Editorial

Pensiile, cartoful fierbinte al guvernanţilor

Scris de 159

Cu chiu cu vai Guvernul României a depus la Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR, pentru accesarea până în 2026 a celor 29,2 miliarde de euro puse în joc, bani ce vor veni dacă vor fi realizate mai multe reforme asumate de oficialii români.

Documentul este destul de stufos, are 1350 de pagini, vizează mai multe domenii, însă în cele ce urmează mi-am propus să dau doar câteva detalii şi să punctez câteva idei despre una dintre reformele importante, cea a sistemului de pensii, inclusă de actualul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea în categoria celor “care au fost mereu amânate și de care politicienilor mereu le-a fost teamă”.

Dacă suntem corecţi, trebuie să recunoaştem că asta cam aşa e. Politicienii noştri nu au ştiut sau n-au vrut decât să creeze caste privilegiate, inechităţi cât casa cu pensii între 100 de lei şi 70.000 de lei pe lună, şi un sistem dezechilibrat în care în fiecare an sume tot mai mari sunt transferate de la bugetul de stat la bugetul de pensii, cum ar fi 2,5 miliarde lei în 2019 şi 12,4 miliarde lei în 2020.

Ce promit guvernanţii noştri prin PNRR: “Creșterea pensiilor părinților noștri nu va mai sta în pixul vreunui ministru, nu ne vom mai fura căciula unii altora, pensiile vor crește predictibil conform unei formule bazate pe creșterea economică. Vom reajusta pensiile speciale și măririle viitoare vor avantaja pensiile mai mici, astfel încât să nu mai existe nedreptățile flagrante pe care le avem în prezent între pensionari.” Doamne, ajută-le!

Alte prevederi importante, care ar urma să facă parte dintr-o lege care ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului 2022, sunt egalizarea vârstei de pensionare între genuri la 65 de ani, măsuri pentru stimularea rămânerii voluntare în activitate  până la 70 de ani, creşterea contribuţiei obligatorii pentru Pilonul II, care este în prezent de 3,75%.

Guvernanţii îşi propun de asemenea o chestiune de minim bun simţ, creşterea pensiillor pentru cei cărora unele venituri nu le-au fost luate în calcul la momentul stabilirii cuantumului pensiei. Recalcularea pensiilor este o necesitate, mai spun autorităţile, care dau şi nişte cifre care vorbesc de la sine despre inechitățile din sistem: mulți pensionari s-au adresat instanțelor de judecată pentru că la muncă / contribuție similare au pensii diferite – peste 25.000 de procese în ultimii cinci ani au dus la costuri pentru stat de aproximativ 42 de milioane de lei.

În prezent se află pe rol aproximativ 22.000 de dosare. Se estimează că, în caz de neintervenție, în următorii ani vor fi declanșate aproximativ 50.000 de litigii.

În noua lege, stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani, iar stagiul complet va fi de 35 de ani. Alte prevederi importante se referă la pensionarea anticipată. „Se are în vedere modificarea categoriei de pensie anticipată, iar persoanele care au realizat cel puțin 8 ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard, cu cel mult 5 ani. Acest tip de pensie este reglementat și de legislația europeană.(…)

Se va avea în vedere renunțarea la indicele de corecție, care a contribuit la adâncirea inechităților din sistem, iar perioadele asimilate, precum stagiu militar, studii universitare, concedii pentru creșterea copiilor, vor fi păstrate și valorificate la calculul pensiilor de limită de vârstă și invaliditate.”

Închei acest articol cu un citat binevenit pe tema în discuţie, dintr-o declaraţie a economistului Ionuţ Dumitru, fost preşedinte al Consiliului Fiscal, citat de digi24.ro: „Nu știu care e soluția la noi. Cred că trebuie explicat foarte clar: contributivitatea este cel mai corect principiu posibil. Dacă există un raționament pentru care anumite categorii sociale, dar bine definite și limitate, le păstrăm într-un sistem special care să însemne o pensionare mai rapidă – dar nu la 45 de ani, că e o aberație – cu 5 ani mai devreme, nu cu 20. Nu poate fi atât de dezechilibrat tratamentul, pe unul îl pensionezi la 65 și pe altul la 40 și-i dau și pensie mai mare, deși nu a avut decât o contribuție mică.”

Anticipez o perioadă de mari frământări politice în anii ce urmează la dezbaterea acestui proiect şi o bătălie dură la CCR, pentru că acei judecători vor avea tot interesul să-şi apere actualele pensii speciale. Asta dacă nu cumva iniţiatorii nu vor renunţa la proiect încă înainte ca acesta să ajungă la vot în parlament.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 11 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 14 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 18 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 18 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 19 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 19 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 20 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 21 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 21 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE