In vizor

Pentru cine se eliberează locul? Radu Preda a fost demis din funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc

Teologul clujean Radu Preda a fost eliberat din funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc printr-o decizie a premierului Ludovic Orban publicată marţi în Monitorul Oficial. El fusese reinvestit în funcţie pe 28 martie, pentru un nou mandat de cinci ani de către premierul Viorica Dăncilă.

Pretextul demiterii ar fi o Notă de informare a Corpului de control al prim-ministrului privind documentarea efectuată la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, transmite Agerpres. Teologul Radu Preda intrase în conflict cu diverşi angajaţi ai IICMER care l-au acuzat acuzat că gestionează prost programele, banii și resursele Institutului. Potrivit unor controale efectuate de Secretariatul General al Guvernului și de Curtea de Conturi în 2017, la IICCMER s-au cheltuit importante sume de bani pentru ”protocol” fără a se respecta normele în vigoare privind decontările.

Conform documentelor verificate de inspectorii statului, directorul institutului a decontat inclusiv transportul la aeroport când plecau din țară, sume cuprinse între 20 și 100 de lei, reprezentând facturi UBER sau bonuri de taxi. Astfel, raportul SGG din august 2017 relevă faptul că la baza cheltuielilor de protocol stau documente justificative care ”nu cuprind toate elementele legale, cum ar fi semnăturile persoanelor participante la protocol, precum și neîncadrarea în limitele mexime în cadrul cărora se pot aproba cheltuieli pentru acțiuni de protocol”. Astfel, aproape 10.000 de lei s-au cheltuit pe mese de protocol, fără a exista un tabel nominal cu participanții la acțiune. Același raport mai arată că în trei ani, adică perioada supusă controlului, președintele IICCMER a făcut 30 de deplasări externe, o vizită de o săptămână în Statele Unite fiind decontată fără memorandum. Față de acest ultim aspect, inspectorii SGG au remarcat că Radu Preda a plecat în 2015 în SUA alături de alți patru salariați ai institutului, iar doi dintre ei prelungit cu 5 zile șederea, pe motiv că urmează un stagiu de documentare la Biblioteca Congresului, însă fără a avea un referat aprobat. O altă neregulă descoperită în urma controlului este aceea că activitatea științifică a instituției nu a fost validată, deoarece Consiliul Științific nu s-a întrunit în ultimii 3 ani. Alte nereguli descoperite de inspectorii SGG au vizat angajarea fără licitație a unor avocați care să reprezinte interesele IICCMER, pentru care s-au plătit între 2000 și 3000 de lei pe lună, dar și cheltuieli privind servicii de editare opere de 100.983 de lei în 2016, fără ”respectarea conținutului operațiunilor economice derulate”. Tot atunci, s-a constatat că numirea persoanelor pe funcții de conducere, pe perioadă nedeterminată, s-a făcut fără a se ține cont de condițiile de promovare, conform prevederilor legale în materie” și ”numirea unor persoane pe funcții de conducere a condus la dobândirea calității de membru în Comitetul director”. Un alt audit, din luna mai 2017 al Curții de Conturi, arată că ”în 2016, entitatea a a achiziționat bunuri și servicii în sumă totală de 518.864 de lei, fără respectarea prevederilor legislației în vigoare, respectiv nu au fost efectuate prospectări ale pieței în vederea selectării celei mai avantajoase oferte din punct de vedere economic”. Situația tensionată de la IICCMER a fost alimentată și de anunțul potrivit căruia Radu Preda nu va mai candida pentru un al doilea mandat, după trei săptămâni acesta fiind numit reinvestit în funcție pentru un nou mandat de cinci ani.

După un mandat de mai bine de cinci ani, Preda lasă în urmă un institut fără cap, măcinat de probleme, care funcționează din inerție. Cariera clericală a teologului Radu Preda a fost, aparent, mult mai importantă pentru el decât funcția publică de la IICCMER, scria Să fie Lumină în materialul ce poate fi citit aici.

Teologul a reacţionat pe npagina sa de Facebook: „Nu, nu sunt trist. Mă bucur să fiu liber de angajamentele instituționale mai repede decât mă gândeam. Îngrijorarea este legată de chimia celor care, „victorioși”, vor gestiona memoria dramatică a trecutului nostru recent.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *