Din oras

Pentru lansarea lampioanelor este nevoie de aprobare. ROMATSA: "Cea mai nesigura zona e centrul Clujului"

Scris de 2,266

In ultimii ani, lansarea lampioanelor a devenit un adevarat fenomen, fiind nelipsite in cadrul unor evenimente clujene. Chiar aseara, in centrul orasului a fost lansat un nou val de lampioane in cinstea Regelui Mihai. Desi lansarea acestora reprezinta un adevarat spectacol, ele sunt, totodata, si o reala sursa de incendiu. Din acest motiv, sunt interzise in alte tari precum Germania, Spania, Austria, Argentina sau Chile. In schimb, in Romania nu este nevoie decat de vreme buna si de aprobare din partea ROMATSA.  

Desi la prima vedere lansarea lampioanelor pare inofensiva, pentru acest lucru este nevoie de autorizatie din partea ROMATSA. Odata lansate, explica directorul Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian, Gelu Suliteanu, ele pot interfera cu procedurile de aterizare sau decolare ale avioanelor. 

“Este nevoie de autorizatie din partea ROMATSA pentru ca se pot intampla mai multe lucruri. Noi trebuie sa stim locatia de unde sunt lansate, daca este exact pe panta de aterizare, pentru ca ele se pot inalta pana la 200-300 de metri si ar putea interfera cu aeronava, care este in procedura de aterizare sau de decolare”, a declarat acesta.

Mai mult, Suliteanu, explica procedura de obtinere a autorizatiei. Cei care vor sa lanseze lampioane trebuie doar sa anunte din timp data si locul, urmand sa pastreze legatura telefonic cu reprezentantii ROMATSA.

“De aceea, este foarte bine a se face cate o adresa spre noi informandu-ne data, locul si, bineinteles, caracteristicile tehnice ale lampioanelor, si un numar de telefon de catre cei care organizeaza. Asta pentru a se coordona cu controlorii de la turn, care le spun, in intervalul orar, cu 15 minute inainte: “puteti sa lansati” sau “nu puteti sa lansati lampioanele” sau “mai asteptati un sfert de ora”, ceva de genul acesta. Adresa poate sa vina mai repede pentru a ne pregati si noi si sa facem schimbul de informatii”, a adaugat directorul ROMATSA.

Pentru multi, lansarea unui lampion este inofensiva. Tocmai de aceea multi le cumpara individual si le lanseaza din diverse zone ale orasului. Cei care nu anunta reprezentantii ROMATSA in legatura cu aprinderea lampioanelor, o fac pe proprie raspundere, explica directorul Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian, Gelu Suliteanu.

“Cei care le lanseaza individual o fac pe proprie raspundere, doar ca trebuie sa constientizeze ca poate fi un pericol. Nu am avut pana acum probleme, a durat mai mult doar pana a inteles lumea ca trebuie sa fim informati, insa nu au fost incidente, din fericire”, a explicat Gelu Suliteanu.

Mai mult, acesta atrage atentia ca cea mai nesigura zona din acest punct de vedere, este centrul Clujului.

“Bineinteles ca panta aceasta de aterizare nu este numai pe panta de aterizare, ci si pe directie, avionul poate sa nu vina exact la milimetru. Poate sa vina putin dreapta sau la stanga si zona aceasta ar fi in centrul Clujului”, a adaugat acesta.

Desi nu este necesara autorizatia ISU, conform comunicatului IGSU, publicate in 2013, principalele lucruri de care trebuie tinut cont tin de conditiile meteorologice si obtinerea aprobarii din partea  ROMATSA.

Avand in vedere aspectele precizate anterior, pentru desfasurarea in conditii de  siguranta a evenimentului, se impune a recomanda solicitantilor urmatoarele: 

1. Sa  solicite  puncte de  vedere  cu privire  la  lansarea lampioanelor zburatoare  la  Unitatea de Control a Traficului Aerian din cadrul aeroportului cel mai apropiat  de locul evenimentului, precum si de la organele de politiei rutiera.

2. Sa solicite informatii cu privire la starea vremii in zona vizata la data desfasurarii  evenimentului, de la Agentia Nationala de Meteorologie (conditii meteo, viteza si  directia vantului dominant)”, arata comunicatul IGSU

Odata verificate aceste lucruri, in comunicatul IGSU este prezentat un set de instructiuni in ceea ce priveste lansarea lampioanelor. 

“1. Respectarea instrucţiunilor producatorului  de  utilizare  in siguranta  a  lampioanelor zburatoare. 

2. Lampioanele zburatoare vor fi lansate doar de catre persoane adulte responsabile, care in prealabil s­-au informat asupra modului de utilizare in siguranta a acestora.

 3. Lampioanele zburatoare se vor lansa numai in spatii exterioare deschise, largi, la  distanta  mare  de  arbori, linii de  alimentare  cu energie  electrica sau pentru alte  utilitati pozate suprateran, constructii, in general inalte si foarte inalte (inclusiv  balcoane, copertine, terase, reclame  etc.) sau alte zone potential a fi puse in pericol. 

4. Lampioanele zburatoare nu se vor lansa la o distanta mai mică de 10 km de orice aeroport sau cale rutiera  circulata, lumina acestora  putand fi interpretata ca un semnal luminos ce poate deruta ori distrage atentia pilotilor sau conducatorilor auto. 

5. Lampioanele zburatoare se vor lansa numai in conditii meteo favorabile (fara vant). In cazul in care vantul bate usor, este necesara asigurarea asupra faptului ca lampioanele zburatoare lansate nu se vor deplasa deasupra participantilor la evenimente, cladirilor, arborilor, aeroporturilor, soselelor circulate sau in orice alta zona unde acestea pot genera incidente cu efecte negative asupra vietii, bunurilor si mediului.

 6. Se va asigura dotarea locului de desfăşurare a evenimentului cu mijloace de stingere adecvate, pentru a se putea actiona operativ in caz de incendiu”, informeaza comunicatul IGSU.

In situatia nerespectarii acestor lucruri, “potrivit prevederilor art. 5 din Legea nr. 307 privind apararea impotriva incendiilor, persoanele fizice si juridice raspund, potrivit legii, de stabilirea si aplicarea masurilor de aparare impotriva incendiilor, precum si de consecintele producerii incendiilor”, arata comunicatul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 3 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 5 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 7 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 9 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 9 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 10 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 11 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 24 hours Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE