Politica

PE SURSE: Miniștri care ”zboară” la ”Rotativă”

În cadrul coaliției de guvernare se pregătește rotativa premierilor și, în același timp, se va efectua o amplă remaniere guvernamentală. Unii dintre miniștri vor părăsi Guvernul ca urmare a protocolului, în timp ce alții au intrat pe lista neagră din cauza slabei performanțe.

  • Conform Antena 3 CNN, o mare surpriză se prefigurează la Ministerul Sănătății. Alexandru Rafila nu a livrat reformele promise și ar intrat pe lista ”indezirabililor” din PSD. Acesta ar putea fi schimbat la rotativa guvernamentală.
  • O altă mare surpriză ar fi ministrul de Interne, Lucian Bode. Acesta a primit termen până la rotativă să-și rezolve problemele cu acuzațiile de plagiat, dar este greu de crezut că în doar câteva săptămâni va avea un verdict din partea judecătorilor.

Lucian Bode ar putea retras din Guvern și ”transferat” la partid, acolo unde deține funcția de secretar general al PNL, cu obiectivul de a gestiona cât mai bine anul electoral 2024.

Ca și inexistent în Guvern, ministrul Turismului, Daniel Cadariu (PNL), a intrat pe lista neagră a celor de la PSD. Viitorul premier Marcel Ciolacu nu l-ar mai dori în Guvern.

De asemenea, Marcel Ciolacu nu-l mai dorește în Guvern pe ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta le-a cerut liberalilor să vină cu altă soluție la acest minister.

Miniștrii ”sacrificați” în baza protocolului

PSD insistă să păstreze portofoliul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu, deși la rotativă acest minister ar fi urmat să revină liberalilor. Cei de la PSD sunt dispuși să lase liberalilor Fondurile Europene pentru a păstra Transporturile. Deocamdată nu s-a ajuns la un consens, iar Sorin Grindeanu și Marcel Boloș ar putea pleca din Guvern.

În aceeași situație este și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. La rotativă acest portofoliu ar urma să ajungă la PSD, dar liberalii încearcă să negocieze. Chiar dacă vor obține Justiția, Cătălin Predoiu ar putea fi schimbat.

De asemenea, din Guvern ar urma să plece și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Se încearcă o negociere între PSD și PNL pentru a face un schimb Finanțe vs Justiție, dar liberalii își doresc să dețină portofoliul de la Finanțe.