Straineze

SPECULAȚII: Viktor Orban câștigă alegerile, dar nu va mai avea 2/3 din Parlament și va pierde aproape întreaga Capitală

Potrivit index.hu, candidatul opoziției, Péter Márki-Zay este pe punctul să piardă alegerile în circumscripția uninominală în fața candidatului Fidesz. Astfel,candidatul opiziției a înregistrat la prelucrarea a 74, 31 la sută din voturi 40, 37%, în timp ce candidatul Fidesz are 51,5%.

  • După centralizarea a 36,32% dintre voturile pe liste, avansul partidelor de guvernământ a scăzut la 58,12%, iar opoziţia a crescut uşor, până la 30,41. Patria Nostră se află, în continuare, deaspura pragului, cu 6,57%, iar Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi) are 2,58 din voturi.
  • După centralizarea a 28,08% dintre voturile pe liste, avansul partidelor de guvernământ a scăzut la 59,36%, iar opoziţia a crescut uşor, până la 29,44. Patria Nostră se află, în continuare, deaspura pragului, cu 6,59%, iar Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi) are 2,46 din voturi.

UPDATE: Au sosit primele rezultate parţiale. La un grad de procesare a voturilor de 40%, principalul contracandidat al premierului Viktor Orbán, se află pe locul al doilea cu 39,38%, în urma reprezentantului Fidesz, János Lázár, care conduce cu 52,62%.

  • În cazul voturilor pe liste, Fidesz-KDNP conduce detaşat cu 61,93%. Coaliţia de opoziţie urmează cu 27,06% şi ar mai trece pragul electoral formaţiunea de extremă dreapta Mi Hazánk (Patria Noastră) cu 6,6%. Trebuie precizat că au fost centralizate doar 17% dintre voturile pe listă, în principal din localităţile mai mici, unde guvernul este mai popular.

UPDATE: Indiferent de rezultatul alegerilor din 3 aprilie, partidele de opoziţie trebuie să continue împreună, a declarat europarlamentarul Anna Donáth, președintele Momentum. Modul cooperării poate „rafinat” – a adăugat ea –, „dar nu avem voie să ne întoarcem la situaţia din 2018”. Anna Donáth a subliniat că desfăşurarea alegerilor nu a fost corectă, „a fost o luptă între David și Goliat”. (Sursa: 24.hu)

UPDATE: Stilul de guvernare al Fidesz nu s-ar schimba prea mult în cazul unei noi victorii, nici în cazul în care nu ar mai dispune de majoritatea de două treimi, a declarat secretarul de stat în Cancelaria Prim-ministrului, Csaba Dömötör pentru Telex. Acesta a punctat că, datorită prezenței mari la vot, mandatul următorului parlament va fi unul puternic și va fi dificil pentru oricine să pună sub semnul întrebării rezultatul.

  • Primele rezultate parțiale vor putea fi date publicităţii după ora 22, ora României. Preşedintele autorităţii electorale, Attila Nagy a anunţat că într-o primă fază vor fi centralizate voturile candidaților individuali, apoi se numără voturile exprimate pe listele naționale, iar în final se centralizează rezultatele votării pentru referendumul privind „apărarea copiilor şi a familiei”.

UPDATE: Atât premierul Viktor Orbán, cât şi principalul rival al său au mulțumit tuturor alegătorilor pentru votul exprimat. Totodată, Péter Márki-Zay a remarcat anunţul făcut de Comisia Electorală Naţională, conform căruia „nu poate verifica corectitudinea voturilor din afara graniţelor”. „Am observat lucrul ăsta din distrugerea voturile opoziției”, a adăugat el, referindu-se la scandalul voturilor arse lângă Târgu Mureş. „Sperăm că victoria noastră nu va depinde de aceste voturi, pentru că ar putea provoca o criză constituțională în Ungaria”, a precizat Márki-Zay.

  • Se pare că opoziţia a câstigat voturile diasporei. Potrivit unui sondaj efectuat în cinci oraşe din Vestul Europei (Viena, Berlin, Bruxelles, Londra și München), de către organizația neguvernamentală Magyar Demokrácia Alap (Fondul pentru Democrația Maghiară), peste trei sferturi dintre maghiarii care votează în străinătate au votat coaliţia de opoziţie, doar 11% au ales Fidesz-KDNP, iar Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Partidul Câinelui cu Două Cozi) ar trece pragul electoral cu un rezultat de 6%. Opoziţia are cei mulţi susţinători la Londra (82,8%), iar Fidesz-KDNP la München (18,4%).
  • Cheia sunt votanții Jobbik, declară analistul Torok Gabor într-un comentariu pentru telex.hu. Dacă au votat coaliția opoziției, din care fac parte, atunci Fidesz pierde votul de liste, susține el. Dacă însă votanții Jobbik au plecat spre Fidesz, atunci partidul lui Viktor Orban va avea un avans de 3-5%.
  • De precizat că doar 93 dintre cele 199 mandate de deputat vor fi distribuite în baza votului proporţional pe liste, 106 de mandate sunt câştigate direct de către acel candidat care obţine cele mai multe voturi într-o circumscripţie. În acest sistem mixt, rezultatele exit-poll-urilor nu au foarte mare relevanță, din acest motiv nu au fost anunțate până acum sondaje realizate la ieșirea de la urne.
  • Într-o scurtă declaraţie de presă după încheierea votării, vicepremierul Zsolt Semjén le-a mulţumit maghiarilor de peste granițele Ungariei pentru „loialitatea lor față de națiune”, exprimată „prin exercitarea dreptului civic la vot” în număr mult mai mare decât acum patru ani. Acesta a subliniat că următorul parlament „va întruchipa voința tuturor maghiarilor”.

UPDATE: Primele estimări, televiziune apropiată de putere: Fidesz-KDNP câştigă 121 de mandate, iar coaliţia de opoziţie 77. Prin urmare, Orban are mai puțin de 2/3 din Parlament

  • Conform unei estimări Medián, citate de televiziunea de ştiri HírTV apropiată puterii, Fidesz-KDNP câştigă 121 de mandate, iar coaliţia de opoziţie 77. Un mandat obţine şi reprezentantul minorităţii germane, restul competitorilor nu va avea reprezentare parlamentară.
  • Conform portofolio.hu, scorul este de 49% la 41% în favoarea FIDESZ și Victor Orban. Care, la fel ca și în estimarea de mai sus, cu tot cu votul minorității germane, va avea 122 de mandate la 77.
  • Au fost date publicităţii ultimele date cu privire la prezenţă. Astfel, până la ora 18:30 au votat 5.216.424 dintre cei 7.693.857 de alegători aflați în listele electorale, ceea ce înseamnă o prezenţă de 67,8%. Cu patru ani în urmă, participarea a fost de 68,13 la sută la aceeaşi oră. Cel mai activ județ a fost Vas, unde prezența la vot a fost de 72,49 la sută la ora 18:30, urmat de Budapesta unde 72,35 la sută dintre alegători s-au prezentat la urne. Cea mai scăzută prezenţă a fost în județul Borsod-Abaúj-Zemplén, 62,19 la sută.
  • Exit-poll-urile întârzie pentru că nu s-au închis încă toate secțiile de votare și mai sunt alegători la coadă care așteaptă să voteze deși urnele s-au închis oficial.

UPDATE: Procesul de votare s-a încheiat în Ungaria la ora 19.00, ora locală, 20:00 ora Bucureștiului, ,după care începe numărătoarea voturilor. Rămâi pe G4Media.ro pentru a afla primul rezultatele exit-poll-urilor: cine va câștiga alegerile parlamentare: FIDESZ și Viktor Orbán sau opoziția unită condusă de Péter Márky-Zay?

După ce în ultimele săptămâni au participat activ la campania din Ungaria, politicienii maghiari din România se odihnesc, cel puţin judecând după paginile lor de pe platformele de socializare, scrie transtelex.ro. Portalul precizează că maghiarii din Transilvania votează în marea lor majoritate prin corespondenţă şi, probabil, sunt doar câțiva care îşi definitivează opţiunea astăzi. Este, deci, de înţeles liniştea aşternută pe Facebook-ul politicienilor, subliniează Transtelex.

Oricum conform unui analist de pe canalul opoziției telex.hu, Viktor Orban câștigă aceste alegeri, dar nu va mai avea 2/3 din Parlament. Sunt speculații că FIDESZ va pierde aproape întreaga Capitală, deși colegiile electorale au fost croite în favoarea FIDESZ.

Acesta este un semnal important cu privire la viitorul FIDESZ peste 4 ani. Deși speculațiile din piață sunt că de mâine Orban va începe măcelul în sânul Opoziției, că au fost destui cei care au scos capul și și-au arătat ”culoarea” abea în ultimul moment.