Diete

Pepenii hidrateaza organismul

Penele (verde, rosu sau galben) va poate hidrata mai bine decat bauturile energizante din sticla. El contine 96 % apa, calciu, magneziu, potasiu, sodiu si saruri hidrante. Mai mult, consumand pepene, va puteti proteja de ultraviolete datorita licopenului, vitaminei C si beta-carotenului pe care il contine pulpa suculenta. Din pepeni ar trebui sa consumati cat mai mult, chiar si partea mai albicioasa si usor acra, pentru ca acolo se gasesc importante cantitati de enzime si acizi ce ajuta organismul sa elimine toxinele.

In cultura romana, printre numeroasele specii de fructe, pepenii galbeni sunt considerati o delicatesa, fiind accesibili celor instariti si cunoscatorilor celor mai exigenti. Ei sunt pomeniti in Vechiul Testament, fiind consumati frecvent si de primii crestini. Continua sa fie apreciati si in Renastere, dar si in secolul al XVII-lea. In limbajul mistic al exegetilor din Evul Mediu, pepenii galbeni simbolizeaza placerile lumesti si carnale. Rotunzi sau cu coaja zbarcita, ovali sau cu coaja neteda, pepenii sunt asemanatori la gust si la aspect, potolesc setea si sunt diuretici. Eu sunt considerati si un simbol al prieteniei, calitatile lor interioare putand fi ghicite din aspectul exterior.

Consum si beneficii terapeutice

In lunile de vara ne putem bucura din plin de prospetimea, aroma si gustul dulce al pepenilor. Iata cateva motive pentru care pepenele este benefic pentru sanatatea organismului:

–    Este o sursa naturala de antioxidanti importanti, precum vitamina C si vitamina A si are o concentratie mare de betacaroten.
–    Cel rosu, este bogat in licopen, substanta care, ajunsa in celule, neutralizeaza radicalii liberi, reducand, astfel, riscul de cancer de prostata.
–    Contine electroliti de sodiu si potasiu. Consumul de pepene, mai ales pe perioada verii, ne ajuta sa acoperim nevoia de aceste minerale, care se pierd foarte repede prin transpiratie.
–    E bogat in vitamina B, necesara organismului pentru producerea de energie. Nutritionistii recomanda pepenele ca pe o foarte buna sursa naturala de vitamina B6 si B1, dar si pentru continutul bogat in magneziu.
–    Deoarece contine cantitati mari de apa, aproximativ 90 %, pepenele face parte din categoria fructelor recomandate in afectiuni ale rinichilor si in curele de detoxifiere.
–    Are o concentratie mare de citrulina, un aminoacid pe care organismul uman il transforma si il foloseste in circuitul ureei, pentru eliminarea amoniacului.
–    Cura cu pepene reduce simptomele de astm, scade riscul aparitiei cancerului de colon, a bolilor de inima, a artritelor reumatoide si a cancerului de prostata.
–    Pepenele este o sursa naturala de tiamin, potasiu si magneziu, care intaresc sistemul imunitar si protejeaza organismul de boli.
–    Nu contine grasimi si ajuta la producerea de energie. Protejeaza impotriva afectiunilor ochilor si in special a degenerescentei maculare.
–    Sucul natural de pepene este o excelenta racoritoare si o bautura energizanta. Deoarece contine cantitati mari de apa, aceasta are rol de hidratare, spre deosebire de alte bauturi energizante care contin cofeina si stimuleaza deshidratarea.

Sucul de pepene rosu nu numai ca are calitati excelente de a potoli setea, ci are si calitati medicinale. Poate fi folosit ca remediu de inducere a mictiunii (in cazurile in care apar inflamatii), ca preventie impotriva arteriosclerozei, ca aseptic (in caz de sangerare abundenta); are un efect energizant (este bogat in zaharuri), elimina sarurile din organism (pietre la rinichi si la fiere), intareste si curata ficatul si rinichii. Beti aproximativ doua pahare pe zi.

Remedii naturiste cu seminte de pepene

Semintele de la pepenele verde, in traditia populara, erau folosite contra varsaturilor, iar sub forma de infuzie, pentru tratarea hemoroizilor. Exista insa o reteta mereu actuala pentru tratarea pietrelor la rinichi si la fiere cu seminte de pepene verde. Acestea se usuca bine, apoi se dau prin rasnita de cafea. O lingurita din pudra obtinuta se amesteca cu o lingura de ulei de masline. In fiecare dimineata, pe stomacul gol, se ia cate o lingurita din acest amestec. Apoi, se sta pe partea dreapta culcat vreme de 10 minute. Tratamentul dureaza trei luni, cate 10 zile pe luna, la intervale regulate. Reteta este foarte eficienta daca excludem din alimentatie alcoolul, cafeaua, grasimile si prajeala. Semintele zdrobite si amestecate cu lapte vindeca hemoragiile uterine, iar cu apa, febra.

Din cele de pepene galben se prepara emulsii calmante. Decoctul este un diuretic recomandat in caz de litiaza renala, guta, reumatism. Aceste seminte contin lipide, proteine, celuloza, amidon, ulei volatil, aldehide. Fierte in lapte, aceste seminte contribuie la obtinerea unui lichid racoritor, dar si a unui leac eficient in eliminarea pietrelor de la fiere. Daca pisam semintele, obtinem o pulbere care trateaza problemele digestive. Tot din seminte, se obtine un lapte vegetal folosit in cosmetica. Daca amestecam pudra din seminte de pepene galben cu miere de albine, obtinem un medicament recomandat in caz de impotenta si prostata. Semintele de pepene galben plus cele de pepene rosu, pisate si amestecate cu apa calda, se administreaza persoanelor aflate in convalescenta.

.ro

Foto: images.free-extras.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *