE pe luna IUNIE! Cred că este la fel în toată țara, nu pot verifica asta. Este strigător la cer ce se întâmplă. În câteva zile suntem în luna Septembrie și noi nu am primit banii pe luna IUNIE (adica de 3 luni). Cum e să lucrezi pentru statul român și să nu fi plătit de 3 luni!? Avem rate, chirii, consumuri…etc. Nu aș dori să îmi ofer identitatea pentru că risc sa fiu dat afară din centrul de vaccinare, dar toți colegii medici, asistente, coordonatori, femei de servici etc, suntem fără bani, deși am lucrat 12 ore pe zi… de Paști la fel ne-au lăsat fără bani( am primit banii dupa sărbători, deși am lucrat inclusiv in zilele de Paști, centrele fiind deschise)… urmează Crăciunul…”, este mesajul primit de la o persoană care muncește într-un centru de vaccinare. 

În luna martie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a dat vina pentru aceste întârzieri pe un angajat al Ministerului Sănătății care nu ar fi completat hârtiile necesare. Aparent aceasta a fost doar o scuză penibilă, având în vedere că plățile se fac în continuare cu mari întârzieri. 

Subprefectul județului Cluj, Irina Munteanu, a confirmat pentru Ziar de Cluj că există aceste întârzieri.

„Știu că este întârziată plata, însă nu știu cauzele”, a declarat Irina Munteanu. 

Păi cauzele se pare că nici cei de la București nu le știu, având în vedere scuza penibilă din martie a lui Gheorghiță. Un motiv ar putea fi procesul extrem de birocratic ce stă în spatele plății medicilor și asistentelor din centrele de vaccinare. Autoritățile locale sunt cele care trimit cereri către DSP-uri, acestea fac o centralizare la nivelul fiecărui județ, apoi formulează o cerere de finanțare către Ministerul Sănătății, care ulterior solicită banii de la Ministerul Finanțelor pentru cererile centralizate din toată țara. Banii sunt livrați către DSP-uri, care apoi îi transferă autorităților locale care mai apoi îi virează personalului medical din centrele de vaccinare. 

Oricât de complicat ar fi acest proces, o bună organizare (evident inexistentă) ar elimina aceste întârzieri nepermis de mari. 

Situația a fost semnalată și de medicii de familie care susțin că plățile sunt mult întârziate și se întreabă dacă nu se pregătește suspendarea acestora, mai ales că procesul de vaccinare nu s-a derulat așa cum și-ar fi dorit Guvernul. 

„Sau poate această afirmație caută justificare pentru întârzierea plăților și ne pregătește pentru stoparea acestora? Plățile sunt în mare întârziere, sunt cabinete care nu au primit banii pe mai mult de trei luni, nici pentru programare la vaccinare, nici pentru vaccinarea în cabinete. Deconturile pentru pacienții programați la vaccinare sunt de cele mai multe ori greșite, în defavoarea medicilor. Nici măcar plățile pentru personalul medical de la centrele de vaccinare (unde activează inclusiv medici de familie) nu sunt la zi”, potrivit Societății Naționale pentru Medicina Familiei. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 2 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 8 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 8 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 12 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 13 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE