Campionatul National pentru Juniori la Sah se tine, in aceasta saptamana, la Cluj-Napoca. La competitia pentru nevazatori “Kory Francisc”, care se afla la o editie jubiliara – implineste 40 de ani – participa 14 elevi de gimnaziu din principalele orase din Romania. La duelul national s-au calificat doi elevi de clasa a VIII-a din Cluj-Napoca.
“Negru e mai ridicat, albul e jos”
“Pentru nevazatori, sahul este singurul sport care se joaca de la egal la egal. Aici nu mai e importanta deficienta”, iar cuvintele profesorului de sah, Silviu Vanda, se raspandesc in sala de joc a Liceului pentru Deficienti de Vedere din Cluj-Napoca. In banci, doi cate doi, elevii sunt in a VII-a runda, la mjilocul concursului.
Calm, dupa salut, piesele de sah se transforma in harti, cu ajutorul elementelor tactile, pentru a putea fi identificate si retinute de catre elevii cu deficiente grave de vedere. La masa numarul 7, Ciprian si Alin joaca. Mainile se intind pe tabla, iar buricele degetelor memoreaza toate piesele de joc: pionii, reginele, turele, caii, in timp ce arbitrul, Florin Jidan, se plimba prin sala.
“Ei joaca individual. Joaca fiecare cu fiecare. Se joaca normal. Sunt 64 de patrate, cu aceleasi piese de sah. Patratul negru e mai ridicat sa se poata deosebi ca e negru. Patratele albe sunt mai joase. Tablele sunt cu gauri ca piesele sa stea fixe. Piesele negre au varf ascutit sa le putem deosebi: tura, cal, regina, pionii…”, explica profesorul de sah.
O partida de sah intre nevazatori dureaza maximum sase ore. Fiecare sahist are la dispozitie 120 de minute pentru primele 40 de mutari, plus inca o ora pentru restul partidei. Fiecare sahist isi memoreaza atat propriile mutari, cat si pe cele ale adversarului. E un sport al mintii, in care fiecare miscare e o piesa dintr-un puzzle.
Concurentii de altadata, actuali profesori de sah
Profesorul de istorie Silviu Vanda a fost unul din clujenii care a participat la prima editie a concursului national “Kory Francisc”, in 1974. Astazi, are doi competitori in duelul national de la Cluj, la care a adus elevi de clasa a VIII-a, de la Liceul pentru Deficienti de Vedere. Dascalul ii antreneaza calm, pentru ca scolarii sa nu fie distrasi din duelul pe care il conduc cu mintea.
“Dama bate cal”, intrerupe discutia Alin, in timp ce piesa paraseste tabla de joc, iar degetele lui Ciprian se intind sa regandeasca strategia, dupa ultima batalie pierduta de ochiul care desi vede, nu distinge daca pe tabla de joc e jocul celor doi cai, apararea ungara sau deschiderea ungara inversa.
Dascalul vorbeste cumpatat. Stie ca totul depinde de talentul elevilor. Asa a reusit sa castige locul III la faza judeteana a concursului de sah pentru vazatori. Performantele au fost remarcabile si in 2010, cand elevul sau Gavrila Fetti a luat locul 1 la etapa nationala a concursului. Intre timp, tehnica i-a fascinat pe copii.
“In ultimii ani, parca, intr-adevar, elevii manifesta mai mult interes pentru calculator. Tehnica a avansat si i-a cam indepartat de sah. Pana prind gustul e mai greu, ca dupa aceea isi dau drumul. Multi din actualii profesori, aici prezenti au participat, pe vremuri, la acest concurs. Dintre nevazatori, vorbesc”, puncteaza Vanda.
In aceeasi situatie se regaseste antrenorul Florin Jidan, care a castigat locul I, in 2002, la concursul national “Kory Francisc”. Astazi, la Cluj-Napoca, este arbitru si urmareste atent toate cele 7 mese de joc. Deocamdata, copiii de la Liceul pentru Nevazatori joaca sah de placere. Orele optionale de sah ar putea fi introduse in curricula elevilor din urmatorul an scolar.
Intre timp, Alin castiga teren si isi continua sa mane jocul celor trei cai.
“Se poate introduce sahul ca disciplina daca ai dorinta s-o faci. Sunt ore optionale, care pot intra. Noi nu le-am introdus inca, dar ne gandim sa propunem asta”, a punctat profesorul de istorie care acum 4 ani a adus locul I la Cluj-Napoca printr-un elev pe care l-a antrenat.
Premiul I castiga premii in valoare de 80 de lei, locul II, 70 de lei si locul III 60 de lei.