Politica

PE SURSE SE AVANSEAZĂ NUMELE NOULUI MINISTRU AL EDUCAȚIEI: Ligia Deca îl va înlocui Sorin Cîmpeanu. UPDATE: Liberalii s-au decis

Biroul Politic Național al PNL va stabili luni, ca Ligia Deca să fie propusă ministru al Educației, în locul lui Sorin Cîmpeanu, potrivit unor surse politice.

Potrivit acestor surse, consilierul prezidențial Ligia Deca va fi propunerea de ministru al educației pe care premierul şi preşedintele PNL Nicolae Ciucă o va face în ședința Biroului Politic Național al liberalilor, luni dimineață. După vot, propunerea PNL va fi comunicată și liderilor coaliției PSD-UDMR, apoi va fi trimisă de premier președintelui Klaus Iohannis, care va semna decretul de numire. Ligia Deca (40 de ani) este consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare, potrivit Administrației Prezidenițale.

Ea este doctor în științe politice (Universitatea din Luxemburg, 2016) și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area. În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea

Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021). În prezent, interimatul la Ministerul Educației este asigurat de Sebastian Burduja, ministrul Cecetării, Inovării și Digitalizării, în urma demisiei lui Sorin Cîmpeanu. Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației joi seară, în urma acuzațiilor de plagiat al unor cursuri universitare.

Cât despre Cîmpeanu, fostul ministru revine, cu tot cu plagiat, șa șefia Consiliului Rectorilor

Căci pPlagiatul a devenit o normalitate pentru mediul academic românesc și un prilej pentru afirmarea publică de către rectori a susținerii imposturii și încălcării etice. “Procedura este clară: după emiterea ordinului de ministru de încetare a suspendării domnului Sorin Cîmpeanu din funcția de rector, dânsul revine la conducerea CNR”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele interimar al Consiliului Național al Rectorilor, Diana Moș. Întrebată care este punctul său de vedere cu privire la revenirea lui Cîmpeanu, după plagiatul masiv dezvăluit de Emilia Șercan în cursul fostului ministru, Diana Moș a spus, pentru Edupedu.ro: “Este normal să revină în aceasta funcție atâta vreme cât a fost ales de către membrii CNR, continuându-și mandatul pentru care a fost ales.”

Diana Asinefta Moș este rectorul Universității Naționale de Muzică din București.

  • Doar 3 rectori, din 73, au anunțat public că nu îl susțin pe fostul ministru acuzat de plagiat: Marian Preda – Universitatea din București, Daniel David – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Remus Pricopie – SNSPA.

Consiliul Național al Rectorilor are “73 de membri cu drept de vot”, iar comunicatul emis joi de această organizație, cu puțin timp înaintea demisiei lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al Educației, “a fost votat de majoritatea acestora”, a precizat vineri, pentru Edupedu.ro, președintele interimar al CNR, Diana Moș. De remarcat că șefa interimară a CNR nu a anunțat numărul exact al celor care au votat în susținerea fostului ministru acuzat de plagiat. Aceasta a indicat faptul că Sorin Cîmpeanu urmează să revină la conducerea CNR după plecarea de la minister, având în vedere că el s-a suspendat din funcția de rector – și, prin urmare, din cea de președinte al consiliului – pe perioada mandatului de ministru, timp în care funcția a fost ocupată prin rotație de alți membri.

UPDATE: În ședința Biroului Politic al PNL s-a decis susținerea actualului consilier prezidențial pe teme de Educație, Ligia Deca, pentru funcția de ministru al Educației. Decizia PNL vine ca urmare a demisiei lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al Educației.

  • Pentru nominalizarea Ligiei Deca s-au înregistrat doar două abțineri din partea lui Florin Cîțu și Florin Roman, invocând faptul că Deca nu este membru al PNL.
  • Dacă va accepta propunerea, Ligia Deca va demisiona din cadrul Administrației Prezidențiale și va intra în Guvern.

Ligia Deca (n. 1982) este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.