Reportaj

Peretele legal pentru artă stradală inaugurat de primarul Boc e înconjurat de pereți ilegali

Scris de 373

În 23 noiembrie, în urmă cu 10 zile, primarul Emil Boc a inaugurat „primul perete legal pentru artă stradală din Cluj-Napoca”, sub podul Aurel Vlaicu din cartierul Mărăști, unde vandalii locali cu aere de artiști pictaseră deja ilegal femei gonflabile, schelete și personaje cu mustăți naziste. Practic, primarul a legalizat, pe o parte a podului, ce se făcea și ce era deja sub pod, dar ilegal.

Marea realizare, Boc a postat-o și pe pagina sa electorală de Facebook, menționând că „acest tip de pereți legali sunt amenajați și în alte orașe europene precum: Paris, Bruxelles, Barcelona, Hamburg, Skopje, Varșovia etc.”.

Nu știm dacă edilul a fost personal pe teren, pentru a tăia panglica, sau dacă și-a trimis doar fotograful personal, care a realizat o duzină de imagini, pe care Boc le-a încărcat pe Facebook, pentru ca alegătorii să vadă minunea de sub pod!

Ziar de Cluj a mers astăzi la fața locului, pentru a vedea cum arată, la zece zile de la inaugurarea facebucistică, această măreață realizare a primarului aflat în cel de-al cincilea său mandat! Vă prezentăm realitatea nefiltrată, așa cum am găsit-o pe teren, așa cum nu se vede pe pagina de Facebook „EmilBoc.Intotdeaunapentruclujeni”!

Peretele „legal” a fost inaugurat în partea podului dinspre Someșeni. În capătul opus, există pereți ilegali. Practic, fiecare „artist” local poate alege unde vrea să picteze mural: în partea legală, ori în cea ilegală, unde are parte și de un pic de adrenalină. Doar un pic, fiindcă șansele de a fi surprinși de Poliția Locală sunt mici, localii patrulând mai mult prin centrul festivalier.

Peretele ilegal, aflat la capătul podului dinspre Mărăști:

Sub podul Aurel Vlaicu, tinerii artiști nu exersează numai pictura murală abstractă și absconsă, ci și sporturi fizice dintre cele mai grele: halbere și sticlism!

Și pe partea podului dinspre Someșeni, unde edilul a inaugurat „primul perete legal pentru artă stradală din Cluj-Napoca”, există pereți ilegali. Să nu-i fi văzut Boc oare la inaugurare? Unul este situat chiar în dreptul „peretelui legal”, paralel cu el:

Cei care au scris „BANII PĂ GEACĂ” au făcut-o cu riscul de a plăti amendă pentru vandalism. Sigur nu au plătit-o, pentru că nu avea cine să-i amendeze, și probabil că nici primarul nu a văzut pictura ilegală, vizibilă dinspre carosabil, mai mult pentru cei care circulă cu mașina (e cunoscut că primarul Boc are vederi pedestre, verzi, electrice, trotinetistice). În spatele acestui perete însă, față în față cu peretele „legal”, se află un alt perete ilegal, pe care este imposibil să nu-l observi, dacă vii la fața locului să faci poze, să le postezi pe Facebook, să mai câștigi niște voturi!

Mesajul artistic „ilegal” de pe acest perete, chiar dacă e scris cu roșu, e maroniu ca sens:

„NU UITA SĂ PUI PE INSTA. NU UITA SĂ VB. CĂCAT DE OAMENI CARE AU FĂCUT MAI MULT DECÂT PUTEȚI VISA!!!”

Textul pare ușor incoerent, dar coerența vine din perfecta încadrare în peisaj.

Să vedem cum arăta astăzi zona „legală”, legalizată de Primăria ”smart”:

Un porumbel mort, o evacuare de centrală făcută țăndări, sticle, măști folosite, pachete de țigări, deșeuri! Așa o fi și în „alte orașe europene precum: Paris, Bruxelles, Barcelona, Hamburg, Skopje, Varșovia etc.”?

Artă a la Cluj, încurajată de primarul nostru gospodar:

Pe terenul arat de sub pod au răsărit deja mugurii marii arte urbane, sub înaltul patronaj al Primăriei lui Boc:

Până și pe jos și-au marcat locul tinerii grafferi legali, precum câinii maidanezi:

Și scările de acces spre acest loc deosebit ne duc cu gândul la marile orașe europene amintite de primarul Boc:

Cu asemenea locații culturale, putem considera doar drept o mare nedreptate care i s-a făcut Clujului neacordarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. Nu are Timișoara ce avem noi! Cultură, pe toate gardurile, pe toți pereții, pe sub toate podurile! ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours In vizor
  Ia uite cum îi curta Partidul Comunist Chinez pe scuteciștii și uaseceriștii României…
 • Acum 6 hours General
  Untold, Eco Garden și administrația publică locală își bat joc de U Cluj, de suporteri și de oraș. Priviți pe ce ”orezărie” sunt chemați jucătorii clujeni să se bată cu cei de la Sepsi
 • Acum 8 hours Sanatate
  CLUJ: 2000 de cazuri depistate într-o săptămână. De ieri, până azi, încă aproape 400 de cazuri noi
 • Acum 9 hours In vizor
  Podului Locomotivei ”OSĂ” fie modernizat ”în curând”. Deocamdată, după 5 ani de la demararea proiectului, mai sunt de obținut câteva avize
 • Acum 10 hours PubliNews
  Muzică, film, teatru și bunătăți mediteraneene – surprizele din acest weekend în Iulius Parc
 • Acum 11 hours Rautacisme
  Tarcea şi-a schimbat ochelarii de cal şi priveşte “frumosul” din Piaţa Unirii prin dalele lui Emil “OSĂ” Boc. Betonul e frumos, mai pui nişte vopsea şi e şi verde şi pistă pentru biciclete
 • Acum 11 hours Vocea ta
  Nici 10% din cele 190 de hectare de spațiu verde enunțate ca fiind în lucru de Boc nu vor fi gata în mandatul său curent, iar două treimi nu vor exista nici măcar la sfârșitul următorului său mandat, în 2028. Poate în al şaptelea!
 • Acum 11 hours In vizor
  Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, ne vorbeşte despre “natura sălbatică” din “Pădurea Clujenilor”. Şi ne zice, cu guriţa lui, că Emil “OSĂ” Boc este UN MINCINOS. Bravo, Tarcea, e bine să fii curajos!
 • Acum 12 hours Rautacisme
  Până la viitorul UNTOLD, „U” Cluj “OSĂ” revină pe Cluj Arena. Echipa “fanion” este tolerată la ea acasă
 • Acum 13 hours Editorial
  Cum v-am mai zis, România este doar ţara bugetarului fericit. Cu cât mai pila, relaţia sau cunoştinţa cuiva, cu atât mai fericit. Şi politicienii tot bugetari sunt, tot lucrători cu limba
 • Acum 15 hours Politica
  MITUIREA SALARIALĂ A BUGETARILOR CONTINUĂ: Guvernul majorează salariile pentru toți bugetarii cu diferența de un sfert până la grila din 2022. Ordonanța prin care creșteau cu până la 50% salariile unor bugetari a fost restrasă, din cauză că doar unii primeau bani în plus
 • Acum 16 hours In vizor
  DEȘI ”SAMSAREALA” CU LEGUME E VECHE, inspectorii ANPC abia acum iau la purecta ”certificatele de producător”. Mai bine mai târziu, decât niciodată ca până acum
 • Acum 17 hours In vizor
  RAFILA, în încecarea de a justifica milioanele de euro date pentru consultanță la vechiul loc de muncă (OMS), ne zice și cum face o deturnare de fonduri din PNRR: ”USR a lăsat în PNRR 50 de milioane de euro pentru asta (…) Noi am economisit, am alocat doar 42%, restul îi putem cheltui în alte activități”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE