Reportaj

Peretele legal pentru artă stradală inaugurat de primarul Boc e înconjurat de pereți ilegali

Scris de 373

În 23 noiembrie, în urmă cu 10 zile, primarul Emil Boc a inaugurat „primul perete legal pentru artă stradală din Cluj-Napoca”, sub podul Aurel Vlaicu din cartierul Mărăști, unde vandalii locali cu aere de artiști pictaseră deja ilegal femei gonflabile, schelete și personaje cu mustăți naziste. Practic, primarul a legalizat, pe o parte a podului, ce se făcea și ce era deja sub pod, dar ilegal.

Marea realizare, Boc a postat-o și pe pagina sa electorală de Facebook, menționând că „acest tip de pereți legali sunt amenajați și în alte orașe europene precum: Paris, Bruxelles, Barcelona, Hamburg, Skopje, Varșovia etc.”.

Nu știm dacă edilul a fost personal pe teren, pentru a tăia panglica, sau dacă și-a trimis doar fotograful personal, care a realizat o duzină de imagini, pe care Boc le-a încărcat pe Facebook, pentru ca alegătorii să vadă minunea de sub pod!

Ziar de Cluj a mers astăzi la fața locului, pentru a vedea cum arată, la zece zile de la inaugurarea facebucistică, această măreață realizare a primarului aflat în cel de-al cincilea său mandat! Vă prezentăm realitatea nefiltrată, așa cum am găsit-o pe teren, așa cum nu se vede pe pagina de Facebook „EmilBoc.Intotdeaunapentruclujeni”!

Peretele „legal” a fost inaugurat în partea podului dinspre Someșeni. În capătul opus, există pereți ilegali. Practic, fiecare „artist” local poate alege unde vrea să picteze mural: în partea legală, ori în cea ilegală, unde are parte și de un pic de adrenalină. Doar un pic, fiindcă șansele de a fi surprinși de Poliția Locală sunt mici, localii patrulând mai mult prin centrul festivalier.

Peretele ilegal, aflat la capătul podului dinspre Mărăști:

Sub podul Aurel Vlaicu, tinerii artiști nu exersează numai pictura murală abstractă și absconsă, ci și sporturi fizice dintre cele mai grele: halbere și sticlism!

Și pe partea podului dinspre Someșeni, unde edilul a inaugurat „primul perete legal pentru artă stradală din Cluj-Napoca”, există pereți ilegali. Să nu-i fi văzut Boc oare la inaugurare? Unul este situat chiar în dreptul „peretelui legal”, paralel cu el:

Cei care au scris „BANII PĂ GEACĂ” au făcut-o cu riscul de a plăti amendă pentru vandalism. Sigur nu au plătit-o, pentru că nu avea cine să-i amendeze, și probabil că nici primarul nu a văzut pictura ilegală, vizibilă dinspre carosabil, mai mult pentru cei care circulă cu mașina (e cunoscut că primarul Boc are vederi pedestre, verzi, electrice, trotinetistice). În spatele acestui perete însă, față în față cu peretele „legal”, se află un alt perete ilegal, pe care este imposibil să nu-l observi, dacă vii la fața locului să faci poze, să le postezi pe Facebook, să mai câștigi niște voturi!

Mesajul artistic „ilegal” de pe acest perete, chiar dacă e scris cu roșu, e maroniu ca sens:

„NU UITA SĂ PUI PE INSTA. NU UITA SĂ VB. CĂCAT DE OAMENI CARE AU FĂCUT MAI MULT DECÂT PUTEȚI VISA!!!”

Textul pare ușor incoerent, dar coerența vine din perfecta încadrare în peisaj.

Să vedem cum arăta astăzi zona „legală”, legalizată de Primăria ”smart”:

Un porumbel mort, o evacuare de centrală făcută țăndări, sticle, măști folosite, pachete de țigări, deșeuri! Așa o fi și în „alte orașe europene precum: Paris, Bruxelles, Barcelona, Hamburg, Skopje, Varșovia etc.”?

Artă a la Cluj, încurajată de primarul nostru gospodar:

Pe terenul arat de sub pod au răsărit deja mugurii marii arte urbane, sub înaltul patronaj al Primăriei lui Boc:

Până și pe jos și-au marcat locul tinerii grafferi legali, precum câinii maidanezi:

Și scările de acces spre acest loc deosebit ne duc cu gândul la marile orașe europene amintite de primarul Boc:

Cu asemenea locații culturale, putem considera doar drept o mare nedreptate care i s-a făcut Clujului neacordarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. Nu are Timișoara ce avem noi! Cultură, pe toate gardurile, pe toți pereții, pe sub toate podurile! ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 6 hours Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 19 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 22 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 24 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 1 day Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 day In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 day Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE