În cartierul Zorilor, pe strada Sighișoarei nr. 21, ar trebui să avem, conform vechilor promisiuni ale Primăriei, blocuri de locuințe sociale și un parking. Într-o zonă unde oamenii se bat pentru locurile de parcare, un vast teren este irosit și lăsat în paragină, în loc să fie folosit pentru a se rezolva problema parcărilor.
În garajele comuniste și-au făcut casă și toaletă oamenii străzii, riveranii aruncă printre garaje frigidere și alte deșeuri, noul și vechiul coexistă aici într-un amestec urbanistic specific, a la Cluj.
Ce s-a promis
Locuințe sociale
În ianuarie 2015, când s-au inaugurat cele 46 de locuințe sociale de pe strada Iuliu Coroianu, oficialii Primariei au anunțat că în același an vor mai demara alte două proiecte similare pe străzile Sighișoarei și Ghimeșului. Proiectul locuințelor de pe strada Sighișoarei s-a născut în anul 2008, a fost reluat ca promisiune în 2015, iar în 2020 constatăm că e sublim, dar lipsește cu desăvârșire.
Pe strada Sighișoarei indicatorii tehnico-economici ai proiectul au fost aprobați din 2008, iar la acea vreme valoarea estimată a investiției era de aproximativ 18 milioane de lei pentru 2 corpuri de 6 etaje cu 56 de apartamente, din care 28 cu o cameră și 28 cu 2 camere. Suprafața construită ar fi fost de 468 de metri pătrați. În subsol urmau a fi amenajate locuri de parcare, iar pe acoperiș o terasă circulabilă.
„În devizul general al investiției se va include obligatoriu demolarea garajelor existente pe amplasament și transportul acestora. De asemenea, se va întocmi și documentația necesară demolării”, prevedea caietul de sarcini.
Parking
Pe Sighișoarei, prin 2018, se promitea și un parking. Conform site-ului clujeuropean.ro, în iunie 2018 se lucra la PUZ, urmând hotărârea de Consiliu Local și licitația pentru proiectul tehnic și pentru execuție. Pe teren, la modul concret, până în prezent, nu a mai urmat nimic.
Ce există în realitate
Pe strada Sighișoarei, la nr. 21, unde Primăria a promis locuințe sociale și un parking, găsim în realitate:
– un bloc nou P+6
– un anemic loc de joacă pentru copii
– un teren folosit ad-hoc pe post de parcare și cimitir de rable
– un loc de plimbat câini; cum, însă, toată amenajarea constă doar într-o pancartă și atât, în acest loc riveranii pot plimba, mai degrabă, ursul!
– ghenă de gunoi insalubră și moderne platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor
– garaje, unele cu mașini, altele cu murături, câteva folosite și pe post de „locuințe sociale” de către oamenii străzii, în lipsa locuințelor sociale ale Primăriei
Într-o zonă cu mii de apartamente și de mașini, unde oamenii nu au locuri de parcare, lăsându-și mașinile pe stradă, sugrumând astfel traficul, în loc să se construiască parkinguri sau, măcar, să fie folosite pentru mașini locurile de parcare și garajele existente, există asemenea monstruozități:
E fain la Cluj! Însă numai în Centru.