Focus

Pericol maxim pentru turiști în Munții Apuseni. Au fost furate zeci de cabluri de escaladă

Zeci de metri de cabluri care îi asigură pe turişti pe traseele de escaladă din Apuseni au fost furate. Urmările pot fi dramatice, salvamontiştii spun că sunt puse în pericol vieţile turiștilor care se aventurează pe munte; potrivit Digi 24.

În munţii Apuseni sunt cinci instalaţii de via ferrata, adică trasee de escaladă pentru amatori, cu elemente de siguranţă multiple. Cel din zona Vadu Crişului a fost amenajat de salvamontiştii prin voluntariat şi a fost inaugurat în vara anului trecut. Hoţii au furat de două ori cablurile, de atunci. Ultima dată au comis infracțiunea săptămâna trecută.

,,Pe finalul traseului de de via ferrata, turiștii nu mai sunt protejați. Nu se mai pot asigura, sunt expuși la cădere. În zona de creastă dacă se dezechilibrează cineva poate să cadă în gol”, a declarat Pinter Istvan, șeful Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Hoţii au desfăcut complet zeci de metri de cabluri de oţel. De asemenea, au tăiat pur și simplu cablurile acolo unde accesul era mai dificil. Poliţia a început o anchetă în acest caz. Dacă sunt depistați, hoţii de cablu riscă până la cinci ani de închisoare.

Reamintim că și în Cheile Turzii există un traseu de via ferrata care este deosebit de spectaculos. Străbate o diferență de nivel de 200 m înălțime, pe verticală cu un cablu metalic fix. Traseul de via ferrata din Cheile Turzii a fost realizat în anul 2012 și a fost de nenumărate ori vandalizat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *