Politica

Pentru a o apăra pe colega Anna Horvath, Kelemen Hunor recidivează în atacuri la adresa Justiției

Într-o conferință de presă susținură la Cluj-Napoca, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a susținut că, în ultimii ani, au existat încercări de intimidare a comunității maghiare, fapt care ar arăta că instituțiile statului de drept nu funcționează bine. În acest sens a dat și exemplul Annei Horvath, viceprimarul muncipiului pe care procurorii DNA o țin “pe nedrept” acasă sub control judiciar timp de 60 de zile pentru acuzații de corupție.

„Noi am văzut în ultima perioadă – și aici vorbesc de ultimii 3-4 ani – încercări de intimidare la adresa comunității noastre. Am spus de foarte multe ori și de foarte multe ori am fost înțeleși greșit. Noi credem că demersurile și încercările de intimidare la adresa primarilor sau a celor aleși în autoritățile locale nu sunt o întâmplare, nu sunt doar un lucru pe lângă care putem să trecem. Și aici a fost cazul de la Gheorgheni, cazul de la Miercurea Ciuc, apoi Sfântu Gheorghe și ultimul caz la Cluj, unde viceprimarul Horvath Anna este suspectată în legătură cu finanțarea campaniei electorale. Pentru astfel de situații noi trebuie să mergem mai departe, trebuie să continuăm drumul pe care am pornit și trebuie să fim mai puternici și mai solidari decât înainte”, susține Kelemen Hunor. Care s-a plâns apoi că în cazul Anna Horvath au fost luate măsuri disproporționate, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul altor aleși: „Noi nu contestăm dreptul procurorilor de a face cercetări, asta este treaba procurorilor; noi când vedem că măsurile adoptate sunt disproporționate cu acuzațiile sau cu presupusele acuzații, atunci punem semne de întrebare și credem că statul de drept, instituțiile statului de drept nu funcționează bine sau funcționează cu multe, multe probleme, fiindcă tot timpul măsurile adoptate trebuie să fie proporționale cu acuzațiile sau cu presupuse fapte. Și noi am constatat, și nu vreau să dau exemple, dar sunt mulți primari cu acuzații mult mai brutale și cu suspiciuni mult mai bine fundamentate decât cazul doamnei Horvath – noi credem în nevinovăția domnei Horvath – și sunt lăsați să meargă la serviciu și-și fac treaba pentru care au fost aleși. Deci, noi credem că e nevoie de o întărire a statului de drept și din acest punct de vedere, fiindcă am constatat măsuri disproporționate în ultima perioadă”.

Liderul UDMR a reacţionat dur și “consternat” și la începutul lunii octombrie, când DNA a descins în biroul viceprimarului Anna Horvath.

„Uniunea Democrată Maghiară din România a aflat cu consternare faptul că Direcția Națională Anticorupție a deschis o acţiune penală împotriva d-nei Horváth Anna, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Uniunea este solidară cu Anna Horváth și îşi exprimă încrederea și susținerea față de viceprimarul Clujului, deoarece este vorba despre un politician care, timp de foarte mulți ani, a activat în interesul comunității maghiare cu onestitate și respect pentru litera legii. UDMR așteaptă finalizarea cât mai curând a anchetei organelor de justiție și avem încredere fermă că rezultatul cercetării va demonstra nevinovăția colegei noastre. Până atunci, însă, considerăm că prezumția de nevinovăție i se cuvine și viceprimarului municipiului Cluj-Napoca”.

De altfel, saltul în apărarea colegilor de partid, chiar și a celor cu condamnări definitive și irevocabile, este un obicei al liderului UDMR. Anul trecut îi căina de cât de nedreptățiți au fost de către justiția română Nagy Zsolt, fost ministru al Comunicațiilor, condamnat definitiv pentru corupție la 4 ani de închisoare în dosarul privatizărilor strategice, şi Marko Attila (fiul lui Marko Bella, fostul lider al UDMR), fost deputat al UDMR, cercetat în dosarul ANRP, fugit în Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *