In vizor

Pensiile speciale pentru parlamentari, cerute de jumatate din alesii Clujului

Parlamentarii cu trei mandate s-ar putea alege la batranete cu o indemnizatie de aproape 1.000 de euro care se adauga pensiei propriu-zise. Propunerea legislativa care instituie acest tip de pensii speciale a fost depusa astazi la Camera Deputatilor si are 255 de semnaturi. Se regasesc aici 7 din cei 14 alesi ai Clujului din Parlamentul Romaniei. 

Lista parlamentarilor care sustin acest proiect a fost publicata astazi de mediafax.ro. Potrivit sursei citate, se doreste ca alesii in cauza sa primeasca o indemnizatie care poate ajunge la 4.000 de lei pentru un parlamentar care a avut trei mandate. Mai exact, este vorba de propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor. 

Pe lista sustinatorilor actiunii se regasesc si jumatate din alesii Clujului: deputatii Aurelia Cristea, Adrian Oros, Cornel Itu, Radu Zlati, Mate Andras si Adrian Gurzau, precum si senatorul Alexandru Cordos. 

“Proiectul de lege se refera la acea diferenta care inseamna sporul de vechime pe care nu il are nici un deputat si nici un senator. Nu stiu de ce are un procuror si un judecator iesit la pensie 9.000 de lei! Nu stiu! Se revine la cele taiate si ar trebui ridicate pensiile care sunt mici”, a declarat pentru Ziar de Cluj deputatul UDMR de Cluj Mate Andras.

Ceilalti parlamentari clujeni nu au putut fi contactati.

Cuantumul indemnizatiei se acorda,potrivit proiectului de lege, in limita a trei mandate si ar reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

Indemnizatia de parlamentar se cumuleaza cu cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public precum si cu orice alte venituri realizate. Indemnizatia este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate, se suporta din bugetul de stat”, se arata in proiect.

Deputatul PSD Petre Daea, unul dintre iniţiatorii proiectului, a precizat pentru sursa citata ca prin acest proiect „se doreste sa se repare ce s-a stricat in guvernarea Boc, cand s-au taiat pensiile si salariile”.

„Eu mai am putin si sunt pensionar. Pentru 47 de ani, 8 luni si 5 zile de contributie, primesc o contributie de 2.500 de lei, la care se adauga aceasta de 4.000. Sunt 15 ani in care eu nu am beneficiat de spor de vechime”, a explicat Daea in acelasi context.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *