De cartier

Pe străzile Perlei și Rubinului, ca în Evul Mediu. Oamenii nu au fost racordați niciodată la rețeaua de apă curentă și beau apă din fântână

Scris de 399

Locuitorii de pe străzile Perlei și Rubinului din cartierul Dâmbul Rotund nu știu ce înseamnă să aibă în propriile case apă curentă, deși sunt cetățeni al municipiului Cluj-Napoca. De ani de zile folosesc apa din fântâni, însă acestea au început să sece, așa că acum, doresc cu disperare să fie și ei racordați la rețeaua de apă. 

În cartierul Dâmbul Rotund, mai exact pe străzile Perlei și Rubinului, parcă timpul s-a oprit în Evul Mediu. Oamenii folosesc apă din fântâni, iar de asfalt nici nu poate să fie vorba. În ultimii ani, clujenii care locuiesc în zonă au transmis numeroase sesizări către Primărie, însă nu au primit niciun răspuns concret. 

„Atâta timp cât încă mai sunt locuitori fără apă în Cluj-Napoca oare nu vă este puțin jenă? Pe strada Perlei nu este apă!”, a scris Eugen Otava pe pagina de Facebook a primarului Emil Boc.

Pentru a bea apă potabilă, locuitorii de pe cele două străzi cară bidoane întregi de apă pentru consum și au instalat hidrofoare care alimentează casele pentru a se putea ocupa de igiena personală, pentru a putea folosi toaleta sau pentru a-și spăla hainele. Însă pe perioade de secetă, situația lor nu este tocmai roz. 

„Într-adevăr avem problema aceasta, lipsa apei potabile, pe care o cumpărăm din supermarket. Pentru uz igienic folosim apa nepotabilă din fântână. Avem un hidrofor care alimentează toată instalația din casă. Asta când avem cu ce alimenta, fiindcă pe perioadă de secetă, fântâna nu ne mai ajută. Dar am speranța că domnul primar nu a uitat de modernizarea străzii (măcar cele necesare). A promis cândva, eu l-am crezut și îl cred”, a spus Csilla Selegean. 

Lipsa rețelei de apă nu este singura problemă a clujenilor din Dâmbul Rotund. Odată cu primele ploi de vară, accesul spre casele lor este aproape imposibil. Din cauză că străzile nu sunt asfaltate, acestea se umplu de noroi, iar de multe ori oamenii rămân cu mașinile împotmolite în noroi. 

„Strada Rubinului din cartierul Dâmbul Rotund din Cluj-Napoca este o stradă intens circulată, dar complet neamenajată. Rețeaua de apă nu este nici ea încă extinsă decât până la intrarea pe stradă, cu toate că toate casele din zonă beneficiază deja de celelalte servicii (canalizare, curent, internet și televiziune, servicii de salubrizare). 
Vă rugăm să luați măsuri în ceea ce privește extinderea rețelei de alimentare cu apă și în ceea ce privește reabilitarea străzii, întrucât se apropie toamna, iar drumul este impracticabil atunci când plouă”, a spus Andrei Adam, unul dintre locuitorii străzii Rubinului. 

Reprezentanții Companiei de Apă Someș spun că cele două străzi au fost integrate într-un proiect de extindere și dezvoltare a rețelei de apă, finanțat din fonduri europene, însă nu se știe cu exactitate când vor începe lucrările.

„Aceste străzi, Perlei și Rubinului, ne-au fost confirmate de către Primăria Cluj ca aparținând domeniului public, fiindcă sunt multe străzi private în Cluj. Astfel sunt prinse pentru înființarea de rețele de apă și canalizare în Programul Operațional de Mediu etapa 2014-2017 (POIM), care din păcate însă s-a decalat din vina neimputabila a companiei.

Situația la zi a acestui program de investiții prin care noi vom cere încă 350 de milioane de euro de la UE pentru modernizarea sistemului din județele Cluj și Sălaj este că cererea de finanțare a fost refăcută și trimisă pentru evaluare. Din păcate nu vedem demarararea efectivă a investițiilor din acest program mai devreme de mijlocul anului 2018. Dar cele două străzi sunt prinse pentru apă și canalizare în POIM”, a explicat Lucian Croitoru, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  Fără nicio legătură cu cerințele de intrare în spațiul Schengen, capacitatea tehnică a României de a proteja frontierele UE, cele politice privind independența și eficiența Justiției, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania bagă placa orbanistă cu ”românii e răi și nu merită” prin gard
 • Acum 2 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 16 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 21 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 22 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 23 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 2 days In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 2 days Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE