In vizor

Pe locul fostei fabrici de bere Ursus se va construi un ansamblu rezidential

Pe terenul fostei Fabrici Ursus din Cluj se va construi un ansamblu rezidential ce contine, deocamdata, trei blocuri turn cu spatii comerciale.  

Pe terenul fostei fabrici de bere Ursus se lucreaza de zor. Excavatoarele trebaluiesc de dimineata pana seara, desi reprezentantii Primariei Cluj-Napoca spun ca este vorba de vechea poveste a demolarilor, inceputa in primavara, pentru care cei de la Ursus au doua autorizatii emise in luna februarie 2013.

Intrebata despre situatia terenului, despre vanzare, constructii sau planuri de viitor, Diana Klusch, Corporate Affairs la Ursus Breweries Romania, raspunde evaziv:

“Dupa cum am mai mentionat si cu alte ocazii, credem ca este atat in interesul companiei cat si in cel al Clujului si al clujenilor ca terenul fostei fabrici sa capete o noua destinatie, generatoare de activitate si locuri de munca. Investigam oportunitatile de valorificare a acestuia, exista discutii cu diverse parti interesate, dar pana la momentul finalizarii oricareia dintre discutii consideram ca este mai bine sa nu dam detalii, pentru a evita orice speculatii inutile”.

Investigarea consta, insa, in planuri marete si deja stabilite. In 2 august 2013, Ursus Breweries SA a primit un certificat de urbanism, eliberat de primaria Cluj-Napoca, pentru construirea a patru cladiri de 6, 8 si 10 etaje si una cu un singur nivel. “Elaborare PUZ (Plan Urbanistic Zonal) si construire ansamblu mixt, rezidential, comert, servicii S+D+P/S+D+P+10+E/S+D+P+8E/S+D+P+6E, imprejmuiri, amenajari, racorduri si bransamente”, se arata in actele oficiale, emise de primarie. Iar cei de la Ursus nu stau pe ganduri – saptamana viitoare urmeaza sa depuna si actele necesare pentru PUZ la aceeasi institutie.

“Asta nu inseamna ca se va si construi acolo”, declara Diana Klusch. “Se certifica faptul ca se poate construi, daca se va construi ceva. Cate PUZ-uri nu au fost date in Romania si dupa aia nu s-a mai construit nimic?!? Cate cladiri sunt incepute si neterminate?!? E doar o certificare din partea primariei, ca da, se poate, dar nu e nimic batut in cuie”, mai spune aceasta.

Intr-adevar, exista si posibilitatea emiterii unui certificat de informare, care sa specifice, in mod exact, ce se poate si ce nu se poate construi pe un anume teren. Nu este insa si cazul terenului de la Ursus, actele o spun clar, negru pe alb, oricat ar incerca reprezentantii Ursus s-o nege. Iar cu certificatul de urbanism in mana, pana la avizul de construire nu e decat un pas. Intr-o perioada de maximum un an de la eliberarea acestuia, cei de la Ursus trebuie sa primeasca o serie de avize, pe care actul in sine le impune: aviz pentru utilitati (gaz, electrica..), aviz de la patrimoniu (in cazul in care zona este istorica sau protejata), PUZ si/sau PUD (Plan Urbanistic de Detaliu). De indata ce primesc toate aceste avize, depun actele pentru a primi o autorizatie de construire, desigur, cu acordul Comisiei de Urbanism si a Consiliului Local.

“Acum e nevoie de un accept de oportunitate de la Consiliul Local, nu ai voie sa dai drumul unui PUZ fara un studiu de oportunitate. Dupa ce consilierii vor vota cu mana ridicata, se vor adresa Comisiei de Urbanism. Acolo se pot face modificari ale proiectului, daca domnii din comisie spun ca e nevoie. Ceea ce e insa foarte important in tot acest proiect e ca orasul sa aiba de castigat din el si nu doar cativa”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, arhitectul Szabolcs Guttmann.

Cu alte cuvinte, cele mai mari modificari din planul deja facut pot fi ca din cele trei turnuri desenate pe hartie sa dispara cateva etaje. Cu toate acestea, proiectul o sa mearga mai departe, iar in locul fostei fabrici de bere se vor ridica, pe viitor, trei blocuri rezidentiale cu centre comerciale la parter, daca alesii locali vor vota pozitiv. Lucru foarte plauzibil, avand in vedere faptul ca, dupa ce, in 2012, a dat Primariei aproape 400.000 de lei cu titlu de sponsorizare, Ursus Breweries a cerut si a primit fara probleme, in ianuare 2013, avizul de la administratia locala pentru demolarea fabricii de bere de la Cluj. In acest sens, ne punem intrebarea daca a fost doar o coincidenta faptul ca anul acesta Zilele Municipiului Cluj-Napoca l-au avut drept sponsor principal tot pe Ursus, care promite sa revina la Cluj si in anii ce urmeaza.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *