Sanatate

„Pedi 1” Cluj, pericol public. Ungureanu: „Autoritățile nu au făcut nimic. Au ascuns neregulile, punând presiune pe părinți…”

Imaginile cu viermii din meniul servit copiilor internați la Spitalul de Copii (Pedi 1) din Cluj-Napoca, precum și cele în care celebrul șobolan „Dominic” se preumblă prin saloane, au stârnit un val de reacții negative la nivel național. Cu toate acestea, cei care au fost făcuți responsabili sunt chiar „aparținătorii”, mai exact părinții copiilor internați în aceste spații infecte. Pentru a semnala dezastrul, dar și mizeria în care sunt tratați copiii – viitorul țării, deputatul clujean Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a organizat vineri o conferință de presă, chiar în fața la „Pedi 1” de pe strada Moților din Cluj-Napoca, pentru a atrage atenția asupra pericolului sanitar neglijat de comunitate: autoritățile au reușit să intimideze părinții care au semnalat meniul plin de viermi sau șobolanii din spital. 

CITEȘTE ȘI: Cină cu VIERMI la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca – VIDEO

CITEȘTE ȘI: Noi imagini șocante de la Spitalul de Copii: Un șobolan se plimbă din noiembrie pe culoarele spitalului

„Este locul unde medici foarte pricepuți, asistenți, încearcă să-și facă datoria, dar este și locul unde din cauza faptului că există condiții mizerii, alți medici amenință, culmea, pacienții care îndrăznesc să ceară, în secolul XXI, în Cluj-Napoca, într-un oraș „de 5 stele”, condiții decente. 

Ce înseamnă condiții decente?

Înseamnă ca mama și copilul să stea într-un pat suficient de mare, cu așternuturi schimbate la timp, înseamnă cădițe la baie care să fie bine curățate, absența ploșnițelor, a șobolanilor, a insectelor, înseamnă condiții de igienă minimale”, a afirmat Emanuel Ungureanu.

De altfel, pornind de la cazul părinților cu copii internați la Pedi 1, care au făcut publice imaginile mizerabile din acest spital unde mâncarea este servită cu viermi, iar șobolanii se preumblă printre paturile din saloane, de la modul în care acești părinți au fost descurajați să depună mărturie publică în privința precarității periculoase în care se bălăcesc spitalele din Cluj, deputatul clujean Emanuel Ungureanu a declarat în fața presei că va continua să depună plângeri și să tragă la răspundere autoritățile din Cluj, precum Consiliul Județean Cluj ori Direcția de Sănătate Publică Cluj, autorități care pe lângă faptul că nu sunt capabile să asigure condiții decente pentru pacienții clujeni, descurajează demersul părinților care au semnalat neregulile, mizeria și condițiile inumane din aceste spații medicale destinate îngrijirii copiilor:

„Autoritățile nu au făcut nimic. Dimpotrivă, nu am găsit nici un comunicat, nici o imagine de la o firmă de deratizare, care să arate că DSP Cluj a dat vreo amendă spitalului, managerului etc. Autoritățile au ascuns în toată această perioadă aceste nereguli, punând presiune pe părinții care, cică, ar fi afectat imaginea spitalului. 

Am făcut apel la Ministerul Sănătății, la DSP, la Inspecția Sanitară de Stat, să ia măsuri.

Până vom vedea un spital de copii monobloc, în aceste secții de la Pediatrie 1, 2, 3, să avem curățenie.

Nu doar în vremea coronavirusului, ci curățenie și decență pentru fiecare copil și mamă care intră aici. 

Avertizez public, că orice funcționar al statului, că este medic, că este director DSP, că este președinte de Consiliu Județean, manager, care amenință, șantajează sau împiedică în vreun fel acești părinți care stau în condiții mizere în Pediatrie 1, repet, îi șantajează să nu ofere informații reale despre experineța lor, că peronal o să le fac plângere penală, pentru șantaj și pentru amenințare”, a conchis deputatul clujean. 

Emanuel Ungureanu a fost însoțit de o parte din părinții care au semnalat neregulile și mizeria din cadrul Spitalului de Copii Cluj-Napoca. 

Externarea din spital, condiționată 

Ana Vădean, mamă

Ana Vădean este una dintre mamele care au fost nevoite să suporte condițiile insalubre de la Pedi 1 Cluj, fiind cea care a făcut publice imaginile cu „cina” plină de viermi servită aici. Chiar dacă autoritățile clujene au încercat să diminueze din impactul informațiilor devenite publice, Ana Vădean nu și-a pierdut curajul de a milita pentru condiții umane în spitalele destinate copiilor din Cluj. 

Mai mult chiar, după cum mărturisește aceasta, externarea din spital i-a fost condiționată:

Ana Vădean a fost descurajată de anumite cadre medicale să depună orice fel se sesizare ori plângere în privința condițiilor din spital, iar în acest fel ar fi putut obține biletul de externare din spital.

Reporter: Ați fost amenințată să nu spuneți despre experiența dumneavoastră din spital? 

Ana Vădean: „Da, aceasta a fost prima reacție a spitalului. Că de ce am postat filmulețele pe rețelele de socializare. Pentru că acum e momentul pentru campania electorală…

Eu nu fac parte din nici un partid politic, am fost doar o mamă internată în acest spital, Pediatrie 1, cu coplilul bolnav de pneumonie, iar după trei zile a luat rotavirus. 

Am fost mai multte mame cu copii internate, cu diverse afecțiuni… Au venit 8 oameni peste mine când a trebuit să îmi fac externarea…

Pateul l-am primit la cină, asta am primit seara, nu l-am adus de acasă, nu l-am ținut o veșnicie, nu l-am ținut în sertar.

Le-am dat probă la DSP Cluj. Să facem analiză pe pateul cu viermi. 

Deci, m-au insultat și m-au jingnit în ultimul hal. 

Au fost 8 oameni și eu singură în salon”, a relatat Ana Vădean, mama care a făcut publice imaginile cu pateul cu viermi servit drept „cină” în Spitalul de Copii Cluj Napoca. 

Aceasta a declarat, la întrebarea reporterului Ziar de Cluj, că externarea i-a fost condiționată de faptul de a nu depune o plângere ulterioară:

„A venit medicul curant al copilului să îmi ceară să fac o declarație. 

Dacă depuneți plângere, va trebui să așteptați ca toate organele să efectueze cercetările necesare, dacă nu, vă putem da ieșirea din spital să mergeți acasă”.

Reporter: Practic, au condiționat biletul de externare de faptul ca dumneavoastră să nu depuneți nici o sesizare, nici o plângere, da?

Ana Vădean: „Da. Și dacă vă dați seama, eu 11 nopți n-am dormit în spital, ca mamă. Iar medicul cred că are alt rol decât cel de a pune presiune pe mine să dau sau nu declarații”, a declarat aceasta.

Ana Vădean a depus o plângere la DSP Cluj în urma experienței traumatizante prin care a trecut și a subliniat că va acționa prin toate mijloacele legale de care dispune pentru ca adevărul în privința condițiilor insalubre din Spitalul de Copii Cluj să fie recunoscut de autorități.

„Pentru că au făcut declarații mincinoase voi face tot ceea ce am dreptul legal”, a conchis Ana Vădean. 

Aceasta a recunoscut că deși a fost internată cu propriul copil la Pediatrie 1, acum este nevoită să apeleze la alți medici pentru a continua investigațiile și tratamentul. 

„A mers la baie, a văzut gândacul și a zis că nu mai intră…”

„Am o fetiță de 3 ani și am fost cu soția internați aici, întrucât fetița a avut niște afte. 

Au internat-o de urgență, pentru că nu putea nici să mănânce, nici să înghită și au dus-o la etajul doi. Totul s-a întâmplat iarna trecută.

În salon, cearceafuri murdare, asistenetele țipau la copii, mâncarea nu mai zic –  foarte rea, și în plus, e adevărat că sunt gândaci. 

A mers la baie, a văzut gândacul, și a zis că nu mai intră…

Acum că au apărut aceste imagini în spațiul public, vreau să spun că i-am scris si domnului prefect, am proba pe telefon, am vorbit cu dânsul și i-am dat imaginile. 

Mi-a zis că va lua măsuri, iar a doua zi când am vorbit cu dânsul mi s-a spus că a trimis DSP-ul dimineață și că spitalul ar fi primit amendă 3.000 de lei. 

Nu cred că este o măsură suficientă. În plus, Consiliul Județean, le-am scris și lor, au spus că au făcut verificări și totul este „OK”. 

Dacă totul este „ok” cu șobolani, cu șoareci, cu ploșnițe, cu gândaci – e adevărat: nu sunt vorbe… E totuși vorba de viitorul copiilor noștri. 

Andreas Stanca, părinte

Am o fetiță, sunt părinte și am pierdut o nepoțică de 5 ani, la București, tot din cauza infecțiilor și problemelor din spitale. Și tocmai de asta am venit aici”, a declarat Andreas Stanca, părintele unei fetițe internate anul trecut la Pedi 1 în condiții inumane. 

Din iarna trecută, momentul în care Andreas Stanca avea fetița de 5 ani internată la Spitalul de Copii din Cluj, spital aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj, și până în februarie 2020, momentul în care mama Ana Vădean făcea publice imaginile cu viermii din meniul servit aici, nu s-a schimbat nimic. 

Din contra, autoritățile clujene, de la Consiliul Județean la Prefectură sau la Direcția de Sănătate Cluj, toate aceste autorități implicate, au încercat să mușamalizeze situația dezastruoasă în care se află sistemul sanitar clujean din diverse motive: fie că e vorba de campania electorală, fie că e vorba de investițiile pe care le fac în sistemul sanitar. 

Oricum ar fi, rezultatul acestor investiții este nevăzut. 

Iar părinții copiilor internați la Pedi 1 sunt descurajați să reflecte adevărata față a condițiilor insalubre în care sunt tratați copiii clujenilor…

Când ne vom face bine?

În continuare vă prezentăm imaginile surprinse de unul dintre părinți în interiorul Spitalului de Copii din Cluj-Napoca, Pedi 1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *