In Cluj-Napoca accesul persoanelor cu dizabilitati motorii la cabinetele medicilor de familie este un adevarat calvar. Majoritatea spatiilor nu sunt amenajate cu rampe care sa permita celor imobilizati in carucioare sa ajunga pana la biroul medicului pentru a obtine o consultatie sau o reteta. Pentru a beneficia de serviciile medicale majoritatea persoanelor cu handicap motor apeleaza la rude sau prieteni care sa ii ajute sa treaca peste scari.
„Caut medic de familie care sa detina spatiu amenajat cu rampa pentru carucioare”. Asa arata anuntul postat de un cetatean pe o retea de socializare. Incercarea clujeanului de a gasi un asemenea spatiu pare sa fie un lucru aproape irealizabil. Pe raza municipiului Cluj-Napoca exista foarte putine cabinete ale medicilor de familie care sa fie dotate cu rampe destinate accesului persoanelor imobiliate in scaun cu rotile.
Majoritatea amplasamentelor in care isi desfasoara activitatea medicii de familie sunt inchiriate de catre Primaria Cluj-Napoca in sarcina careia ii revine responsabilitatea de a construi aceste rampe.
“In spatiile detinute de catre Primarie obligatia de a amenaja aceste rampe destinate persoanelor cu diabilitati ne apartine. In cazurile in care aceste cabinete ale medicillor de famiie se afla in alte imobile, construirea rampelor este facuta fie pe cheltuiala medicului respectiv, fie pe cea a asociatiei de locatari a imobilului in care este situat cabinetul”, au declarat reprezentantii Biroului Mass Media.
In randul medicilor de familie exista totusi si cateva exemple pozitive. Unul dintre aceste cabinete medicale este situat in cartierul Marasti, pe strada Aurel Vlaicu, la parterul unui bloc, iar constructia rampei a fost realizata prin intermediul asociatiei de locatari.
“La noi in bloc, exista un cabinet medical situat la parter, care am vazut ca are amenajata o rampa pentru persoane cu handicap motor. Recunosc ca nu am vazut niciodata vreun pacient in scaun cu rotile care sa mearga la control, insa cred ca e un lucru bun sa existe aceasta rampa pentru ca niciodata nu stii cand unul dintre pacienti ajunge sa aiba o invaliditate si sa fie necesar transportul in scaun cu rotile “, a afirmat Mirela, o locatara a imobilului de pe strada Aurel Vlaicu 38.
Alaturi de aceasta „discriminare” fata de persoanele imobilizate in scaune cu rotile o alta categorie defavorizata de catre medicii de familie sunt mamicile care utilizeaza carucioarele pentru a se deplasa mai usor cu copiii la un consult medical.