Ieri-seară, în jurul orei 18, o mașină de gunoi a agățat cablurile de la intersecția străzii Craiova cu Caracal, lăsând în urma sa o perdea de cabluri rupte care atârnau peste cele două căi rutiere de la bifurcația străzii Caracal.
Ziar de Cluj a fost sesizat de către riveranii acestor străzi, cu privire la această situație, și ne-am deplasat imediat la fața locului, unde am constatat dezastrul:
Ajunși pe strada Craiova, am încercat, timp de 15 minute, să sunăm la Primărie, la numărul 0264 984, care figurează pe site-ul municipalității ca aparținând cabinetului primarului. În cele din urmă, la ora 20:53, angajații Primăriei au răspuns la telefon și au preluat sesizarea noastră. Ne-au mulțumit pentru informare, iar personajul de la capătul firului ne-a promis că va lua legătura cu colegii săi care se ocupă de acest fel de probleme.
La ora 22:25, am revenit pe strada Craiova pentru a verifica dacă, într-adevăr, Primăria s-a ocupat de această situație. În bezna de pe stradă, pentru că iluminatul public nu funcționa, perdeaua de cabluri era încă neatinsă, la locul unde o lăsasem cu o oră și jumătate în urmă. Prin urmare, am revenit cu un apel la telefonul scurt al primarului, unde am fost informați că „trebuie să vină o echipă să vadă exact despre ce este vorba”.
Am așteptat încă o jumătate de oră la fața locului, în zadar, și, fiindcă nicio echipă nu a ajuns, dimineața aceasta am revenit pe Craiova și am constatat că totul rămăsese neschimbat.
Se pare că Primăriei Cluj-Napoca i se rupe de cablurile rupte care atârnă peste bifurcația străzii Caracal, la intersecția cu Craiova, cu toate că aceste cabluri neizolate pot reprezenta un real pericol pentru clujenii care trec prin zonă, dacă prin desișuri de cabluri sunt și unele de curent electric.
„Nimănui nu-i pasă de noi! De aseară și până acum nu a venit nimeni să remedieze problema! Avem copii mici, ne este frică să îi mai lăsăm pe stradă! Cine știe despre ce fel de cabluri este vorba! Dacă sunt cabluri de curent, nu am vrea să ne vedem copiii electrocutați, din cauza nepăsării Primăriei!”, ne-a declarat în această dimineață un riveran de pe strada Craiova.
Pentru că un locatar de pe strada Craiova ne-a informat că aceste cabluri au fost rupte de către o mașină de gunoi, și pentru că reprezentanții Primăriei ne-au (dez)informat că pe strada Craiova operează firma de salubritate Rosal, am sunat în această dimineață și la Rosal, pentru a verifica dacă ei cunosc această problemă. Doamna care ne-a răspuns la telefon însă ne-a rugat să trimitem întrebările pe mail, iar la telefon se auzea rumoarea din sediul Rosal, la auzul că sunt contactați de către Ziar de Cluj. Se pare că domnii de la Rosal nu doresc să răspundă la întrebările noastre, numai după o prealabilă cugetare adâncă asupra lor, în scris. După această cugetare temeinică, care a durat câteva ore, am primit și răspunsul domniilor lor, pe mail:
„Rosal nu deserveste zona mentionata de dumneavoastra, in calitate de operator de salubritate; in Municipiul Cluj-Napoca opereaza doi operatori de salubritate, iar str. Craiova nu intra in atributiile Rosal. Drept urmare, nu suntem in masura sa raspundem solicitarii dumneavoastra, in sensul solutionarii acesteia.”
Așadar, angajații Primăriei nu știu ce companie de salubritate deservește fiecare zonă a municipiului, iar angajații Rosal nu pot spune numai după câteva ore dacă compania lor operează pe o anumită stradă sau nu.
Așteptăm, de asemenea, o reacție din partea Primăriei, cea care ar fi trebuit, încă de aseară, măcar să degajeze drumul de cablurile rupte care sunt un obstacol pentru circulația rutieră și un pericol pentru pietoni.
Nu mai vorbim de faptul că, dacă cablurile ar fi fost îngropate în subteran, așa cum ar fi trebuit să fie de mult, astfel de probleme ar fi fost acum de domeniul trecutului. Duct City, proiectul major al administrației locale clujene, prin care toate cablurile de telefonie și internet trebuiau îngropate, reprezintă unul dintre cele mai mari rateuri ale administrației lui Emil Boc. Nepăsare City, un alt proiect major al administrației clujene, este, însă, după cum se vede în acest caz, una dintre cele mai mari reușite ale administrației lui Emil Boc.