In vizor

PERFORMANȚĂ reușită de doi tineri CLUJENI: au CUCERIT în 9 zile 13 din cele 14 VÂRFURI montane din România de peste 2500 de metri – FOTO

Scris de 899

Ziar de Cluj nu promovează doar tinerii teribiliști, precum Vlad Soare, ci și tinerii care reprezintă un exemplu și o mândrie. Frații  Vlad Bolboacă (25 ani) și Mihai Bolboacă (26 ani) au reușit în 9 zile să cucerească 13 din cele 14 vârfuri montane din România de peste 2.500 metri.

Aventura celor doi clujeni a durat 9 zile dintre care 7 pe munte și 2 de pauză (sau la volan). În aceste 7 zile ei au cucerit 13 vârfuri peste 2500 de metri din România (1. Vf. Moldoveanu, 3. Vf. Viștea Mare, 4. Vf. Parângul Mare, 5. Vf. Lespezi, 6. Vf. Cornul Călțunului, 7. Vf. Peleaga, 8. Vf. Păpușa, 9. Vf. Vânătarea lui Buteanu, 10. Vf. Hârtopul Darei, 11. Vf. Omu, 12. Vf. Bucura Dumbrava, 13. Vf. Capul Morarului, 14. Vf. Dara).

Cei doi au avut un singur vârf ratat, Vârful Negoiu, al 2-lea cel mai înalt din țară. Băieții au încercat totuși abordarea vârfului, însă au constatat destul de repede că riscul este mult prea ridicat.

Demersul lor a fost documentat pe tot parcursul expediției de prietenul lor Radu Bărăian, cel care a ținut un jurnal al fiecărei zile din această reușită extraordinară. 

”În ultima zi a unei aventuri efectiv ieșite din comun, frații Bolboacă au reușit fără mari probleme să ajungă pe al 9-lea cel mai înalt vârf din România, Vf. Vânătarea lui Buteanu, aflat la 2.507 metri. Băieții au avut nevoie de 3 ore și 43 de minute pentru a bifa și acest pisc, având să parcurgă în total aproximativ 9 km și o diferență de nivel 954 metri. Am discutat cu ei la telefon și mi-au spus că s-au simțit foarte bine pe traseu, deși trezirea a fost puțin mai grea, vremea a fost excelentă și priveliștea din jur pe măsură. Atât de curată a fost azi atmosfera încât băieții au surprins in fotografiile pe care le-am postat atât Trapezul format din Viștea și Moldoveanu, cât și celebra porțiune de drum de pe Transfăgărășan.Imediat după revenirea de pe traseu, cu strângere de inimă, Mihai și Vlad s-au urcat în mașină și au pornit spre Cluj-Napoca, urmând ca de mâine să reînceapă munca și să revină la statutul de oameni, asta după ce în ultimele 9 zile au dat dovadă că duc spre niște super-eroi de primă clasă”; notează Radu Bărăian.

O scurtă recapitulare pe zile ar arătam cam așa:
– Ziua 1 – Duminică, 31 mai – Au cucerit vârfurile Omu, Bucura Dumbrava și Capul Morarului din Masivul Bucegi, iar imediat după au pornit cu mașina spre orașul Făgăraș.
– Ziua 2 – Luni, 1 iunie – Au pornit ascensiunea spre vârfurile Hârtopul Darei și Dara din Făgăraș, însă vremea extrem de capricioasă și vizibilitatea redusă i-au oprit pe băieți din drum, având să renunțe în acea zi. Din nou, s-au urcat în mașină și au pornit spre orașul Petroșani.
– Ziua 3 – Marți, 2 iunie – Au cucerit Vârful Parângul Mare, Munții Parâng, iar seara au pornit cu mașina spre Munții Retezat.
– Ziua 4 – Miercuri, 3 iunie – Au cucerit vârfurile Peleaga și Păpușa din Munții Retezat, iar imediat după coborâre au pornit spre Sibiu.
– Ziua 5 – Joi, 4 iunie – Zi de pauză pe munte, s-au odihnit în Sibiu, și-au făcut un upgrade la echipament pentru o nouă încercare în Făgăraș, iar apoi au pornit spre localitatea Nucșoara, Jud. Argeș.
– Ziua 6 – Vineri, 5 iunie – Cea mai solicitantă și cea mai încărcată zi dintre toate, 4 vârfuri în Făgăraș și anume Hârtopul Darei, Dara, Viștea Mare și Moldoveanu. Au ajuns la cazare undeva spre miezul nopții.
– Ziua 7 – Sâmbătă, 6 iunie – Zi de pauză într-u complex turistic de pe Transfăgărășan
– Ziua 8 – Duminică, 7 iunie – Urcări cu success pe vârfurile Lespezi și Cornul Călțunului și o mică încercare de a porni spre Negoiu, idee la care au renunțat relativ repede.
– Ziua 9 – Luni, 8 iunie, – Au cucerit și Vânătarea lui Buteanu, iar apoi au pornit spre casă, iar la ora postării acestui text băieții sunt deja în brațele celor dragi.

Oficial, este un singur record omologat, doi prieteni au urcat 14 vârfuri în 76 de ore, fără niciun vehicul motorizat, într-adevăr impresionant. Cie doi clujeni u fost însă foarte aproape să bifeze toate cele 14 vârfuri, chiar dacă nu au reușit să cucerează decât 13, performanța lor merită să fie făcută cunoscută ca un exemplu pentru alți tineri curajoși. 

sursa foto: Facebook/Radu Bărăian

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.



ULTIMA ORĂ

 • Acum 52 mins Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 3 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 4 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 5 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 5 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 7 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 7 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 8 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 9 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 10 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 19 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 24 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 1 day PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE