Analiza

Pe principiul “Cere și ți se va da”, cultele religioase au solicitat de la Primărie 9,5 milioane lei. Cine a primit cea mai mare sumă și cum vor fi cheltuiți banii?

40 de solicitări de finanțare nerambursabilă au fost depuse anul acesta la Primărie din partea cultelor religioase. Cererile au însumat exorbitanta sumă totală de 9,5 milioane lei. În ședința de Consiliu Local de joi, 22 iunie se va decide cum vor fi împărțiți banii pentru bisericile din Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca a fost milostivă anul acesta față de cultele religioase, la capitolul finanțări nerambursabile. Deși nu le-a dat bisericilor cât au cerut, ci aproximativ un sfert din sumă, alocările au fost consistente. Astfel, dacă au cerut 9,5 milioane lei, li s-au dat 3,2 milioane lei. 

Din cele opt culte care au solicitat finanțare, ortodocșii, majoritari în Cluj-Napoca, au cerut cei mai mulți bani – nici mai mult, nici mai puțin de 7,3 milioane lei. Spre comparație, pentru spitalele din oraș a fost alocată suma de 4,9 milioane lei. Comisia de specialitate din cadrul Primăriei a aprobat însă pentru cultul ortodox 1,9 milioane lei. 

Reprezentanții cultului ortodox se pot consola totuși cu gândul că primesc cea mai mare sumă de la bugetul local, dintre toate cultele religioase. Pe ce se vor duce banii? Arhiepiscopia Clujului va face reparații și va construi cu o parte din sumă: 365.000 lei se vor investi în construcția Centrului Misionar Sf. Apostol Andrei; 100.000 lei vor merge către Clădirea Centrului Eparhial unde se continuă reparațiile; pentru pictura în mozaic de la Catedrala Mitropolitană sunt destinați 150.000 lei. 

Arhiepiscopia Clujului va împărți banii și către alte parohii mai mici: de exemplu, Parohia Ortodoxă Sfântul Ioan Gură de Aur primește 100.000 lei pentru lucrări de finisaje în interior și exterior; Parohia Sfântul Prooroc Ilie, Fânațele Clujului, are 20.000 de lei pentru pictura bisericii; Parohia Sf. Mare Mucenic Gheorghe, 10.000 lei pentru placarea cu piatră a intrării în biserică.

O sumă importantă pentru catedrala din Piața Cipariu

Cultul Greco-Catolic beneficiază de suma de 600.000 lei, bani care vor fi folosiți pentru a se continua construcția Catedralei Greco-Catolice din Piața Cipariu, un proiect la care se lucrează anevoios de 25 de ani. Construcția a început în anul 1992 și lucrările au fost sistate șapte ani mai târziu pentru că nu le-au ajuns banii. Abia în 2012 au fost reluate unele lucrări și de atunci șantierul e când activ, când în stand-by. 4 milioane de dolari este valoarea totală estimată pentru înălțarea catedralei. Rămâne de văzut dacă suma primită anul acesta de la Primărie va acoperi cât de cât cheltuielile pentru ultima fază a construcției.

Cultul Romano-Catolic nu va construi nimic nou anul acesta cu banii primiți, ci vor continua anumite lucrări de reabilitare și reparație a lăcașelor de cult. 19.000 de lei se vor investi în reparațiile exterioare ale parohiei din Iris. De asemenea, lăcașul din Dâmbu Rotund necesită reparații în valoare de 20.000 lei.
Biserica franciscană restaurează obiecte de mobilier din interiorul lăcașului de cult și renovează acoperișul mănăstirii franciscane din oraș, iar suma totală pe care o vor folosi este de 40.000 lei. 
Cultul reformat dispune de 385.000 lei pe care Parohia Reformată nr. XI îi va folosi pentru a continua lucrările de construcție la Centrul Social Religios.

Cum vor cheltui banii cultele minoritare

Dacă cultele religioase majoritare din Cluj-Napoca au primit sume importante, Primăria nu a fost la fel de largă la pungă față de cultele minoritare. De exemplu, cultul adventist va primi numai 27.000 lei. Proiectul înaintat de cultul adventist vizează finisajele interioare ale Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea Speranța, din centru. De asemenea, se vor termina lucrările de renovare de la grădinița bisericii adventiste Dynamis și cele de la Centrul Cultural Adventist. 

Cultele neoprotestante au cerut bani pentru lucrări de renovare-reparații. Cultul penticostal a primit cea mai mare sumă din tabăra minoritară, 155.000 lei. Două lăcașe penticostale din oraș vor folosi acești bani pentru a face lucrări interioare de amenajare, a repara un acoperiș, dar și pentru reparații capitale.

Cultul Baptist beneficiază de suma de 40.000 lei pe care o va investi la Biserica Creștină Baptistă nr.1, din Mănăștur. Vor fi înlocuite geamurile de lemn cu termopan și se va face reabilitare termică-sistem polistiren.

Cultul Mozaic va primi 9.000 lei, aceasta fiind cea mai mică sumă alocată pentru culte. Comunitatea evreilor va folosi banii pentru a reface gardul bordurat de la cimitirul evreiesc, de pe Calea Turzii.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version