In vizor

Pentru că este an electoral, inspectorul general Cuibus va premia la Gala Excelenței Clujene și 120 de profesori pensionari

Pentru că la finalul acestui an vor avea loc alegeri parlamentare și pentru că inspectorul general Valentin Cuibus este și un om politic, Gala Excelenței Clujene în educație din această toamnă va avea o structură modificată față de anii trecuți, mai adaptată nevoilor electorale ale vremii.

Astfel, dacă anul trecut Gala Excelenței Clujene a premiat elevii și profesorii cu rezultate deosebite, în două sesiuni, ambele dedicate atât elevilor, cât și profesorilor (prima fiind dedicată premierii elevilor și profesorilor lor îndrumători, în domeniile teoretice, speciale și confesionale, în cea de-a doua sesiune fiind recompensați cei care au avut performanțe remarcabile în domeniile sportului și artelor), anul acesta s-a păstrat ideea celor două sesiuni de premiere, cu amendamentul că, în prima etapă, în 27 septembrie, vor fi premiați doar elevii, iar cea de-a doua sesiune, din 5 octombrie, le va fi dedicată numai profesorilor. O separare mai permisivă pentru desfășurarea (electorală) de premii care, anul acesta, nu vor mai ajunge numai la profesorii cu rezultate deosebite în activitatea lor, ci și la aproximativ 120 de profesori care se retrag din activitate în urma împlinirii vârstei de pensionare în acest an, profesori care vor fi premiați simbolic pentru această retragere pentru că este deja statistic dovedit faptul că pensionarii merg în număr mare la vot. 

Cei 120 de pensionari, după cum au fost obișnuiți întreaga carieră, s-ar putea să fie premiați doar cu felicitări

De altfel, ziua de 5 octombrie, data la care va avea loc această gală a profesorilor merituoși și pensionari, nu a fost aleasă deloc întâmplător, în 5 octombrie fiind și Ziua Internațională a Educației, un bun prilej pentru ca inspectorul general Cuibus să propună, spre deosebire de anii anteriori, o „sărbătoare a corpului profesoral clujean”. 

Premierea elevilor și a profesorilor cu rezultate deosebite nu va consta doar în diplome, felicitări verbale și strângeri de mână, Consiliul Județean Cluj alocând în acest an suma de 250 000 de lei pentru recompensarea excelenței din educație. Cei aproximativ 120 de profesori clujeni, proaspăt pensionari, „vor fi premiați simbolic”, ceea ce înseamnă că vor avea probabil doar deosebita onoare de a fi felicitați oral și în scris de către inspectorul general Cuibus, fără a primi și vreo recompensă materială pentru întreaga activitate.

Serbările electorale cu pensionari, o tradiție deja la Cluj

Modelul serbărilor electorale cu pensionari nu este o noutate în peisajul politic al Clujului, Valentin Cuibus inspirându-se probabil din chefurile electorale ale lui Emil Boc, devenite deja tradiție.

Conform CV-ului afișat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, inspectorul general Valentin Cuibus a deținut, de-a lungul timpului, importante funcții politice: înainte de Revoluție, în cadrul Comitetului Județean al U.T.C. (Uniunea Tineretului Comunist), a fost președinte al Consiliului Județean al Elevilor, iar după 1989 a ocupat, printre altele, funcțiile de subprefect și prefect al județului Cluj, dar și funcția aleasă de consilier județean PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *